A Facebook Libra elleni küzdelemre szólít a német jegybank elnöke

-

Az Európai Központi Bank (EKB) egyre hevesebben harcol a kriptopénzekkel kapcsolatos ügyek ellen.
A vezető pénzintézet döntéshozója most arra szólította fel az európai bankokat, hogy vegyék fel a harcot a Facebook Libra projektjével szemben.
A kérdés továbbra is fennáll: pozitívan érintheti-e mindez az „átlagembereket” és a kriptopénzeket?

Nemsokára jön a digitális euró?

Jens Weidmann, a német jegybank elnöke és az EKB egy tisztviselője arra sürgeti a bankokat, hogy olyan olcsóbb és gyorsabb fizetési megoldásokkal álljanak elő, amelyek felvehetnék a versenyt a Facebook által tervezett, Libra nevet viselő stabilkoinnal.

Weidmann, a német Handelsblatt napilapnak csütörtökön adott interjújában elmondta: „egy piacgazdaságban a vállalatok feladata, hogy a fogyasztók igényeit kielégítő termékeket fejlesszenek ki.“

Más szavakkal, Weidmann továbbra sem feltétlenül azt szeretné, ha az EKB saját digitális pénzt (CBDC) hozna létre. Úgy véli, hogy először meg kell határozni egy ilyen lépés előnyeit és hátrányait.
Csak ezután lehet eldönteni azt, hogy egyáltalán szükség van-e rá, illetve hogy az esetleges kockázatokat milyen módon lehet kiküszöbölni.
Christine Lagarde, EKB-elnök azonban nemrég jelentette ki, miszerint a jegybank a stabil kriptopénzek területének élvonalába szeretne kerülni. Az EKB 2020 feléig egyértelmű célokat szeretne felállítani a digitális pénzért felelős munkacsoportjában – árulta el az intézmény vezetője.
Kína és Svédország szintén készen áll arra, hogy hamarosan bevezesse saját, nemzeti digitális valutáját. Weidmannt viszont nem érdekli a digitális pénznem gondolata. A Handelsblattnak elmondta, hogy Kína lehet bár gyorsabb, nekik más politikai rendszerük van.
Később hozzátette, hogy az államnak olyan hatalom összpontosul a kezében, amely sokaknak minden bizonnyal nem teszik. Hisz abban, hogy a szociális piacgazdaság végül jobban beválik majd a megoldás keresésére egy szabad társadalomban.
A központi bank vezetője megosztotta véleményét az üzleti lappal, miszerint bármilyen devizát pénzügyi felügyelet alá kell vonni a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében.

A német jegybank már kísérletezik…

A Deutsche Bundesbank már maga is kísérletezik egy digitális pénzzel. Weidmann elmondta, hogy a rendszer fizetési tranzakciókra szolgál a jegybank és a kereskedelmi bankok között.
A központi bank konkrétan blokklánc-technológiát használna, hogy helyettesítse a központi főkönyvi megoldást. Weidmann szerint azonban eddig nem sikerült jobb eredményeket elérniük.

„A mi, speciális kontextusunkban, amelyben csak néhány, általunk is ismert kereskedőpartner vesz részt, a blokklánc eddig nem hatékonyabb, mint a központi adatfeldolgozás“ – mondta.

Olvastad már? Egy vezető közgazdász szerint a bitcoin egy piramisjáték

Forrás: kryptomagazin.sk

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Kifogyóban a kriptopiac a Bitcoinból? Mit kell tudni

A központi tőzsdékről február folyamán közel 50.000 Bitcoint (BTC) vontak ki, ami a világ legnagyobb kriptopénzének „megvásárolható" kínálatában meredek visszaesést okozott. A CryptoQuant adatainak felhasználásával elemezve,...

Új Solana-t keres? Tekintsd át ezt a kripto választékot

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán jelenleg jelentős fellendülés tapasztalható, amelyet a Solana (SOL) vezet, amely erős bikás mintát mutatott, meghaladta a 130 dolláros határt, és erőteljes piaci...

Az Ethereum ETF 2024-ben? A kíváló kripto ügyvéd pesszimista

Az Egyesült Államok felügyeleti hatósága, a SEC túl sok „politikai ellencsapást" kapott, miután a Bitcoin spot ETF-eket engedélyezték az Egyesült Államokban, mondja a tapasztalt jogi...

A Floki a következőkben különbözik a többi mémérmétől

A Floki (FLOKI) tokenek összértéke, amelyeket a platform négy hónapja futó staking programjában zároltak, 300 millió dollár fölé szökött, miután az elmúlt 24 órában parabolikusan...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!