A 3 legvadabb elmélet, ami az 500 milliárdos csökkenést magyarázza

-

A kriptopiac támogatói a Fed kamatemelésére, a Wall Streetre és Oroszországra mutogatnak, mint az 500 milliárd dolláros kriptopiaci csökkenés kiemelkedő okára.
A kriptopiac több mint 500 milliárd dollárt veszített az összesített piaci kapitalizációjából pénteken. A piaci vérfürdő több mint 700 millió dolláros likvidációhoz vezetett, a vezető kriptoeszközök erősen kivéreztek.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A bitcoin (BTC) a kritikus 40K dolláros támaszszint alá esett, míg az ether (ETH) szintén elvesztette a 3K dolláros támaszt.
Egy olyan időszakban, amikor a kriptopiac támogatói arról vitatkoznak, hogy a kriptopiac medvefázisba lépett-e, számos vad elmélet árasztotta el az internetet, hogy értelmet adjon az összeomlásnak.
Megnézünk három ilyen elméletet, amelyek sokak szerint a kriptopiaci összeomlást táplálták.

Az amerikai Fed inflációs intézkedései

Az Egyesült Államokban a fogyasztói infláció rekordmagasságot ért el, és a FOMC közelgő, január 25-26-ra kitűzött ülésén várhatóan új kamatlábakat jelentenek be.
A Fed várhatóan idén háromszor emeli a kamatlábakat, az emelések mértéke 0,25%-ról akár 1%-ra is emelkedhet az év végéig. Sok piaci szakértő úgy véli, hogy az infláció körüli növekvő aggodalom az omicron terjedésével kiegészülve eladáshoz vezetett a Wall Streeten, ami végül a kriptopiacra is kiterjedhet.
Egy Reddit-elmélet szerint a kripto azért jött létre, hogy elrejtse az eszközinflációt, mivel egy másik „csővezetéket” hozott létre az amerikai dollár számára, amelyen keresztül egy másik eszköz inflációja esetén áthaladhat. A Juicyjuicejuic nevű felhasználó azt írta:

„A kripto rövid időre tökéletes kereskedési eszközt jelent, mielőtt még bűnbakká válna bármilyen elkövetkező összeomlásért.”

A felhasználó a továbbiakban hozzátette, hogy a kriptopiac volatilitása az oka annak, hogy „miért omlanak össze a kötvények és a részvények, hiszen mindenki a kriptóra játszott, és ehhez más eszközökből vett ki pénzt!”.

A Bitcoin-piac növekvő korrelációja a Wall Streettel

A piaci szakértők szerint a Bitcoin növekvő korrelációja a részvénypiaccal szintén táplálhatta a korábbi összeomlást.
Az ETF-ek és az intézményi befektetők miatt a BTC egyre jobban összefonódott a részvénypiacokkal. A kriptopénzek piaca a Wall Streettel egy ütemben ingadozik.

Az orosz központi bank általános kriptotiltási javaslata

Egy másik elmélet, amely úgy tűnik, hogy vonzerőt nyert, az orosz központi bank nemrégiben megjelent jelentése, amely a kriptobányászat és -kereskedelem általános betiltását követeli.
Amint arról a Cointelegraph beszámolt, az orosz központi bank a bitcoint egy piramisjátékhoz hasonlította, és azonnali tilalmat követelt a belföldi használatára. A központi bank arra is figyelmeztetett, hogy a kripto kockázatot jelenthet a nemzet pénzügyi szuverenitására.
Oroszország a harmadik legnagyobb Bitcoin-bányászati központ lett, és sokan úgy vélik, hogy a központi bank általános tiltásra vonatkozó követelése 2021 májusához hasonló FUD-ot váltott ki a piacon – ami eladáshoz vezetett.
A 2022-es év első nagyobb összeomlása eladási hullámot indított el a kriptopiacon, azonban a veterán kereskedők továbbra is a hodling mellett érvelnek, mivel azt állítják, hogy egy akár 30%-os összeomlás nem aggasztó egy bikapiacon.

Olvastad már? Hackertámadás érte a Crypto.com-ot – több száz felhasználó érintett

Forrás: cointelegraph.com


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A június lehet az Ethereum hónapja?

A júniusban induló hongkongi zöld út a kriptók számára megnyitja az utat a likviditás beáramlása előtt, de ez nem feltétlenül lesz. A kriptovaluták, különösen az ETH...

Polygon technikai elemzés 06.01.

Prémium Polygon Május közepétől kezdve a Polygon egy erőteljes fellendülést mutatott, 0,8177 dollárról 0,95 dollár fölé emelkedett. A 0,95 dolláros árszint azonban január végétől áprilisig egy makacs...

Roger Ver úgy véli, az Ethereum több felhasználót fog hozni a kriptoiparba, mint a Bitcoin

A kifejezetten korai támogatói tevékenysége miatt néha Bitcoin-Jézusként is emlegetett Ver egy podcast során osztotta meg a gondolatait. Elmondta, hogy az Ethereum tényleg kisebb kapitalizációval...

A Coinbase szerint Kína jár jól az amerikai kriptós szigorral

A MarketWatch a hétvégén publikálta a Coinbase ügyvezetője, Brian Armstrong cikkét, amelyben a vállalkozó arra figyelmeztetett, az USA elvesztheti a pénzügyi vezető szerepet, ha nem...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!