A kibányászott bitcoinok nagyjából 10%-a talán örökre elveszett

-

Megközelítőleg minden 10. bitcoin már több mint 10 éve meg sem mozdult a Glassnode kriptoelemző platform szerint. De mégis miért?

A Glassnode adatai szerint 1.857.721 olyan bitcoin létezik, amely december 17-éig már 10 éve nem hagyta el aktuális tárcáját.

Tekintettel arra, hogy jelenleg nagyjából 18.573.268 coin van forgalomban (bár ez a szám átlagosan minden 10. percben növekszik, ahogy a bányászok új blokkokat gyártanak), nagyjából a teljes bitcoinkészlet 10%-a unalmasan tengeti „életét”.

Míg egyes Bitcoin-maximalisták igazi „hodler”-eket láthatnak az elkövetők mögött, a valóság kevésbé romantikus. A legtöbb ilyen coin ugyanis valószínűleg már régóta „halott” – vagyis bizonyos okok miatt örökké eltűnt, és soha többé nem lesz lehetőség annak felhasználására.

Mindenek előtt, a Bitcoin titkos feltalálója, Satoshi Nakamoto nagyjából 1,125 millió BTC-t birtokol (egyes becslések szerint), amely mostanra már egy évtizede mozdulatlan.

Mivel senki nem tudja, hogy merre jár mostanság, egyáltalán él-e még, ezen coinok eltűnése így továbbra is vitatott.

A Glassnode csártjairól 2019. január 3-a óta olvashatjuk le, 10 éves viszonylatban mennyi mozdulatlan bitcoinnal állunk szemben.

Nem véletlen: lévén, hogy a Bitcoin hálózata 2009 januárjában indult el útjára, technikailag erre csak ekkortól volt lehetőség.

Még ha Nakamoto bitcoinjait ki is vesszük a képletből, további 2,6 millió bitcoinról szinte majdnem biztosan tudjuk, hogy örökre elveszett.

Ennek megint több oka lehet: elveszített privát kulcsok, tönkrement merevlemezek, szándékosan elégetett bitcoinok, de akár az is megtörténhet, hogy a tulajdonos halála előtt nem ismertette mással a tárcájához való hozzáférését.

A jelenlegi árfolyam szerint így 86,95 milliárd dollárnyi bitcoin veszhetett el örökre a süllyesztőben.

Figyelembe véve, hogy 14 év alatt ilyen arányt sikerült felállítani, talán nem túlzó az a kijelentés, hogy a coinok eltűnése igencsak erős ritkító – így pedig deflációs – hatással bír.

Olvastad már? Újra az egekbe szöktek a Bitcoin tranzakciós költségei

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A nyugdíjszámlák vezetése 5 billió dolláros üzlet, és egy befektetési alap már le is csapna a lehetőségre

A hagyományos pénzügyi óriások nyitni kezdtek a digitális eszközök iránt a közelmúltban, és a trendet olyan szereplők vezetik, mint a BlackRock. A cég vezetői arra...

Az új MI kolbászkutya kereskedő botot is tervez

A kripto legfrissebb mém érméje a kibernetikus WienerAI (WAI). A kolbászkutya már egy modern, ámde kezdőbarát kereskedési bottal is megtoldotta az ökoszisztémáját, és előértékesítése röpke...

Miért emelkedik ma a Shiba Inu (SHIB) árfolyama?

A Shiba Inu a hét folyamán jelentős fejlődéssel visszaszerezte a 0,00002501 dolláros szintet. Az elmúlt 24 órában a Shiba Inu piaci értéke elérte a 0,00002501...

Felejtsük el a munkánkat: Ez az öt altcoin 2025-re egy jachtot fog érni Neked

Vendégbejegyzés A folyamatosan változó monetáris világban öt alternatív altcoin kivételes ígéretet mutat arra, hogy 2025-re jelentős pénzügyi nyereségre tehet szert. A 2024-es bikafutás teljes lendületében ezek a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!