A csendes hétvége után a bitcoin ismét 50 ezer dollár fölött kezdte a hetet. A kereskedők egyelőre csak találgatnak, hogy felfelé vagy lefelé indulunk meg.

A hétfő 53 ezer dollárral indult, kérdés, hogy mi befolyásolhatja az árakat a napokban.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A részvénypiac jónak tűnik

Az általános járványügyi bizonytalanság egyelőre vegyes hatást gyakorol a piacokra. Az ázsiai tőzsdéken semmi komoly esemény nincs, de India járványhelyzete, és Törökország pénzügyi fennforgása aggodalomra adhat okot.

Az USA viszont a várakozások alapján nyártól már kiengedi a lakosságát Európába. Ez összességében még túl sok előrejelzéssel nem szolgál, ez az ár oldalazásából is látszik.

Elon Musk ismét tweetelt, erre pedig a kriptósok többsége odafigyel. „Mit fogunk a jövőben tartani?”tette fel a kérdés a Tesla vezére a pénteki piaci zárás után.

A dollár apropóján fontos ez a kérdés, hiszen az USD tovább gyengült, márpedig ennek hatására a BTC erősödni szokott.

Ismét 53 ezernél a bitcoin

A spot piacok apróbb meglepetéssel szolgáltak a további esést várók számára, hiszen az árfolyam ismét 53000 fölé emelkedett.

Ez az árszint azért jelentős, mert a készlet alapján, ha efölött vagyunk, akkor a BTC kapitalizációja az 1 billió dollár fölött van.

A múlt heti 46 ezerig történő esést követően sem volt biztos, hogy merre fog továbbmozdulni az ár, sokan további esést vártak.

Ezt bizonyítja az is, hogy 150 millió dollárnyi short pozíció likvidálódott, miután ismét 53 ezer fölé ment az ár.

Az esés mértéke meglepte a kerekedőket, hiszen a sok új piaci szereplő miatt emelkedést vártak.

A többi on-chain indikátor mindenesetre továbbra is optimizmusra ad okot, hiszen láthatjuk, hogy ez csak egy kisebb zökkenő a felfelé tartó bikapiacon.

„A piac túlreagálja a 2%-os elmozdulásokat. Hamarosan ennél nagyobb volatilitást is látunk, mielőtt elkezdődne a nagyobb emelkedés. Nem biztos, hogy igazam van, persze, de a nagy kilengések mindig benne vannak a pakliban.”

November óta a legnagyobb nehézség-csökkenés

A bányászok kezdik kiheverni a kínai áramkimaradást, amely egy éjszaka alatt hatalmasat rántott lefelé a hálózaton.

Ahogy a Bitcoin esetében már nem először történt, egy áradás miatt kiesett némi bányászati kapacitás, a csökkenés mértéke elérte a 25%-ot is egy ponton.

Azóta már elkezdett visszaerősödni a hálózat, az esés pedig jó lehetőséget adott a kisebb bányászok számára, hogy profitot érjenek el.

A legutóbbi ekkora nehézség-csökkenés tavaly november elején történt, amikor 13 ezer dollár körül mozgott az árfolyam.

A nehézség automatikus változása lehet, hogy az egyik legfontosabb fundamentális tényező a blokkláncon, amely segít fenntartani a rendszert bármiféle külső befolyás ellenére.

Az előző hónapok során a nehézség emelkedett, újra és újra rekordokat ért el. Ha most is úgy történik, mint eddig, akkor az árfolyam is ugyanígy erősödik tovább.

Adam Back, a Blockstream ügyvezetője is elmondta egy tweetben, az esés azért nem akkora, mint amennyit sokan sugallnak.

„Most visszatértünk 157 EH-re, ez 5%-kal van a 168-as csúcs alatt. A 25%-os mínusz, 125-ről szinte teljes egészében visszaerősödött.”

Csatlakozz az Inlockhoz meghívólinkünkön keresztül, és szerezz akár 300 dollárnyi bitcoint!

Eluralkodott a félelem

A Crypto Fear & Greed Index a 65 ezer dolláros csúcson szintén 80 fölé ért, ahogy az eddigi bikapiacok alkalmával is.

Várható volt, hogy hamar megérkezik a korrekció az irracionális, esetleg tőkeáttételes kereskedők eufóriáját követően. Az esés pedig meg is érkezett, 46 ezerig csúszott az ár.

Most mindenesetre úgy tűnik, hogy az extrém mohóság átfordult félelembe, ez pedig hatékonyan segít, hogy újrainduljon a hegymenet.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Tisztul a piac

Az adatokból látszik, hogy nem csak a lakossági kereskedők, hanem a profi befektetők körében is megcsappant a spekulatív kedv.

A népszerű bitcoiner, Anthony Pompliano a legutóbbi hírlevelében úgy fogalmaztak az elemzőivel, hogy ez ismét egyfajta vásárlási jelként értelmezhető.

„Az esés kiradírozta a felelőtleneket. Ez látszik a számokból is. Rengetegen likvidálódtak, és a fedezeti viszony is fordult a határidős kötéseknél. Mikor sokan longolnak, akkor olcsóbb shortolni, és fordítva. Most pedig a longolás lett kecsegtetőbb, nem először ebben a bikaciklusban.”

Emellett az úgynevezett SOPR arány is azt jelzi, hogy az esésnél ez volt az alj, innen fordul az árfolyam.

„Az SOPR szinte teljesen resetelte magát. Eszerint vagy már elértük az aljat, vagy nagyon közel vagyunk hozzá.”

Olvastad már? A koreai adóhatóság 22 millió dollárnyit kriptopénzt foglalt le tőzsdei fiókokról

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.