Egyes cikkek nem egyértelműen arra mutatnak, hogy az intézményi befektetők állhatnak a bitcoin legutóbbi árfolyamesése mögött. Sokak szerint a 7500 dolláros támogatási szintet újra meglátogathatjuk, mielőtt újra növekedne a bitcoin értéke.

A bitcoin és az egész kriptopiac káoszba torkollott, miután a Bitcoin hálózatának hashrátája hirtelen nagyot esett szeptember 24-én.

Egyes elemzők szerint a legutóbbi összeomlás mögött a sokak által várt Bakkt platform kiábrándító indulása állhat.

Ezen a napon hatalmasat esett a bitcoin árfolyama – órák leforgása alatt értékének 15%-át elveszítette. Ez megerősítette, a medve fordulatot. A befektetők szeme előtt talán a Bakkt indulásának alacsony bitcoinforgalma lebegett, ezzel megnyílt a 7500 dolláros támogatási szint újralátogatásának esélye.

A kriptopénz hatalmas eladási nyomást tapasztalt 9700 dollár körül, majd egy 3 hónapos mélypontra zuhant, 7998 dollárra.

A bitcoin bizonytalan lábakon állt a keddi összeomlás után. Emellett egyes mutatók szerint medve piac várható az elkövetkezendő kilenc hónap során. A zuhanás oka egy long squeeze is lehet, amikor a befektetők eladják long pozícióikat, hogy elkerüljék egy zuhanó piac veszteségeit. Ez további nyomást okozhat az árfolyamokra.

Annak ellenére, hogy szinte azonnal történt, a zuhanás mértéke sokakat meglepett. Szeptember 24-én, a bitcoin árfolyama 11,83%-ot esett, ami a harmadik legnagyobb esés 2019 során a Bitstamp adatai szerint. Sokan tanakodnak arról, hogy vajon mi okozhatta a zuhanást.

Manipuláció állhat mögötte?

A legújabb kutatások felfigyeltek egy „feltűnő, rendszeres mintázatra” a bitcoin ármozgásaival kapcsolatban. A CME határidős bitcoin szerződései megbízhatóan mutatják a Wall Street intézményi befektetőinek érdeklődését a kriptopiacokban.

Ennek elsődleges oka, hogy ezeket a szerződéseket csak tapasztalt szakértők köthetik meg. Nevezetesen, a token átlagosan minden hónapban többet esik az átlagnál, amikor lejárnak a CME bitcoinalapú határidős szerződései.

Az elmúlt négy hónap során, a TrustNodes manipulációra mutatott rá. A bitcoin minden szerződés lejárta előtt 2,27%-ot esett, egy átlagos véletlenszerű nap 0,06%-os eséséhez képest. A szakértők szerint a héten egy újabb nagyobb esés várható, ugyanis szeptember 27-én járnak le a CME határidős szerződései.

A kutatók szerint az árfolyam átlagos mozgása 0,04%, ha kizárjuk a „nagy eltéréseket.” Másfelől, a CME-szerződések lejárta előtti időszakban átlagosan 1,99%-ot csökken az árfolyam.

Thomas Lee, a Fundstrat elemzője arra is rámutatott, hogy több mint egy éve is jelentős esések voltak a szerződések lejárta előtt.

Ez könnyű pénzszerzési lehetőségeset biztosít. Bendik Norheim Schei, az Arcanetől a következőt írta erről:

 „Statisztikailag valószínűtlen, hogy csupán a véletlen miatt esik az árfolyam a CME kifizetések előtt.”

A határidős szerződések ki vannak téve a manipulációnak, ugyanis bitcoin helyett dollárban rendeződnek. Továbbá a kifizetések a bitcoin és a mögötte álló piacokon is múlnak. Így bitcoinok nem kerülnek utalásra, ez csupán egy felettes piac, amit dollárban kereskednek.

További elemzés szükséges

Elképzelhető, hogy a Wall Street-i kereskedők „fizikai” bitcoint vásárolnak a spotpiacokon, majd eladják őket határidős szerződésekkel. Így a helyzetük biztosított az árfolyam-ingadozásokkal szemben.

Ha a bitcoin meglódul, akkor elveszítik short pozíciójukat, de ezt long pozíciójukkal ellensúlyozzák, melynek növekedik az értéke.

A szerződések kifizetési idejére a befektetők eladják „fizikai” bitcoinjukat, ezzel csökken a bitcoin árfolyama.

Ha így tesznek, akkor short helyzetük értéke növekedik, így nagyobb bevételre tehetnek szert határidős szerződésük lejártakor. Egyes elemzések szerint a bitcoin árfolyamát manipulálják a CME kifizetések előtt.

Azonban a számok alapján nem zajlik „szándékos manipuláció”, de támogatják a befektetők bebiztosítási stratégiáját. Egyelőre nem tisztázott, hogy az intézményi befektetők mennyiben befolyásolják a bitcoin árfolyamát.

A Skrew Markets adatai alapján az intézményi befektetők érdeklődése a bitcoinalapú határidős szerződések iránt csökkent. Így több bizonyíték szükséges, mielőtt megállapítanánk az intézményi befektetők szerepét a bitcoin árfolyamának alakulásában.

A bitcoin hamarosan helyre jöhet

Kedden több mint 550 millió dollárnyi long pozíciót folyósítottak a BitMEX-en. A CryptoBullet szeptember 20-ai elemzése szerint az ingadozás a bikák javára válhat. A bitcoin 2017-es bikafutama egy csökkenő háromszögben kezdődött, mely végül lenyűgözően zárult.

Érdekességképpen: a bitcoin először csökkent pár napig, majd visszalépett a háromszögbe, és megdöntötte korábbi csúcsait. A keddi ármozgások látszólag hasonlóan alakulnak mint 2017 közepén.

A bitcoin árfolyama azonban akkoriban más volt, és sokkal jobb kilátásai voltak a piacnak, mint jelenleg.

Olvastad már? Kriptopénz a telefonon

Elemzők szerint, ha hasonlókképpen zajlik az árfolyam mozgása, akkor a bitcoin újabb csúcson lehet év végére.

Forrás: coinspeaker.com

Kiemelt kép: Zach Copley


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂