A Bitcoin árfolyama megdöntötte a múlt heti helyi csúcsot, így egyre közelebb kerül a 64.500 dolláros történelmi csúcs előtti végső ellenálláshoz.

A Bitcoin (BTC) csúcsformában van – szinte szó szerint –, mivel a hét elindulásával már csak kevesebb mint 15%-ra van az eddigi csúcsoktól.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A tényezők klasszikus egybenállása megalapozta a negyedik negyedévi finálét, amelyet az elemzők már magabiztosan a 2013-as és 2017-es bikafutásokhoz hasonlítgatnak.

A makropiaci mozgásoktól és az amerikai dollártól függetlenedve a Bitcoin ismét úgy néz ki, mint az arany alternatívája – mindezt úgy, hogy közben az altcoinok lecsúszóban vannak.

Mivel az „Uptober” még mindig csak a második teljes hetében jár, a Cointelegraph azt szemlézte, mi várhat a BTC árfolyamára az elkövetkező napokban.

Az altcoinok lemaradása a „Bitcoin-szezon” előtt

A Bitcoin-kereskedők számára a hét kezdetén rózsásnak tűnnek a dolgok – a múlt heti négyhavi csúcsok visszatértek és sikeresen meg is tartották magukat.

A Bitstamp tőzsdén egy furcsa anomáliát leszámítva, amikor egy pillanatra 51.000 dollárra esett vissza az árfolyam, a csendes hétvége megőrizte a korábbi nyereséget.

Most úgy tűnik, hogy a BTC ármozgása a 64.500 dolláros történelmi csúcsok alatti végső ellenállás megtámadására készül, és a piaci résztvevők ennek érezhetően örülnek.

A Bitcoin ereje mögött azonban van egy további szempont is, amely rövid távon további emelkedést hozhat.

Az altcoinok alulteljesítenek, ami a „Bitcoin-szezon” előrejelzéseihez vezet, mielőtt később újra kialakulna valamiféle „altseason”. Amint arról a Cointelegraph beszámolt, ez lehet, hogy csak 2022-ben következik be.

A helyzet különösen jól látható az ether (ETH), a legnagyobb piaci kapitalizációjú altcoin esetében, amely most a BTC-vel szemben augusztus eleje óta a legalacsonyabb szinten van.

„Az ETH/BTC lefelé törik, míg a Bitcoin konszolidálódik” – foglalta össze a Cointelegraph munkatársa, Michaël van de Poppe vasárnap késő este.

„Feltételezem, hogy a Bitcoin folytatja, míg az altcoinok még nem kapják el a játékot”.

Van de Poppe mindazonáltal hozzátette, hogy az ETH/USD árfolyamcsúcsának vitatható ciklusa akár 20.000 dollár is lehet, jövő év első negyedévének időkeretével.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

„Ön itt van”

Sok minden kell ahhoz, hogy a bitcoinosok kedvében járjanak, ha a BTC árfolyamáról van szó.

Ahogy azt a kriptotwitter minden régi lakója tudja, a BTC/USD legváratlanabb mozgásai is csak ideig-óráig elégítik ki a hangulatot, mielőtt a befektetők többet követelnének.

A múlt hét sem volt kivétel – a Bitcoin percek alatt 3000 dollárt, egy óra alatt 5000 dollárt nőtt, és négyhavi csúcsot ért el, de napokkal később a kommentelők arra panaszkodtak, hogy „unatkoznak”.

A Bitcoinra vonatkozó várakozások súlya 2021-ben, a harmadik feleződés utáni évben, tehát a feleződési ciklus árfolyam-tetőzésének közelében igencsak érezhető.

Hogy meddig emelkedhet a BTC ára, arról heves vita folyik, és míg egyesek szerint 200.000 vagy akár 300.000 dollár már „programozott”, mások már most elveszítik a hitüket, azt állítva, hogy ez a ciklus nem lehet olyan, mint az előző kettő.

A korábbi évek összehasonlítása azonban úgy tűnik, hogy szinte egyöntetű ítéletet hoz a Bitcoin esélyeiről – a fő emelkedés egy kirobbanó csúcs felé még nem kezdődött el.

A szeptemberi 40.000 dollár alá süllyedés például 2013 és 2017 hasonló eseményeit idézi. Ezek közvetlenül a felszállás előtt következtek be, a „végső” medvecsapdaként működve.

A 2021-es árfolyam alakulását a 2017-es árfolyam alakulására vetítve szintén kísérteties hasonlóságok mutatkoznak.

A TechDev népszerű kereskedési számlájáról származó összes megállapítás arra utal, hogy az idei csúcs egy nagyságrenddel az előzőek felett van. Technikai vagy sem, az elemző szerint a hat számjegyű csúcs mindenesetre logikusan garantált.

A hasonlóságok eközben nem újdonságok, különböző források 2021-ben végig feltérképezik az árfolyam korábbi, halving utáni éveknek való megfelelés mértékét.

Egy nap, 31 milliárd dollár

A 2020-2021-es bikafutás során sok figyelem irányult a Bitcoin hálózati fundamentumaira, de van még más is, amire érdemes odafigyelni.

Mivel a hashráta és a nehézség már majdnem teljesen helyreállt, és minden idők legmagasabb szintjeihez közelít, a friss adatok azt mutatják, hogy a Bitcoin más aspektusai is rekordokat állítanak fel.

Ezen a héten a hálózati kapacitásról és a skálázódásról van szó – mindez a láncon, még mielőtt a Lightning Networköt egyáltalán figyelembe vennénk.

Ahogy Kevin Rooke elemző megjegyezte, a múlt héten egyetlen nap alatt a Bitcoin több mint 30 milliárd dollár értéknyi forgalmat bonyolított le.

„31 milliárd dollár. Ennyi értéket számoltak el a Bitcoin blokkláncán egyetlen nap alatt a héten” – jegyezte meg.

„Ez új rekord a Bitcoin számára, és a 2020-as év kezdete óta 40-szeres ugrás az elszámolási értékben”.

Bitcoin napi tranzakciós volumen diagram. Forrás: Kevin Rooke/ Twitter

A lenyűgöző átalakulást a költségek következetessége kísérte – a Bitcoin tranzakciós díjak továbbra is alacsonyak.

Kérdések a GBTC-vel kapcsolatban

A Bitcoin tőzsdén kereskedett alapról (ETF) szóló döntésig tartó visszaszámlálás ezen a héten is izgalmas – de vajon a jóváhagyás már „be van árazva”?

Míg az amerikai szabályozóhatóság, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) novemberre tolta ki a spot alapú Bitcoin ETF-ek sorsáról szóló döntés határidejét, addig a határidős alapú ETF-termékek esetében ebben a hónapban várható az „igen” vagy a „nem”.

Ez utóbbiakat egyformán dicsérik és kritizálják, miközben a meglévő intézményi Bitcoin-eszközök, nevezetesen a piaci nehézsúlyú Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) sorsa felett is kérdőjelek állnak.

A gyorsan emelkedő Bitcoin-árral szemben a GBTC továbbra is jelentős árengedménnyel kereskedik a spothoz képest, és ez a tendencia az elmúlt hetekben csak tovább mélyült.

GBTC Premium grafikon. Forrás: Bybt

Amennyiben az ETF-ek zöld utat kapnak, az elemzők szerint egyre több tőke fog áramlani beléjük, jóval azelőtt, hogy maga a Grayscale is ETF-ekké alakítaná át alapjait.

Lyn Alden makroelemző szerint kicsi az esélye annak, hogy az úgynevezett „Grayscale prémium” akár semleges területre is visszatérjen.

„Kétlem, de nem lehetetlen, hogy ez megtörténjen, ha hatalmas bitcoin-rali lesz, és akkor nem áll rendelkezésre ETF” – válaszolta egy hétvégi közösségimédia-beszélgetésen elhangzott kérdésre.

Alden egy tavalyi kutatást vett elő, amelyben rávilágított a GBTC szerepére a Bitcoin árfolyamában.

A jelenség mostani relatív hiánya szerinte fordítottan pozitív a BTC árfolyamteljesítményének fenntarthatósága szempontjából.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Fenntartható mohóság?

Azok, akik aggódnak amiatt, hogy a négyhavi csúcsra való visszatérést piaci instabilitás kísérte, gondolják át újra.

A Crypto Fear & Greed Index nevű hangulatmérő szerint a BTC legutóbbi árfolyam-emelkedése szilárdan a fenntartható növekedésben gyökerezik.

Ez ellentétben áll a normával – a csúcsokra, és különösen az all-time high-ok közelébe történő mozgások általában az „extrém kapzsiság” eléréséhez vezetnek az indexen. Ez viszont egy fenntarthatatlan piacra utal, amely könnyen destabilizálódhat, árkorrekciót indítva el.

Eddig, míg az 57.000 dollár közelében van, a Fear & Greed csak 71/100-at mutat – ez inkább „kapzsiság”, mint „extrém kapzsiság”, és még mindig messze van a klasszikus 95/100-as és magasabb csúcsoktól.

Crypto Fear & Greed Index, október 11. Forrás: Alternative.me

Az októberi hónap ennek ellenére jelentős változásokat hozott a hangulatban. Szeptember 30-án például, alig két héttel ezelőtt, az index 20/100-at mért – „extrém félelem” uralkodott akkor.

Olvastad már? Társkeresővel garantálja a növekedést az új magyar kriptovaluta

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.