Bitcoin összeomlás: Mi áll a kriptovaluta újabb összeomlása mögött?

-


Vendégbejegyzés


A Bitcoin, a legnépszerűbb kriptopénz 2020 novembere óta először zuhant nemrég 18 000 dollár alá. Ez a kriptopénzpiac árzuhanásainak sorozatában a legutóbbi, amely során csak a bitcoin értéke az elmúlt hét hónapban több mint 60%-ot esett.
A digitális valuta látszólag lefelé ívelő pályán van, pedig ma már nem csak boltok és magánszemélyek között, de online kaszinó, sportfogadás, és már egy ország is elfogadja fizetőeszközként. Akkor vajon mi táplálja az újabb negatív trendet? Az alábbiakban megnézzük.
Ebben a cikkben elmagyarázzuk:

 • Mi történik a bitcoin értékével, és miért?
 • Miért ilyen volatilis a bitcoin?
 • Elpukkant a bitcoin buborékja?

A Bitcoin az utóbbi időben ingadozó volt, számos hír hatására meredeken emelkedett és esett. De nem ez az egyetlen kriptopénz, amely az utóbbi időben viharos időszakot élt át.
A globális részvények a következők miatt kerültek zuhanórepülésbe:

 • A pandémia utáni helyreállás nehézségei
 • Az ukrajnai háború
 • Inflációs félelmek az egész világon
 • A magasabb kamatlábak, amelyek miatt a vállalkozások számára drágább lesz a hitelfelvétel.

Ez a kriptopénzek piacára is átragadt, mert noha központi irányítószervek nem érhetnek a Bitcoin-hoz, a nagy befektetők, a bálnák bizalma megrendelhet, ami miatt eladási hullám jön, ami az árak zuhanását hozza.
A legutóbbi, 2022. júniusi zuhanást a Celsius Network, egy jelentős amerikai kriptopénz-hitelező cég váltotta ki, miután „szélsőséges” körülményekre hivatkozva befagyasztotta a kifizetéseket és átutalásokat.
A lépés a kriptopénzek egészének zuhanását táplálta, és értékük tavaly január óta először esett 1 milliárd dollár alá.
A Bitcoin a bejelentést követően 23 476 dollárig csúszott. Az éter, a bitcoin után a második legnagyobb token, 16%-kal, 1 177 dollárra zuhant, ami 2021 januárja óta a legalacsonyabb érték.
A kriptókkal szembeni folyamatos kínai szigorítás is szerepet játszik. És voltak olyan spekulációk is, hogy Oroszországban leállhatnak a kripto műveletek.
Mindezek mellett a főbb kriptopénznek hirtelen és súlyos eladásai is voltak. Ez pánikot és további eladásokat váltott ki, mivel a fogyasztói bizalom megingott.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Miért ilyen változékony a Bitcoin?

A hagyományos befektetésekkel, például a vállalati részvényekkel ellentétben, ahol az árfolyammozgásokat az üzlet teljesítménye is befolyásolhatja, a Bitcoinnak nincs mögöttes eszköze.
Ez azt jelenti, hogy az árfolyamának mozgása pusztán a befektetők spekulációin alapul, ez befolyásolja, hogy a jövőben emelkedni vagy esni fog-e az árfolyam. Ennek eredményeképpen a bitcoin árfolyamában akár 24 órán belül is heves kilengések lehetnek.
Számos olyan esemény történt, amely az árfolyam ingadozását okozta az elmúlt években:

Negatív történetek

Számos negatív történet és további szabályozással való fenyegetés nyomta le a bitcoin árfolyamát.
Ezek közé tartoznak a következők:

 • 2022 júniusában a Celsius Network, egy jelentős amerikai kriptopénz-kölcsönzéssel foglalkozó vállalat „szélsőséges” körülményekre hivatkozva befagyasztotta a kifizetéseket és átutalásokat.
 • Szintén 2022 júniusában a Binance, a világ egyik legnagyobb kriptopénz tőzsdéje szüneteltette a bitcoin kifizetéseket, Changpeng Zhao vezérigazgató egy „elakadt tranzakciót” okolt, amely elmaradást okozott.
 • 2022 elején arról számoltak be, hogy Oroszország betilthatja a kriptopénz-műveleteket. De aztán az ukrajnai invázió után felszólították a kriptotőzsdéket, hogy tiltsák be az orosz tranzakciókat.
 • 2021 májusában a Tesla főnöke, Elon Musk azt mondta, hogy az elektromos autógyártó nem fog többé digitális fizetéseket elfogadni, mivel aggályosnak tartják a kriptopénzek „bányászatának” – a bitcoinhoz hasonló fizetőeszközök létrehozásához szükséges számítási teljesítmény – környezetre gyakorolt hatását.
 • 2021 júniusában a kínai bankokat és pénzforgalmi intézményeket felszólították, hogy ne tegyék lehetővé a kriptotranzakciókat, a kínai kormány pedig betiltotta a valuták bányászatát. Majd 2021 szeptemberében minden kriptotranzakciót illegálisnak nyilvánítottak, ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy a bitcoinhoz hasonló tranzakciókat betiltották.
 • Szintén 2021 júniusában Donald Trump akkori amerikai elnök a bitcoint „átverésnek” nevezte, amely a dollárral versenyez, hogy „a világ valutája” legyen.
 • Az FBI ügynökei az évek során több millió dollárnyi bitcoint foglaltak le bűnözőktől.
 • 2021 augusztusában a brit szabályozó hatóság, a Financial Conduct Authority gyakorlatilag feketelistára tette a Binance-t, az egyik legnagyobb kriptotőzsdét. A nagy bankok, mint például a HSBC és a Santander követték a példát, és blokkolták az ügyfeleknek a Binance felé történő fizetéseket.
 • Ugyanebben a hónapban a Nemzetközi Valutaalap figyelmeztetést adott ki a kriptovalutákat törvényes fizetőeszközként használó országokra, mondván, hogy széles körű használata veszélyeztetné a „makrogazdasági stabilitást” és károsíthatja a pénzügyi integritást.
 • Kriptolopás: Tavaly augusztusban egy hacker 600 millió dollárt lopott el egy kibertámadás során, amely a Poly Network kriptoplatformot célozta meg, majd négy nappal később visszaadta az összeg több mint felét, mondván, hogy „szórakozásból” tette, és hogy „felfedje a rendszer sebezhetőségét”, mielőtt mások tennék.
Pozitív történetek

Voltak azonban pozitívabb történetek is, és ezek némi védelmet nyújtottak a bitcoin árfolyamának az elmúlt évben:

 • 2021 márciusában a Morgan Stanley lett az első nagy amerikai bank, amely a tehetősebb ügyfeleknek hozzáférést biztosított a bitcoin-alapokhoz – bár a befektető teljes nettó vagyonának legfeljebb 2,5%-ára korlátozva.
 • 2021 júniusában, egy hónappal azután, hogy kriptoeladási hullámot váltott ki, Elon Musk azt mondta, hogy a Tesla valószínűleg ismét elfogadja majd a bitcoinfizetéseket, ha az energiafelhasználásának több mint 50%-a megújuló forrásokból származik.
 • Az Amazon 2021 júliusában álláshirdetést adott fel „digitális valuta és blokklánc termékvezető” pozícióra, ami olyan spekulációkra adott okot, hogy hamarosan elfogadja a bitcoint fizetőeszközként.
 • Tavaly szeptemberben El Salvador törvényes fizetőeszközzé tette a bitcoint.

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Mi az a felhőbányászat? A MAR mining megtanítja, hogyan lehet napi 1000 dollárt keresni a felhőbányászat segítségével

Vendégbejegyzés Mivel egyre több játékos lép be a kriptopénzek piacára, a bányászat egyre összetettebbé válik, és egyre nagyobb számítási teljesítményt igényel. A bányászat egyre összetettebbé válik...

5 legjobb filléres kripto, amit ma érdemes megvenni

A 2024-es bikafutás felgyorsulása miatt a megfelelő kriptovaluták alacsony áron történő megtalálása a növekedésre éhes befektetők számára kulcsfontosságú lehet. Ebben a válogatásban öt hatalmas potenciállal rendelkező...

Vajon a BNB 2024-ben megdönti az eddigi csúcsát?

A Binance Coin (BNB) az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kriptopénzpiacon. A kérdés azonban minden befektető fejében ott motoszkál: Vajon a BNB idén meg...

73 ezer dollárnál indulhat meg a bitcoin szárnyalása

A bitcoin árfolyamának a visszatérése 73.000 dollárra fontos fordulópont lehet az eszköz számára, de egyelőre nagy az ellenállás. Szökési sebesség A szökési sebesség egy olyan kifejezés, amelyet...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!