Széleskörű tilalmat szorgalmaz az orosz jegybank

-


Az orosz központi bank, hűen a decentralizált digitális pénzzel kapcsolatos keményvonalas álláspontjához, most a kriptopénzekkel kapcsolatos tevékenységek, például a kibocsátás, a kereskedés és a bányászat széles körű betiltását szorgalmazza.
A szabályozóhatóság által közzétett dokumentum a javasolt korlátozások fő okai között a pénzügyi stabilitást és az állampolgárok jólétét fenyegető veszélyeket említi.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az orosz központi bank a nyilvánosság véleményét kéri a korlátozó kriptopolitikáról

Oroszország monetáris hatósága egy sor kriptotevékenység betiltását szorgalmazza a „Kriptopénzek: Trendek, kockázatok, intézkedések” című jelentésében.
A dokumentumot csütörtökön tették közzé, és a szabályozó március 1-ig várja a tartalommal kapcsolatos észrevételeket és javaslatokat.
A dokumentumban az orosz Központi Bank (CBR) elismeri a globális kriptopiac elmúlt évi gyors növekedését, valamint az oroszok által végzett évi 5 milliárd dolláros kriptotranzakciókat.
A bank ugyanakkor rámutat, hogy az értéknövekedést elsősorban a spekulatív kereslet határozza meg, amely buborékot képez, és hogy a kriptovaluták egy pénzügyi piramis jellemzőivel rendelkeznek.
Elterjedésük – állítja – veszélyezteti Oroszország pénzügyi rendszerének stabilitását, monetáris politikai szuverenitását és polgárainak jólétét.

E veszélyek és az illegális tevékenység kockázatának csökkentése érdekében a Bank of Russia az elkövetkező hónapokban együtt kíván működni az orosz kormánnyal és a parlamenttel egy sor törvénymódosítási javaslaton.
Ezek közé tartozik a kriptovaluták áruk és szolgáltatások fizetőeszközeként való használatára vonatkozó tilalom megsértése esetén a jogi felelősség bevezetése.
A hatóság gyakran hivatkozott az olyan kriptovalutákra, mint a bitcoin és a stabilcoin, mint „pénzhelyettesítőkre”, amelyeket a jelenlegi orosz törvények tiltanak.
Most be akarja tiltani a kibocsátásukat és a forgalmazásukat az orosz gazdaságban, beleértve a digitáliseszköz-váltókat és a peer-to-peer platformokat is.
A központi bank szintén ellenezte a kriptobefektetéseket, és meg kívánja tiltani a pénzügyi szervezeteknek, hogy kriptovalutákba és kriptoalapú pénzügyi eszközökbe fektessenek. Ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz pénzügyi infrastruktúrát és közvetítőket ne használják fel a kriptopénz-műveletek megkönnyítésére.

A bányászatot sem lehet figyelmen kívül hagyni, mondja a Bank of Russia, mivel az növeli a lakosság és a gazdaság részvételét a kriptopiacon. A szabályozó úgy véli, hogy a tevékenység jelenlegi nagyságrendje és további terjedése jelentős kockázatokkal jár a környezetre és az energiaellátásra nézve. A CBR szerint a tiltás a legjobb megoldás.
Az iparág kínai visszaszorítása közepette az energiában gazdag Oroszország bányászati hotspot lett.
A digitális valuták bányászata nemcsak jövedelmező üzlet, hanem sok olyan háztartás számára, amely támogatott áramhoz jut, további bevételi forrást is jelent.
Egyes régiók hatóságai panaszkodtak a növekvő energiafogyasztásra, amely megterheli az elektromos hálózatokat.
Az orosz bank azt tervezi, hogy javítja a kriptoügyletek felügyeletét. Ezen erőfeszítések részeként szorosabban kíván együttműködni más joghatóságok pénzügyi szabályozóival, különösen az orosz állampolgárok által végrehajtott tranzakciókról szóló információk összegyűjtése érdekében.
A bank javaslata ugyanakkor nem irányoz elő korlátozásokat a kriptopénzek Oroszországon kívüli birtoklására vonatkozóan – jegyezte meg a jegybank pénzügyi stabilitási osztályának vezetője, Elizaveta Danilova.

Az orosz központi bank a kriptopénzek szabályozásával kapcsolatos álláspontjának ebben a jelentésben való ismertetése előtt a múlt hónapban kijelentette, hogy nem látja a kriptopénzek helyét az ország pénzügyi piacán.
Médiajelentések szerint más orosz kormányzati intézmények is osztják a jegybank konzervatív álláspontját.
Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma által létrehozott munkacsoport jelenleg javaslatokat készít az orosz kriptotér átfogó szabályozására.

Olvastad már? A Meta állítólag az NFT-k integrálását tervezi a Facebookon

Forrás: news.bitcoin.com
 

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin technikai elemzés 06.07.

Prémium Bitcoin  Az Egyesült Államok továbbra is szabályozási nyomást gyakorol a kriptovalutákra, és a Binance tőzsde ismét a figyelem középpontjába került. Egy korábbi, márciusi CFTC-bejelentés után az amerikai...

A SEC főnöke: „Nincs szükségünk több digitális valutára”

A CNBC-nek adott keddi interjújában Gary Gensler, az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke határozottan kifejtette álláspontját a digitális valutákkal kapcsolatban: "Nincs szükségünk több digitális...

Litecoin technikai elemzés 06.06

Prémium Litecoin Bár a legutóbbi amerikai SEC-bejelentés hasonlít a korábbi CFTC-bejelentéshez, az LTC-t nem említik értékpapírként. Ugyanakkor a MATIC, a SOL, az ADA és mások értékpapírként lettek kiemelve. Az...

Az ADA 7%-kal esik vissza a Binance-per miatt

A Cardano (ADA) tulajdonosok nem gondolták volna, hogy az elmúlt 24 órában 7,64%-ot zuhannak, amikor a token viszonylag jó szezont futott. Az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC)...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!