A közgazdász a BRICS valutaforradalomra figyelmeztet – Vajon miért?

-

Jim Rickards, a „Valutaháborúk” című bestselleréről híres közgazdász a globális gazdasági rend lehetséges felfordulását jósolja.

Rickards szerint ez a felfordulás a BRICS-országok – Brazília, Oroszország, India, Kína, India és Dél-Afrika – körül összpontosul, mivel ők egy olyan új valuta bevezetésének küszöbén állhatnak, amely potenciálisan destabilizálhatja az amerikai dollár hosszú ideje fennálló felsőbbrendűségét.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A BRICS-országok merész törekvése a dollár dominanciájának megdöntésére

Rickards egy közelgő bejelentésre számít a BRICS-vezetők augusztusi csúcstalálkozóján, amely egy merész tervet – egy egyedi valuta bevezetését – tárhatja fel.

Ez az új monetáris kezdeményezés képes lehet arra, hogy a dollár dominanciáját a globális fizetések és tartalékok terén leépítse, és esetleg néhány éven belül sikerrel járjon.

Ez a figyelemre méltó fejlemény azonban nem egy hirtelen jött döntés, hanem egy stratégiai lépés, amelyet több, a gazdasági tömbbe való bekapcsolódásra törekvő nemzet idővel elősegített.

Rickards szerint nyolc ország, Algéria, Argentína, Bahrein, Egyiptom, Indonézia, Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, hivatalosan kérte a csatlakozását, míg 17 másik ország élénk érdeklődést mutat.

Dél-Afrika nagykövete, Anil Sooklal tovább erősíti ezt a narratívát, hangsúlyozva, hogy folyamatosan érkeznek a csoporthoz való csatlakozási kérelmek.

A valuta potenciális változást hozhat a globális gazdaságban

Rickards elemzése szerint a BRICS és az érdekelt nemzetek BRICS+-nak nevezett koalíciója több mint egy tipikus multilaterális fórum.

Életképes alternatívát jelent a nyugati hegemóniával szemben, és a kialakulóban lévő többpólusú világgazdasági rend egyik sarkalatos pontjaként funkcionál.

Ennek a monetáris fordulatnak a lényege a globális dollármentesítés fokozódó tendenciája körül forog, amelyet az amerikai dollár kereskedelmi elszámolásokban való használatával szembeni növekvő tartózkodás támaszt alá.

Rickards ezt az eltolódást annak tulajdonítja, hogy az Egyesült Államok szankciók révén hajlamos a dollár fegyverként való felhasználására, ami aggodalmat kelt a nemzetekben a lehetséges pénzügyi megtorlások miatt.

Ez a félelem katalizálta a dollárrendszerből való kilépésre irányuló erőfeszítéseket, és a BRICS+ a kezdeményezés zászlóvivője.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Rickards szerint a BRICS+ valuta nem csupán egy hagyományos digitális valuta lesz egy engedélyezett főkönyvön, hanem egy globálisan kereskedett árucikkekből, például olajból és búzából, álló kosárhoz lesz kötve, és egy új BRICS+ pénzügyi intézmény fogja kezelni.

Ugyanakkor különbözni fog a tipikus kriptovalutáktól, mivel nem decentralizált és nem általánosan hozzáférhető.

Rickards szerint a BRICS+ valuta a jövőben újabb átalakuláson megy majd keresztül.

Előrejelzése szerint végül egy aranyszabványhoz kötik majd, kihasználva Oroszország és Kína mint a világ legnagyobb aranytermelőinek erejét.

Ez a monetáris forradalom a stabilitás felé való stratégiai elmozdulást hangsúlyozza, kihasználva az arany mint értéktároló megbízhatóságát.


A BRICS közös valutája fenyegetést jelent majd az USD-re nézve?


Miközben várjuk a BRICS valuta lehetséges bemutatását a közelgő csúcstalálkozón, a globális gazdasági körökben szkepticizmus hangja hallatszik.

Sok kritikus megkérdőjelezi egy ilyen valuta megvalósíthatóságát, a politikai koordináció lehetséges akadályaira és a BRICS-országok közötti gazdasági egyenlőtlenségekre hivatkozva.

Ezt a szkepticizmust még olyan személyek is osztják, mint Lord Jim O’Neill, a brit közgazdász, aki eredetileg a BRICS rövidítést alkotta.

Mindazonáltal Rickards előrejelzése és a közelgő BRICS-csúcstalálkozó nagy figyelmet érdemel, mivel a globális gazdaságban mérföldkőnek számító változás küszöbén állunk.

Ha Rickards előrejelzései valóra válnak, a BRICS valuta bevezetése valóban új korszakot jelenthet a világgazdasági rendben.


Olvastad már? A Binance 392 millió dolláros nettó kivonást tett közzé

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance vezérigazgatója nyilatkozott a Ethereum ETF-ek jóváhagyásáról

Az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyelete (SEC) 2024. május 23-án hagyta jóvá a spot Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett pénzügyi alapok (ETF)- bejegyzését. Az Ethereum árfolyama...

Az altcoinok értéke háromszorosára nő? Elemzők kitörést jósolnak!

Vendégbejegyzés Az altcoinok piaca, egy olyan szegmens, amelyet gyakran beárnyékol nagyobb rokona, a Bitcoin (BTC), jelenleg lenyűgöző emelkedő pályájával kerül a címlapokra. Az elmúlt két hétben ezen...

🚀 Top 5 altcoin milliomos potenciállal: A szakértők választása a mai piacra

Vendégbejegyzés A 2024-es bikafutás új izgalmakat lobbantott fel a kriptopénzek világában. A szakértők öt olyan altcoint emeltek ki, amelyek kiemelkednek a potenciáljukkal, hogy a szerény befektetéseket...

Íme, amiért a Bitcoin ára tovább eshet, állítja a top elemző

A Bitcoin (BTC) árfolyama csökkent, ahogy a kereskedők figyelik a megszűnt Mt. Gox tőzsdéhez kapcsolódó tárcák tevékenységét. Az Mt. Gox adminisztrátorai intenzívebbé teszik az erőfeszítéseket, hogy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!