A defi decentralizációja csak illúzió a Nemzetközi Fizetések Bankja szerint

-

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS), a több központi bankot tömörítő pénzügyi szervezet kijelentette, hogy bár a defi célja az, hogy a pénzügyi eszközök feletti ellenőrzést kivegye a jelenlegi pénzintézetek kezéből, ez csak „illúzió”.
A szervezet szerint a governance tokenek körül valamiféle centralizáció van, és ez kiterjed a PoS (proof-of-stake) konszenzusmechanizmusra is.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Nemzetközi Fizetések Bankja kritizálja a decentralizált pénzügyek létjogosultságát

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS), a központi bankok csoportja foglalkozott a decentralizált pénzügyi alkalmazások térnyerésével és azok jelenlegi hatásával a tőkepiacokra.
A bank már korábban is kritizálta a kriptovalutákat, most pedig a szervezet legutóbbi negyedéves jelentésében „Defi kockázatok és a decentralizációs illúzió” címmel adott ki jelentést, amelyben megkérdőjelezi a szektor ethoszát, és kijelenti, hogy nincs benne valódi decentralizáció.
A jelentés szerint a defi jelenlegi megvalósítása kevéssé vagy egyáltalán nem befolyásolja a pénzügyi szabadság tömegek számára történő megteremtését, mivel ez egy önállósult környezet.
A jelentés hangsúlyozza:

„Jelenleg a (defi) kevés reálgazdasági felhasználási lehetőséggel rendelkezik, és többnyire a több kriptoeszközön keresztüli spekulációt és arbitrázst támogatja. Tekintettel erre az önállóságra, a defi által okozott zavarok lehetősége a szélesebb pénzügyi rendszerben és a reálgazdaságban egyelőre korlátozottnak tűnik.”

A decentralizáció „illúzió”

A BIS továbbá kritizálja azt a módot, ahogyan a defi a hagyományos pénzügyi piaccal összehasonlítva a teljes decentralizációt hirdeti. A szervezet szerint ez a decentralizáció csak illúzió, és a defi mai végrehajtása centralizációs kockázatokat is hordoz.
A jelentés megállapítja, hogy:

„Minden defi-platformnak van egy centralizációs eleme, amely jellemzően a „kormányzási tokenek” tulajdonosai (gyakran a platform fejlesztői) körül forog, akik a vállalati részvényesekhez hasonlóan szavaznak a javaslatokról.”

Ezen túlmenően a jelentés amellett érvel, hogy a defi-protokollokat jogi személyeknek kell tekinteni ezen irányítási elem miatt.
Mivel a decentralizált pénzügyi protokolloknak otthont adó láncok többségét proof-of-stake konszenzusalgoritmusok vezérlik, ez szintén egyfajta centralizációhoz vezet a nagy tokentulajdonosok kezében.

A központosítás másik érdekes forrása az áttekintés szerint azoknak a kapcsolatoknak a növekvő száma, amelyeket a hagyományos pénzügyi világ létesít ezekkel az új protokollokkal.
Ez a hagyományos pénzügyekből és az áthidaló cégektől a defi-hoz való átterjedést okozhatja, ami jelentősen befolyásolhatja ezeknek a protokolloknak a működését.

Olvastad már? Nincs vége a bikapiacnak a heti időkeret szerint

Forrás: news.bitcoin.com
Kiemelt kép: Andreas Peters

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin technikai elemzés 06.07.

Prémium Bitcoin  Az Egyesült Államok továbbra is szabályozási nyomást gyakorol a kriptovalutákra, és a Binance tőzsde ismét a figyelem középpontjába került. Egy korábbi, márciusi CFTC-bejelentés után az amerikai...

A SEC főnöke: „Nincs szükségünk több digitális valutára”

A CNBC-nek adott keddi interjújában Gary Gensler, az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke határozottan kifejtette álláspontját a digitális valutákkal kapcsolatban: "Nincs szükségünk több digitális...

Litecoin technikai elemzés 06.06

Prémium Litecoin Bár a legutóbbi amerikai SEC-bejelentés hasonlít a korábbi CFTC-bejelentéshez, az LTC-t nem említik értékpapírként. Ugyanakkor a MATIC, a SOL, az ADA és mások értékpapírként lettek kiemelve. Az...

Az ADA 7%-kal esik vissza a Binance-per miatt

A Cardano (ADA) tulajdonosok nem gondolták volna, hogy az elmúlt 24 órában 7,64%-ot zuhannak, amikor a token viszonylag jó szezont futott. Az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC)...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!