Több kulcsfontosságú mutató alapján is visszahúzódásra számíthat a bitcoin, de lehet, hogy más tényezők ellensúlyozhatják ezt.

Több adatpont alapján is elképzelhető, hogy visszahúzódik a bitcoin, különösen az úgynevezett Spent Output Profit Ratio (SOPR) mutató, a stabilcoinbeutalások, a 19.000 dolláros eladási ügyletek száma, valamint a félelem és kapzsiság mutató alapján. Azonban az továbbra is kérdéses, hogy mikor várható ez a korrekció.

Alacsonyabb vásárlói nyomás miatt elképzelhető egy profitszerzési visszahúzódás

Az SOPR-mutató lényegében azt méri, hogy jelenleg mennyire vannak profitban a bitcointulajdonosok. Amikor az SOPR magas, visszahúzódásra kell készülni, mivel a kereskedők eladásokba kezdhetnek.

Forrás: Glassnode

Mindeközben egyre több stabilcoin érkezik a tőzsdékre, amely általában a vásárlói nyomás emelkedését jelzi. Másfelől az eladási nyomás akkor szokott emelkedni, amikor a bitcoin készlete kezdi felülmúlni a stabilcoinok beáramlását.

Az elmúlt napok során az SOPR mutató olyan magas szintre emelkedett, melyet 2018 vége és 2019 nyara óta nem láttunk, ez pedig korrekcióhoz vezetett.

Rafael Schultz-Kraft, a Glassnode technikai igazgatója elmondta:

Ez aggasztó jelenséggé válhat, ha lassul a bitcoin növekedése. Renato Shirakashi, az SOPR-mutató megalkotója elárulta, miszerint a közgazdasági Nobel-emlékdíjas Daniel Kahneman munkája alapján elmondható, hogy a befektetők nyugodt szívvel kezdenek eladásokba, ha profitban vannak.

Tehát ha a bitcoin oldalazni kezd a 19.000 dolláros ellenállás alatt, akkor egy kisebb visszahúzás várható.

Shirakashi azt írta:

„Az emberek általában sokkal szívesebben kezdenek eladásokba, amikor profitban vannak. Ha egy bika piac során az SOPR 1 alá esik, akkor az veszteséges eladást jelentene, és ez visszatartó erő lehet. Ez jelentősen lejjebb tolja a készletet, amely viszont vásárlói nyomást okoz.”

A tőzsdék stabilcoinaránya egybeesik az SOPR emelkedésével. A tőzsdék stabilcoinarányát úgy kapjuk meg, ha egy tőzsde bitcoinkészletét elosztjuk a stabilcoinkészletükkel. Amikor ez növekedni kezd, az az eladási nyomás növekedését jelentheti.

Forrás: CryptoQuant

Ki Young Ju, a CryptoQuant vezérigazgatója így rövid távon egy kisebb korrekcióra számít.

„Egyre emelkedik a bitcoin lehetséges eladási nyomása, de továbbra is alacsony értéken van. Pár napon belül korrekció várható, de nem lesz túl nagy.”

A 19.000 dolláros ellenállás továbbra is az új csúcs útjába állhat

A megrendelési könyvek alapján a 19.000 dolláros szint kulcsfontosságú ellenállást jelenthet.

A Bitfinex, Bitstamp, Binance és Coinbase tőzsdéken mind jelentős eladási megrendelések vannak 19.000 dolláron, melyek a további emelkedés útjába állhatnak.

Egy további tényező, amely rövid távú visszahúzáshoz vezethet a Crypto félelem és kapzsiság mutató. Ez alapján a bitcoin értéke továbbra is veszélyesen magasan áll, amely felveti egy korrekció lehetőségét.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Később jöhet a korrekció

Azonban az elmúlt hónapok során folyamatosan csökkent a tőzsdék bitcoin készlete. Ez ellensúlyozhat egy nagyobb piaci korrekciót különösen, ha még több új vásárló érkezik.

A Glassnode adatai alapján éves szinten 18%-ot esett a tőzsdék bitcoinkészlete. A folyamatos esés csökkentheti egy nagyobb visszahúzás esélyét, ezt elemzők már többször is hangsúlyozták.

Azonban egyéb tényezők is korrekcióhoz vezethetnek még azt követően is, ha sikerül áttörni a 19.000 vagy 20.000 dolláros szintet.

Lucas Nuzzi, a CoinMetrics adatelemzője észrevette, hogy a bitcoin valódi piaci értékét követő MVRV aránya még nem közelít a korábbi csúcsokhoz.

A valódi piaci érték arra utal, hogy a befektetők milyen árfolyamon vásároltak bitcoint. Ha ez magas, akkor a befektetők magasabb árfolyamon szálltak be.

Tehát akár egy elhúzódó visszahúzás is elképzelhető, különösen, ha az emelkedés is túlhúzódik.

Cole Garner elemző november 20-án azt írta:

„Kezd leolvadni a bitcointőzsdék fizetőképessége. Az intézmények nem készültek fel ilyen mértékű készlethiányra.”

Olvastad már? A Cardano alapítója szerint az átjárhatóságra és az etikai kérdésekre is nagy hangsúlyt kell fektetni

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂

 


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.