A BIS új vezetője: a bitcoin és más kriptovaluták sosem tudnak majd pénzként funkcionálni

-

Miközben a bitcoin és az altcoinok fokozatosan a mainstreambe kerülnek, és világszerte számos kormány fedezi fel annak lehetőségeit, illetve készít keretrendszereket a befektetők védelme érdekében, Agustín Carstens, a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) új vezetője kicsit másképp vélekedik a dologról.

A Bitcoin nem válik pénzzé

Carstens elutasította, hogy a kriptovaluták rendelkeznének olyan képességekkel, ami miatt pénznek nevezhetnénk őket, vagy hogy versenybe szállhatnának a hagyományos pénzügyi rendszerrel. Szerinte kizárólag a haszon vezet el egy-egy kriptopénz létrehozásához, és pont emiatt lehetetlen, hogy elérje a pénz legfőbb funkcióit. A Bazler Zeitungnak, egy német-svájci újságnak adott interjújában Carstens elmondta:

„A kriptopénzek nem tesznek eleget a pénz három küldetésének. Először is nem jó fizetőeszközök, másodszor, nem jó elszámolási egységek, harmadszor, nem alkalmasak értéktárolásra. Ezek mindegyikének a vizsgáján egyértelműen megbukna.”

A 60 éves közgazdászt és volt mexikói pénzügyminisztert a mexikóiak gyakran csak Szent Ágostonként emlegetik. Nagyon tisztelik az ott élők, mivel 2009-ben, amikor az olajárak nagyot estek, megmentette az országot a recessziótól. Álláspontjával azonban nincs megelégedve a kriptoközösség, mivel a blokkláncalapú digitális valuták már számos országban törvényes fizetőeszközként és értéktárolóként is szolgálnak.

A kriptók nem különlegesek

Cartens erősen hisz abban, hogy a kriptopénzek nem kerülnek friss húsként az asztalra, mivel a jegybankok már jóval a kriptopénzek felfedezése előtt adoptálták a digitális fizetési módokat. „Svájcban például a Nemzeti Bank elektronikus fizetőrendszere élvonalbeli.

Nem tudom elképzelni, hogy hamarosan találnak valami még hatékonyabb, legalább ennyire megbízható rendszert”

-mondta.

Azon túl, hogy nincs kibékülve a kripto koncepciójával, a közgazdász úgy véli, a fiatalok nagy hibát követnek el, amikor belevetik magukat a kriptoszférába. Szerinte a fiatalság új, innovatív, 21. századi pénzzel kapcsolatos elképzelése inkább hiábavaló, mintsem valós. Megjegyezte, hogy a múltbéli pénz, illetve az arany semmiből történő létrehozásának törekvései is mind kudarcba fulladtak. „Elég csak a múltba pillantani, és látni fogod, hogy az arany vagy a pénz semmiből való létrehozása mind-mind valódi megszállottság volt. Soha nem működött. Szóval a fiataloknak azt üzenném:

Ne próbálkozzatok többé a pénz létrehozásával!”

– tette hozzá Carstens.

A DLT hasznos, de…

Érdekes módon a BIS vezetője beismeri, hogy a blokklánc-technológia előnyeit nem írhatjuk csak úgy le, bár úgy érzi, a bitcoin nem tartozik a virágzó technológia erős tagjai közé.

„Fontos, hogy jól láthatóan elkülönítsük az alapul szolgáló technológiát, vagyis a blokkláncot, illetve magát a kriptopénzeket. A technológia tele van hasznos alkalmazási lehetőséggel, de a pénzközvetítés nincs ezek között. A jegybankoknak és a kormányoknak növelniük kellene a befektetők és a fogyasztók védelmi szintjét. Továbbra is megmutathatják, hogyan szolgálnak ezek az álvaluták illegális tevékenységek végzésére.”

Nem ez az első alkalom, hogy a BIS nem szavaz bizalmat a kriptopénzszektornak. Meg vannak győződve arról, hogy a struktúra lehetséges összeomlását annak skálázhatatlan természete okozhatja. Azt is állítják, hogy a kriptonak a hagyományos pénzügyi intézményeknél kevesebb esélye van arra, hogy elnyerje a nyilvánosság bizalmát.

Márciusban a BTCManager írta meg, hogy a BIS figyelmeztetést küldött a jegybankoknak, melyben leírják, hogy a Central Bank Cryptocurrencies (CBCCs) fejlesztése túl kockázatos lehet számukra.

 

Forrás: btcmanager.com

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!