A Cryptoqueen néven is ismert Ruja Ignatova, az OneCoin piramisjáték egyik elindítója felkerült az amerikai FBI 10 legkeresettebb bűnözőjét felsoroló listájára.

A hatóság a nyomravezetői jutalmat 100 ezer dollárban állapította meg, ennyit kap az, akinek az információja alapján le lehet tartóztatni a 4 milliárd dolláros veszteséget okozó elkövetőt.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A piramisjáték egy blokkláncos projektként azonosította magát, de nem volt semmiféle blokklánc, sem pedig kriptopénz, amelyet létrehoztak volna.

Az OneCoin promótálói többször is „a következő bitcoinnak” nevezték, és 2014-16 között folyamatosan vettek fel alkalmazottként értékesítőket és promótereket.

A bajok akkor kerültek napvilágra, mikor a cég bejelentette, hogy két hétre felfüggeszti a működését. 2017 januárjára az általuk üzemeltetett xcoinx tőzsde leállt, és Ignatova eltűnt, a kriptókkal együtt.

Tavaly novemberben a Martin Breidenbach, Ignatova egyik üzlettársa elleni tárgyalás során kiderült, hogy a gyanúsított hedonista életvitelt folytatott, és egy londoni luxusingatlant is megvásárolt 18,2 millió dollárért, mielőtt menekülnie kellett. Idén májusban az Europol is feltette a legkeresettebb bűnözők listájára.

Június végén pedig az FBI listájára is felkerült. Az elmúlt 72 évben, a lista vezetése óta Ignatova a 11. nő, aki szerepel rajta. A listát 1950-ben hozták létre, hogy elősegítse a legnagyobb bűnözők kézrekerítését.

„Az OneCoin privát blokkláncként definiálta magát. Ez ellentétes a kriptoiparban megszokott helyzettel, hiszen a blokkláncok decentralizáltnak és nyilvánosnak mondják magukat. Az OneCoin befektetőit egyszerűen csak arra kérték, hogy bízzanak meg vakon a cégben. Rengeteg áldozatuk lett, szerte a világon. Ignatovának bíróság elé kell állnia.”

Ronald Shimko, az FBI tisztviselője úgy fogalmazott, hogy a listára való felkerülés remélhetőleg elősegíti az új információkhoz való hozzájutást. Azt is elmondták viszont, hogy nagy esélye van, hogy az elkövető megváltoztatta a fizikai megjelenését.

„Most máshogyan nézhet ki, és hamis papírokkal járhatja a világot. Vannak kapcsolatai Bulgária, Németország, Oroszország, Görögország, és az egyesült Arab Emirátusok területén is.”

Az FBI arra kéri a lakosságot, hogy vagy az FBI egyik irodáját, vagy a legközelebbi amerikai konzulátust keressék fel, ha rendelkeznek bármilyen információval Ignatova hollétéről.

Olvastad már? Bitcoin összeomlás: Mi áll a kriptovaluta újabb összeomlása mögött?

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: fbi.gov

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!