A bitcoin árfolyama összefüggésben lehet a CME bitcoin határidős piacával?

-

Elemzők felfigyeltek rá, hogy a bitcoin árfolyama általában a CME határidős szerződések lejártakor emelkedik vagy csökken. A jelenség manipulációra utalhat.

A CME hatása a bitcoinra

A CME Group bitcoinalapú határidős szerződéseit sokan összeköttetésként fogadták a hagyományos és intézményi befektetők között.

A növekvő volumen is alátámasztja ezt. A CME 132%-os forgalomnövekedést tapasztalt a naponta megkötött szerződések terén a múlt évhez képest, amely a Wall Street érdeklődésére utal. A vállalat májusban új forgalmi rekordot döntött: 1,3 milliárd dollárnyi kereskedés zajlott egyetlen nap alatt.
Egyes elemzők azonban úgy vélik, hogy a határidős szerződésekkel manipulálják a kriptopiacokat.
Luke Martin, a Coinist Podcast házigazdája szerint összefüggés figyelhető meg a CME-szerződések kifizetési dátuma, valamint a bitcoin árfolyama között.
Júliusban Martin megfigyelte, hogy a bitcoin 12,8%-ot csökkent két héttel a CME-szerződések lejárta előtt, majd 6,9%-ot egy héttel a lejárás előtt. Miután július 26-án rendeződtek a szerződések, a bitcoin 5,2 %-ot emelkedett egy hét múlva, majd két hét után 22%-kal volt magasabb az árfolyam.
Hasonló jelenség játszódott le a múlt hónap során. A bitcoin 7,9%-ot esett két héttel a szerződések lejárta előtt, majd egy héttel később még mindig 6%-kal alacsonyabb volt az árfolyam.  Amikor augusztus 30-án lezárultak a szerződések, a bitcoin 11,4%-ot emelkedett egy héttel később, ebből 9,9%-ot két héttel később is megtartott.

Piacmanipuláció

Annak ellenére, hogy a CME bitcoinalapú határidős szerződései nem becsülik meg tökéletesen a bitcoin árfolyamának változását, a kifizetések körüli nagy áringadozások piacmanipuláció jelei lehetnek. Tulajdonképpen az Arcane Research által kiadott legújabb jelentés szerint a bitcoin árfolyama az esetek 75%-ában csökkent a CME szerződések lejárta előtt.
A kutatás szerint 2018 januárja óta a bitcoin átlagosan 2,27%-ot esik a havi fizetések lejártakor. Ha kizárjuk a „nagyon eltérő” adatokat, akkor az átlagos esés 1,99%.

Forrás: Arcane Crypto

„Statisztikailag nagyon valószínűtlen, hogy az árfolyam véletlenül mindig a CME-kifizetések előtt esne.” – mondta Bendik Norheim Schei, az Arcane Research elemzője.

Schei szerint a számok alátámasztják az elméletet, miszerint a bitcoin értékét a CME határidős szerződések előtt manipulálnák. Azonban nem vesz fontolóra egyéb tényezőket, amelyek megmagyarázhatnák a jelenséget.
Érdekességképpen, pár órával a szeptember 27-ei szerződések előtt a bitcoin árfolyama beesett 8000 dollár alá.

A bitcoin technikai elemzése

Úgy tűnik, hogy a CME-kifizetések dátuma jelentős pont a bitcoin irányzatában. A bitcoin nemrég áttörte a csökkenő háromszög alakzat alsó támogatási szintjét, ami a bitcoin június 26-ai 14 000 dolláros csúcsa óta rajzolódott ki.
A medve előrejelzés szerint akár 6500 dollárig eshet a bitcoin, ami 31,5 %-os értékvesztés. Ezt a pontot a csökkenő háromszög magasságának összehasonlításával kaphatjuk meg.
A bitcoin eddig a medve irányzat (9500 dollár) kitörési pontjának 17,93%-áig esett, 7796 dolláros mélypontig.
A Fibonacci visszahúzási jelzés alapján (a 2018 december 15-ei 3130 dolláros mélyponttól számolva a június 26-ai 13870 dolláros csúcsig), a bitcoin 50%-kal a visszahúzási pont alá süllyedt.
Most úgy támogatási szintig süllyedhet, ami a Fibonacci visszahúzási terület 61,8 vagy 65%-a körül lehet. Ezt nevezik az „arany” visszahúzási szintnek, a visszapattanás megnövekedett esélye miatt, ugyanis ez a csökkenő háromszög célszintje is.
Mindazonáltal, ha a bitcoin visszaszerzi a 8500 dolláros támogatási szintet (a Fibonacci 50%-a) , akkor visszatérhetünk a 9500 dolláros szintig is.

Az elemzők szerint elképzelhető a korreláció

Elemzők szerint összefüggés lehet a határidős szerződések lejárta és a bitcoin árfolyama között.
Több mint egy évvel ezelőtt Tom Lee, a Fundstrat Global Advisors vezetője felhívta rá a figyelmet, hogy nagy áringadozások szoktak lenni a szerződések lejárta előtt. Josh Olszewicz, technikai elemző szerint ez lehetett a 2017 decemberében kialakult medve piac egyik elindítója.

Olvastad már? Az UBS ügyvezetője saját kriptó-bankot indít

Mindemellett, a CME zárása utáni grafikonokon hagyott rések is összefüggést mutatnak a bitcoin árfolyamával. Annak ellenére, hogy nagyon sok tényezőtől függ a bitcoin árfolyama, egyesek szerint a határidős szerződések lejárta egy újabb tényező lehet.
Forrás: cryptoslate.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Kifogyóban a kriptopiac a Bitcoinból? Mit kell tudni

A központi tőzsdékről február folyamán közel 50.000 Bitcoint (BTC) vontak ki, ami a világ legnagyobb kriptopénzének „megvásárolható" kínálatában meredek visszaesést okozott. A CryptoQuant adatainak felhasználásával elemezve,...

Új Solana-t keres? Tekintsd át ezt a kripto választékot

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán jelenleg jelentős fellendülés tapasztalható, amelyet a Solana (SOL) vezet, amely erős bikás mintát mutatott, meghaladta a 130 dolláros határt, és erőteljes piaci...

Az Ethereum ETF 2024-ben? A kíváló kripto ügyvéd pesszimista

Az Egyesült Államok felügyeleti hatósága, a SEC túl sok „politikai ellencsapást" kapott, miután a Bitcoin spot ETF-eket engedélyezték az Egyesült Államokban, mondja a tapasztalt jogi...

A Floki a következőkben különbözik a többi mémérmétől

A Floki (FLOKI) tokenek összértéke, amelyeket a platform négy hónapja futó staking programjában zároltak, 300 millió dollár fölé szökött, miután az elmúlt 24 órában parabolikusan...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!