Benoît Cœuré, az eurózóna egy vezető közgazdásza csütörtökön tapssal ünnepelte a Bitcoint, illetve a pénzügyi válság “rendkívül intelligens megoldásának” nevezte azt, hozzátéve, hogy jelenleg még “több problémával is küzd”.

Olvastad már?  Tom Lee szerint év végére visszaáll a bitcoin árfolyama

Érdemes megjegyezni, hogy a BTC-t 2008-ban tette közzé Satoshi Nakamoto, a fejlődő és fejlett országokat egyaránt érintő, bankok és pénzügyi vállalatok korrupt viselkedését tovább növelő gazdasági válságra adott válaszul.

A gazdaság összeomlása alapjaiban kérdőjelezte meg az egész világon elfogadott fiat valutarendszer megbízhatóságát. A Bitcoin korlátozott darabszáma azonban megoldást adhatna az árak inflálódására, amelyet a kormány által engedélyezett megnövekedett pénzkibocsátás okozott.

Benoît Cœuré, az Európai Központi Bank ügyvezetői testületének tagja a Bázelben (Svájc) folyó Economics of Payments IX konferencián fejtette ki véleményét, miszerint a Bitcoin ragyogó ötlet, ám valutaként nem működik.

Cœuré egyébként a fizetési és piaci infrastruktúráért felelős bizottság elnöke a BIS-ben, amelyet a központi bankok bankjának is neveznek. A vezető hosszasan beszélt a kriptovaluták mögött álló technológiáról és arról, hogy a központi bankok hogyan tudnák azt hasznosítani fizetési eljárásaikban.

Benoît véleménye az Európai Központi Bank őt idéző tweetjéből is látható:

„A Bitcoin egy rendkívül okos ötlet, azonban nem minden okos ötlet jó is. A digitalizálás egyben a kiberbűnözés táptalaja is.”

A vezető azt is megjegyezte, hogy a Satoshi Nakamoto ismeretlen fejlesztő által a gazdasági válság idején megalkotott Bitcoin ekkor többször is szalagcímben szerepelt az Egyesült Királyságban, ezzel segítve az első hálózati blokk létrejöttét.

Cœuré azt mondta: „Bizonyos szempontból a Bitcoint a pénzügyi válság gonosz ivadékának is tekinthetjük”.

Az euróövezet vezető pénzügyi közgazdásza azonban nem tagadja, hogy a Bitcoin egy kifejezetten értelmes ötlet. E kijelentése ellenére azonban továbbra is egyetért Agustín Carstens BIS-vezetővel abban, hogy a kriptovaluta „buborék, Ponzi-rendszer és környezeti katasztrófa kombinációja”. Cœurét idézve:

„Lehet, hogy belém csap a villám amiért ezt mondom itt a bázeli toronyban – de a Bitcoin kifejezetten okos ötlet.

Sajnos nem minden okos ötlet jó is. A blokklánc-technológia sok lehetőséget rejt, viszont a Bitcoin rengeteg problémával küzd.

Úgy gondolom, hogy Agustín Carstens helyesen foglalta össze a helyzetet amikor azt mondta: a Bitcoin buborék, Ponzi rendszer és környezeti katasztrófa kombinációja.”

A Bitcoin elfogadásra kerülhet legnagyobb kritikusai által

A közgazdász azt is elmondta, hogy a központi bankok legalább kétharmada tanulmányozza az elosztottfőkönyv-technológiát, törekedve annak implementációjára, és segítségével központi banki digitális valuták (CBDC) létrehozására a nemzetközi fizetési folyamatok javításának érdekében.

Mindezt annak ellenére, hogy a bankok folyamatosan masszív kritikával illetik a kriptovalutákat. Cœuré kijelentette, hogy rendkívül valószínűtlen, hogy egy központi bank a következő 10 évben ilyen valutát bocsásson ki.

 

Forrás: btcnn.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép estéd!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!