A digitális eszközök piaci likviditása 2020 óta a legalacsonyabb szinten van

-

A jelenlegi piaci ciklust tömörített volatilitás és alacsony kereskedési volumen jellemzi, így a digitális eszközpiacon a chain-en belüli és kívüli tranzakciók összértéke 2020 óta a legalacsonyabb szintre esett, állapította meg a Glassnode on-chain elemző cég egy új jelentésében.

Az on-chain adatszolgáltató a vezető stablecoinok, a Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) teljesítményét értékelte az év eleje óta.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Megállapította, hogy az év elején tapasztalt jelentős nettó tőkebeáramlás időszakát követően az elmúlt néhány hónapban „visszatért a semleges vagy kedvezőtlen beáramlás, ami arra utal, hogy bizonyos fokú stagnálás és bizonytalanság vette át a hatalmat”.

A Glassnode szerint:

„Összességében azt lehet mondani, hogy a szélsőséges közöny és unalom jellemzi legjobban az uralkodó hangulatot”.

Mindezek ellenére az USDT továbbra is uralkodik

A stablecoinok kínálata 2022 áprilisa óta folyamatosan csökken. A LUNA-UST májusban bekövetkezett váratlan összeomlását követő ragályos hatástól való félelem miatt sok stablecoin-tulajdonos visszaváltotta eszközeit.

Ez a fokozott coin-visszaváltás 26%-os csökkenést eredményezett a stablecoinok összesített kínálatában, állapította meg a Glassnode.

Ez 2022 áprilisa óta 163 milliárd dollárról 120 milliárd dollárra csökkent, és 43 milliárd dolláros kiáramlást regisztráltak.

Forrás: Glassnode

A három vezető stablecoin, a Tether (USDT), az USD Coin (USDC) és a Binance USD (BUSD) azonban eltérő módon érintett.

A jelenlegi ciklus mélypontjai óta, amelyeket 2022 novemberében, a kriptopénzcsere FTX összeomlásának kezdetekor állapítottak meg, az USDT kínálata további 13,3 milliárd dollárral nőtt. Az USDC ezzel szemben 16,7 milliárd dolláros kínálatcsökkenést szenvedett el.

Az USDC 2023 márciusában rövid időre elvesztette dollárhoz kötöttségét, miután a Circle, a kibocsátó vállalat nyilvánosságra hozta, hogy a Silicon Valley Banknál (SVB) tartott 40 milliárd dolláros USDC-tartalékból 3,3 milliárd dollárt nem tudott kivenni. Ez pánikszerű eladásokat okozott, és a stablecoin rövid időre 96 centig is lement.

Ami a BUSD-t illeti, 2022 novembere óta 89%-kal csökkent a kínálat. A Glassnode szerint ez „nagyrészt annak köszönhető, hogy a kibocsátó Paxos a SEC végrehajtását követően kizárólag visszaváltási üzemmódba váltott”.

Forrás: Glassnode

Továbbra is alacsony a volatilitás a BTC-piacon

Az augusztus 17-i tőkeáttétel-csökkentési esemény és a Grayscale bírósági győzelme után az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) felett aratott győzelem után a volatilitás enyhe emelkedésének időszakai után a BTC realizált volatilitása meredeken zuhant.

Glassnode megállapította,

„A piac még mindig történelmileg alacsony volatilitási környezetben van, ami általában a megnövekedett volatilitás előjele a továbbiakban”.

A Bitcoin-hálózaton gazdát cserélő coinok teljes USD-volumenének csökkenése pontosan tükrözi a piac alacsony likviditását és volatilitását.

A Glassnode szerint ez „a 2,44B dollár/nap körüli ciklusmélypontok körül tanyázik, és visszatért a 2020 októberi szintre”.

Érdekes módon a hosszú távú tulajdonosok a láncban és azon kívül tapasztalható likviditási hiány ellenére is ellenállóak maradnak.

„A hosszú távú birtokosok csoportja által tartott kínálat 14,74M BTC új ATH-t ért el. Ezzel szemben a piac aktívabb részét képviselő Short-Term kohorszon belül tartott kínálat 2011 óta a legalacsonyabb szinten tartott kínálatra esett vissza”.

Olvastad már? Arthur Hayes: A Bitcoin (BTC) 70.000 dollárra emelkedhet

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Hedera (HBAR) technikai elemzés 09.27.

Prémium Hedera (HBAR) A Hedera (HBAR) erős nyereséget könyvelhetett el szeptember 12-14. között. A rally 21,15%-ot jelentett, és alig több mint két napig tartott, de a HBAR egy...

Lido (LDO) technikai elemzés 09.27.

Prémium Lido (LDO) A Lido (LDO) medvés kilengése tovább folytatódott, és az árfolyam egy kritikus támaszszinthez közelít. A cikkírás idején az LDO 1,46 dolláron kereskedett, éppen az 1,4...

A Kraken kriptotőzsde ebben a két európai országban terjeszkedik

Az amerikai székhelyű Kraken kriptotőzsde nemrégiben engedélyt szerzett két vezető európai országban - Spanyolországban és Írországban. Spanyolországban a tőzsde megkapta a virtuális eszközszolgáltató (VASP) regisztrációt a...

Az amerikai pénzügyminisztérium drogkartellhez kötődő Ethereum tárcát szankcionál

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Eszközök Ellenőrzéséért Felelős Hivatala (Office of Foreign Assets Control, OFAC) szeptember 26-án tíz, illegális kábítószer-kereskedelemmel összefüggésbe hozható személyt vett fel...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!