Piaci kapitalizáció alapján az idei évben a bitcoin jobb értékekkel rendelkezik, mint a top50 altcoin 85%-a.

Az altcoin-piac is megosztott, néhány eszköz túléli a kriptotelet, de a kisebb projektek látszólag eltűnnek a süllyesztőben.

A bitcoin is nagy volatilitással szembesült

Az idén június-júliusban elért eddigi éves csúcson a BTC 400%-kal volt a piaci alj fölött. Még a mostani 7000 dollár körüli árfolyam is komoly emelkedést jelent azoknak a befektetőknek, akik akkor vásároltak be.

2019 elején nagyon nyomott volt a piac, mind a bitcoin, mind az altcoinok számára. Azóta láttunk néhány komoly megmozdulást, egyes altcoinok a piaccal szembemenve raliztak. Mindenesetre az altok volatilitása lényegesen kisebb idén.

Mostanra a tízszeres emelkedés is ritkaságnak számít, még az egymilliárdos kapitalizációs szint fölött is. Az altok kisebb volatilitást tapasztaltak, ahogy a kereskedők elvesztették az érdeklődésüket irántuk.

Viszont ez, az érdeklődés hiánya az oka, hogy míg a BTC 50%-ot esett a nyári csúcsról, az altok többsége csak 20-30%-ot csökkent.

Az altcoin piac mindenesetre sokkal konzervatívabban fest mostanra. A tényleges választék összezsugorodott, a spekuláció és a volumen egy maroknyi projekt köré összpontosul.

Mindemellett még mindig vannak tréderek, akik altcoin pozíciókkal próbálják kompenzálni a bitcoinon realizált veszteségeiket.

 

Még mindig vonzóak az altok, de szűkült a választék

A bitcoin nem szerezte meg a piac 90%-át, ahogy jósolták. 70% körüli csúcs mellett most 66%-on áll. A kisebb altcoinok mindösszesen a piac 10%-án osztoznak.

Ennek egyik oka, hogy a kis altokkal nem nagyon kereskednek dollárral, USDT-vel szemben. Mintha az első számú stablecoin csak a nagy altok kereskedéséhez volna jó.

A tőzsdei delistázások, a szabályozói kockázatok sem tesznek jót a kisebb projekteknek. 2019-ben szinte csak azok az altok mutattak érdemleges teljesítményt, amelyek nagy tőzsdéken vannak listázva. Ráadásul csupán 9 altcoin van, amelynek 1 milliárd dollárnál nagyobb a kapitalizációja.

Néhány alt rövid időtartamon ugyan, de még a bitcoint is túlteljesítette. A Tezos (XTZ) 300%-os ralit tudhat maga mögött. A Cosmos (ATOM) és a Chainlink (LINK) szintén felülmúlta a piacot, volatilitás tekintetében is.

Van viszont két coin, amelyik 2019-ben sem tudott nagyot produkálni, az XRP és az XLM. A Ripple és a Stellar mindketten két számjegyű esést tapasztaltak, és a nyári bikás időszakban sem tudtak jelentős növekedést elérni.

A bitcoin a Halloween-ralit is kihagyta, sokan most a decemberi, karácsonyi ralit várják. Mindenesetre az általános hangulat pesszimista, és azok is sokan vannak, akik egy korrekciós eséstől félnek.

Olvastad már? A Cardano alapítója szerint a „bitcoin megállíthatatlan”

Forrás: bitcoinist.com

Kiemelt kép: nikcname


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂