Jogi védelmet biztosít a Google a felhasználóinak

-

A szellemi tulajdont érintő jogi eljárásokban a Google jogi védelmet biztosít azoknak a felhasználóknak, akik a cég mesterséges intelligenciával működő appjait használják, a Google Bard kivételével.

A Google Cloud és a Workspace platformjaiba integrált generatív mesterséges intelligencia esetleges szerzői jogi problémákhoz vezethet a technológia kiforratlansága miatt, így a Google ilyen esetekben jogi védelmet biztosít a felhasználóinak.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ugyanez a kezdeményezés már elstartolt a Microsoft és az Adobe esetében is.

A Google egy saját blogposztban osztotta meg a hírt az olvasókkal, hogy biztosítják számukra a jogi védelmet, amikor meghatározott applikációkat használnak.

Ez a döntés azokra az aggodalmakra adott válaszként született meg, hogy a generatív mesterséges intelligencia esetében sokak szerint felmerül a szerzői jogok megsértésének a lehetősége a programok által.

A Google kiemelte, hogy a Bard, a ChatGPT-hez hasonló kereső-eszköze nem részesül ilyen védelemben, megnevezte viszont azokat, amelyek igen.

A Duet AI a Workspace-en belül, a szöveg-generálás a Google Docs és a GMail szolgáltatásban, a kép-generálás a Google Slides és Google Meet platformon, a Duet AI a Google Cloud rendszerén belül, a Vertex AI Search, Conversation és Text Embedding API, a Vertex AI Visual Captioning és a Codey API mind a védett eszközök listáján található.

google
Forrás: Google Blog

Ahogy a Google megfogalmazza, ha ezek használata során valaki szerzői jogi problémával szembesül, vagy ilyen ügyben indítanak eljárást ellene, akkor a Google gondoskodik a megfelelő jogi védelemről.

A Google már korábban is kifejtette, hogy elkötelezett a szerzői jogi esetekben való helyes eljárások mellett.

Ennek jegyében döntöttek úgy, hogy a jogi védelmet kiterjesztik a programjaik tanításához használt adatokra, és az azok segítségével generált tartalmakra egyaránt.

Ennek az elköteleződésnek nagy jelentősége van, hiszen ha ezek után bárki gyanúba keveredik, hogy a Google által is használt anyagok esetében szerzői jogsértést követett el, akkor a Google teljes felelősséget fog vállalni az eset során.

A cég elmondta, hogy ez a fajta jogi védelem viszonylag ritkának tekinthető, azt is megosztották viszont, hogy az ügyfeleik részéről rengeteg kérés érkezett, hogy hogyan tudják biztosítani a letisztázott jogi helyzetet a különböző mesterséges intelligenciával működő projektek esetén.

Amelyek esetleg szerzői joggal védett adatokat használnak fel a működésük során, és sokan kérték, hogy a cég adjon ki egy egyértelmű állásfoglalást ebben a kérdésben.

A Google abban az esetben is jogi védelmet biztosít, ha a különböző generatív eszközeinek a használatával merül fel a szerzői jogok megsértésének a lehetősége.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Ez többek között azt is jelentheti, hogy a felhasználók olyan képet vagy szöveget generálnak, amely egy létező, jogi védelem alatt álló művel nagy egyezést mutat.

Azt is letisztázta a cég, hogy ez csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor a felhasználók önhibájukon kívül kerülnek ilyen helyzetbe, és nem szándékosan próbálják megkerülni a szerzői jogokat.

Más cégek is kiadtak hasonló nyilatkozatot, a Microsoft például az AI Copilot termékeinek a használata során nyújt hasonló jogi védelmet a vállalati felhasználók számára.

Az Adobe is úgy nyilatkozott, hogy elkötelezettek a szerzői jogi esetekben biztosított segítségnyújtás mellett a vállalati ügyfeleik számára, ha a Firefly használata során valamilyen jogsértés gyanúja merülne fel.

Olvastad már? A Pepe ára egyre csak esik, ám a Meme Kombat szárnyal: mi lesz még itt?

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Michael Saylor: A szenátus akarja a Bitcoint

A SEC vitatott SAB 121 szabályának megsemmisítését célzó határozat elfogadását a kriptopénz-ipar jelentős jogalkotási győzelmeként ünnepelték. A MicroStrategy társalapítója, Michael Saylor az X közösségi oldalon ünnepelte...

A Bitcoin és a Coinbase viszonya – Több mint 1 milliárd dollárnyi BTC költözött és még több…

Egy friss elemzés egy bizonyos tőzsdéről történő Bitcoin-kiáramlás következetes mintázatát azonosította. Ezeket a kiáramlásokat több hónapon keresztül figyelték meg. Ez a mintázat hozzájárult ahhoz, hogy a...

Minden pénzüket visszakaphatják az FTX tőzsde károsultjai, de ennek nem mindenki örül

A friss információk alapján az FTX tőzsde a kintlévőségeinek akár a 118%-át is kifizetheti a károsult ügyfeleknek, de a dolog nem olyan egyszerű, mint amilyennek...

Bika futás napokon belül?! Hogyan kell felkészülni a masszív altcoin szezonra?

Az izgatottság tapintható, mivel a piac jelentős fellendülése az altcoinok növekedési szezonjára utal. A hozzáértő befektetők felfigyelnek, és mivel a 2024-es bikafutás máris címlapokra került, a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!