A Federal Reserve szerint nincs jogi háttere a digitális dollárnak

-

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a Kongresszus jóváhagyása fog kelleni ahhoz, hogy digitális dollárt, azaz CBDC-t bocsáthassanak ki.

De ez előtt még magát a működési keretrendszert is ki kell dolgozni az ilyen pénznemekhez.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Fed elnöke a hét első felében vett részt egy politikai megbeszélésen a Fehér Ház Pénzügyi Bizottságával.

Ennek során a sajtóinformációk szerint a digitális dollár kérdésköre is szóba került, egészen pontosan a Fed szerepe a digitális dollár kibocsátásában, és abban, hogy ez hogyan működhetne a gyakorlatban.

„Ha az Államokban kiadásra kerül egy központi banki digitális valuta, a digitális dollár, akkor az csak a Kongresszus jóváhagyásával történhet meg. A mi szerepünk pártatlan, és így nem adunk javaslatokat a Kongresszusnak arra vonatkozóan, hogy hogyan kellene döntenie ebben a kérdésben.”

A Fed már egy ideje vizsgálja a digitális dollár kibocsátásának a lehetőségeit, és adatokat gyűjt, kutatásokat végez, hogy hogyan tudna ilyen pénznemet kibocsátani, és ez mivel járna.

Michael Barr, a Fed egyik vezető tisztviselője tavaly szeptemberben már nyilatkozott ebben az ügyben, úgy fogalmazva, hogy messze még a döntés.

„Az adatgyűjtés és a kutatás nem ugyanaz, mint a döntéshozás arról, hogy a fizetési megoldások fejlődése terén mi legyen a következő lépés. Márpedig mi még nagyon messze vagyunk a döntéshozástól. A jelen helyzetben egyszerűen nem tudunk tényleges döntést hozni. Amit most csinálunk, az nem egyéb, mint a kísérletezés, mégpedig annak is a nagyon korai fázisa.”

Powell szerint a Fed a közvélemény nézeteire is kíváncsi, hogy hogyan vélekednek a digitális dollárról. A képviselők körében viszont egyértelmű, hogy nem aratott osztatlan sikert az ötlet.

Az egyik kongresszusi képviselő, Tom Emmer saját törvénytervezetet adott be, amelyben megtiltaná a Fed számára, hogy egy ilyen, magánszférát ennyire megsértő pénznemet adjon ki, ehhez pedig 75 másik képviselő is kifejezte a támogatását.

Az idei elnökválasztáson is induló Donald Trump pedig a kampányában leszögezte, hogy amennyiben nyer, az országban nem fognak CBDC-t kiadni.

Federal Reserve

„A nyugdíjszámládon elért kamatjövedelemre különadót vetettünk ki, és azt le is vontuk az egyenlegedből. A részedről további intézkedésre nincs szükség.”

Powell a megbeszélésen a stablecoinokról is szót ejtett, elmondva, hogy azok működéséhez is szükséges lenne egy megfelelő keretrendszer kidolgozására.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Elmondása alapján a szervezet kifejezetten támogatja egy ilyen jogszabály kidolgozását, és örülnek annak, hogy ez akár már a közeljövőben megtörténhet.


Olvastad már? A Solana (SOL) ára 140 dollárig? A statisztikák erről árulkodnak…

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Masszív bálnák halmozzák fel a Ripple (XRP) és Ethereum tokeneket a piaci volatilitás közepette: Mi a következő lépés?

Vendégbejegyzés A nagybefektetők a kedvezőtlen piaci körülmények ellenére felvásárolják a Ripple (XRP) és egy új Ethereum tokent. Vajon mit jelent a bálnák érdeklődése az XRP jövőbeli árfolyamára...

A Bitcoin visszapattan, rövid időre 60.000 dollár alá esett: Mi a következő lépés?

A Bitcoin (BTC), a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptopénz június 24-én rövid időre 60.000 dollár alá esett. Május 3. óta ez volt az első alkalom,...

A Chainlink készen áll a nagy kitörésre?

A Chainlink (LINK) hetekig tartó csökkenés után erős fellendülést produkált. A közelmúltban bekövetkezett fordulat során a 12,96 dollár körüli támaszszintet is átlépte. Az ebből a...

4 kriptoprojektet nevezett meg szakértő, amelyek idén nyáron nagy hozamot hozhatnak

Vendégjegyzés A bikafutás és az altcoin-szezon a láthatáron van, a piaci feltételek stabilak, az altcoinok pedig potenciálisan robbanásszerű növekedésre készülnek. Az iparági bennfentesek előrejelzése szerint bizonyos kriptoprojektek...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!