A BRICS közös valutája fenyegetést jelent majd az USD-re nézve?

-

A BRICS országok közös valuta bevezetésére irányuló lehetséges közös törekvése megzavarhatja az amerikai dollár hosszú ideje tartó uralmát a globális kereskedelemben.

A nemzetközi pénzügyek dinamikus világában potenciális szeizmikus változás van a láthatáron.

A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-országok együttesen a globális gazdasági teljesítmény egyharmadát termelik, és bizonyos tekintetben még a G7-ek gazdaságait is megelőzik.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A BRICS: A dollár dominanciájának megkérdőjelezése

Az idén augusztusban Johannesburgban megrendezésre kerülő BRICS csúcstalálkozó egyik kritikus napirendi pontja a közös valuta gondolatának megvitatása.

A szakértők szerint ez a lépés abból a törekvésből fakad, hogy a nemzetközi kereskedelem számára egy könnyebben hozzáférhető és igazságosabb eszközt hozzanak létre.

Az amerikai dollár, amelyet az Egyesült Államok nemzetközi felsőbbrendűségének eszközeként használnak, jelentős bizonytalanságot okozott a globális gazdasági fellendülés szempontjából.

Zhou Yu, a Sanghaji Társadalomtudományi Akadémia Nemzetközi Pénzügyi Kutatóközpontjának igazgatója a BRICS országok hosszú távú céljának nevezte a közös valuta létrehozását.

Annak ellenére, hogy ez a kezdeményezés jelentős kihívásokkal nézhet szembe, Zhou kiemelte, hogy „nem teljesen lehetetlen” a BRICS országok számára egy ilyen valutaegység kialakítása.

A közös valuta felé vezető úton való eligazodás

Ahhoz, hogy egy nemzetcsoport egységes valutát alkosson, általában hosszan tartó együttműködésre és a helyi valuták fokozatos felszámolására van szükség.

Mindazonáltal úgy tűnik, hogy a BRICS országok jelenlegi törekvése elsősorban egy olyan valutaegység kialakítására irányul, amely kizárólag a határokon átnyúló kereskedelem lebonyolítására szolgál, nem pedig a helyi valuták felváltására.

Zhou szerint ez a megközelítés enyhíti a feladat összetettségét és erősíti annak megvalósíthatóságát.

A közös valuta felé való törekvés a BRICS országok és más feltörekvő gazdaságok azon törekvéseinek sorát követi, hogy csökkentsék a dollártól való függőségüket.

Ezek az országok küzdenek az amerikai kamatemelések és a dollárban denominált globális kereskedelmet megzavaró geopolitikai feszültségek következményeivel.

Az Oroszországgal szembeni közelmúltbeli amerikai és uniós szankciók szintén arra ösztönözték a nemzeteket, hogy alternatívákat keressenek a dollár tartalékvalutaként való használatára.

A pénzügyi autonómia kialakulásának jelei

A helyi pénznemben történő elszámolás, amely a közelmúltban gyorsan elterjedt gyakorlat, jelentős előrelépést jelent a BRICS-országok számára a dollár dominanciájának csökkentése felé a kereskedelem elszámolásában.

A Kína és Oroszország közötti kereskedelem több mint 70%-át már helyi valutában bonyolítják le. Emellett más országok is vizsgálják a hasonló gyakorlatokat.

A brazil Suzano SA, a világ egyik vezető cellulózgyártója és Pakisztán, amely orosz nyersolaj vásárlását fontolgatja, jüanban bonyolíthat tranzakciókat.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Ahogy az amerikai jegybank leállítja a kamatemeléseket, ami a dollár gyengüléséhez vezet, Zhou szerint a dollármentesítés globális trendje valószínűleg felgyorsul.

Ezek a fejlemények felgyorsíthatják a jüan nemzetközivé válását, amely Kína felelős kibocsátási gyakorlatának köszönhetően megbízhatóbb valuta, szemben az USA túlzott dollárkibocsátásával.

Egy ilyen váltás a helyi pénznemben történő elszámolások fokozódása felé valószínűleg tisztességesebbé és könnyebbé teszi a tagországok közötti kereskedelmet – mondta Gao Lingyun, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia szakértője.

Ahogy ezek a változások végbemennek, a világgazdaságra, és különösen az amerikai dollár helyzetére gyakorolt következmények mélyrehatónak ígérkeznek.

Olvastad már? A Cardano együttműködik a legnagyobb svájci adománygyűjtő platformmal

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

PlanB: „A Bitcoin feleződése nem lesz másmilyen, mind korábban”

PlanB ragaszkodik ahhoz, hogy a Bitcoin feleződés után idén 100.000 dollárra fog szökni, és 2025-ben 300.000 dollár fölé emelkedik. A kriptoközösségben keringő általános hiedelemmel ellentétben a...

Pepe (PEPE) technikai elemzés 04.18.

Prémium Pepe (PEPE) A Pepe (PEPE) néhány hete még jelentős növekedést tapasztalt, de mostanra már veszít a lendületéből. A nyereségben való ellátottsága az elmúlt hetekben csökkent, és több...

Vajon a Binance legújabb lépései rosszat jelentenek?

A Binance (BNB) az elmúlt hónapokban számos problémán ment keresztül, a szabályozási ellenőrzéstől kezdve az alkalmazottak tömeges elvándorlásáig. Mindezek ellenére a tőzsde ellenálló maradt, és folytatta...

Fedezd fel 5 kripto befektetést, amelyek idén milliomos-csináló potenciállal rendelkeznek!

Vendégebejegyzés A kripto befektetések iránti izgalom teljes lendületben van, ahogy a 2024-es bikafutás egyre nagyobb lendületet vesz. Sokak keresik a következő nagy lehetőséget a vagyonuk gyarapítására. Ebben...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!