A Bitcoin tranzakciós költségei a kriptopénz árfolyamával karöltve növekedtek. Négy nap alatt 85%-os költségnövekedést tapasztalhattunk.

A bitcoin díjai csaknem megduplázódtak vasárnap óta – derült ki a BitInfoCharts adataiból.

A magyar INLOCK-nál több mint 8% fix éves kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Vasárnap átlagosan 2,7 dollárba került egyetlen Bitcoin-tranzakció küldése a hálózaton. Tegnap óta azonban a legutóbbi adatok szerint már elértül az 5 dolláros szintet. Ez 85%-os növekedés mindössze négy nap alatt.

De mégis miért? Miért történt, hogy a bitcoin felhasználása ismét nagyon drágává vált? Nem épp az lenne a küldetése, hogy demokratizálja a pénzügyeket, pénzt spóroljon a közbenső szereplő kiiktatásával, és olcsóbbá tegye a tranzakciókat?

Nos, amikor aláírsz egy Bitcoin-tranzakciót, még mindig ki kell fizetned a kapuőröket. A bitcoin esetében azonban ezek egyfajta decentralizált kapuőrök.

Hogy még pontosabban fogalmazzunk, ki kell fizetned a hálózat decentralizált bányászait, akiknek számítási teljesítményükkel –  bonyolult matematikai folyamatokat kell megoldaniuk a tranzakció feldolgozása érdekében.

Ez azonban a bányászoknak is elektromos energiába – vagyis pénzbe – kerül. Bár bevételeiknek csak egy töredéke származik a tranzakciós díjakból (a legnagyobb részt az ún. blokkjutalom teszi ki), a tranzakciós díjak is plusz pénzt jelent a számukra.

Egyszerűen annyi történik, hogy a BTC iránti kereslet miatt a tranzakciók száma is megnövekedett, ami magasabb díjakat is jelent – mondta Tim Ogilvie, az intézmények kriptoszolgáltatásokat nyújtó Staked vezérigazgatója.

Így amikor kiugró aktivitás tapasztalható a Bitcoin hálózatán, a bányászok megnövelik a tranzakciós díjakat, hogy így állítsanak fel sorrendet a tranzakciók között, és azokét dolgozzák fel először, akiknek tényleg gyorsan szükségük van rá.

Denis Vinokourov, a Bequant digitáliseszköz-bróker kutatási részlegének vezetője a Decryptnek elmondta, miszerint :

„magasabb hálózati aktivitás magasabb hálózati díjakhoz vezet […] A napi tranzakciók számának hirtelen növekedése magasabb költségekhez is vezet tranzakciónként – mondta Vinokourov.

Ez hasonló ahhoz, ami az ETH-val és a defivel történt, amikor ez utóbbi valóságos robbanásnak indult, az ezzel kapcsolatos tranzakciós díjak pedig az egekbe szöktek.

Talán nem kell magyarázni, hogy mi okozta ezt a fokozott aktivitást éppen most. A bitcoin áttörte a 20.000 dollárt ezen a héten, ezzel pedig megdöntötte a korábban ebben a hónapban felállított, 2018 decemberi rekorddöntést. Tegnap 10 óra körül 23.642 dolláron állt.

Ez azt jeleni, hogy sokan fogják kivenni a pénzüket annak tudatában, hogy a csúcsot már elértük. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy sok embernek lesz bitcoinra szüksége annak reményében, hogy még a hegy lábánál járunk.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Ez a nagy tevékenység pedig az őrült kereskedési volumenekben tükröződnek. December 13-án, amikor a bitcoin árfolyama 18.773 dollárnál járt, az átlagos tranzakciós költség pedig 2,7 dollár volt, a napi volumen 23 milliárd dollár volt.

Ma pedig, amikor túl vagyunk a 22.000-en, a tegnapi átlagos Bitcoin-költség pedig 5 dollár? 65 milliárd dollár.

Az e heti díjcsúcs pedig, miközben jelentős, mégis kisebb, mint a korábbiak. December 3-án például 8 dollár volt, október 31-én pedig 13 dollár.

2017 végén, amikor a bitcoin leghíresebb rekorddöntése zajlott, a Bitcoin tranzakciói után fizetendő díj még a félelmetes 55 dollárt is elérte.

Olvastad már? Hogyan váltsad fiat pénzre a kriptódat?

Forrás: decrypt.co

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂