Ha elfogadják Német Szövetségi Köztársaság parlamentjének egyik javaslatát, az lehetővé tenné a bankok számára, hogy 2020-ban letétkezelői és kereskedési szolgáltatásokat kínáljanak a kriptopénzek számára.

Minderről a német Handelsblatt üzleti újság számolt be csütörtökön. A lépés elképesztő mérföldkő lenne az elfogadottság szempontjából. Elméletileg olyan likvid eszközzé tenné a kriptót, mint a készpénz a világ 4. legnagyobb gazdaságában.

A Bundestag új javaslata eltörölné az Európai Unió negyedik pénzmosás elleni irányelvének záradékát, amely megtiltja a bankok számára, hogy közvetlen módon üzleteljenek kriptopénzekkel.

2017 óta az irányelv „szétválasztási ajánlata” arra kényszerítette az EU-n belül működő bankokat, hogy harmadik féllel vagy leányvállalataikkal oldják meg a kriptoügyleteket.

Ha a mostani javaslatot elfogadják, akkor a Németországban működő bankok a jövő évtől úgy tárolhatnák a kriptót, mint a részvényeket és kötvényeket, illetve kínálhatnák azokat ügyfeleiknek – akárcsak a készpénzt.

A bankok örülnének a kriptoközösségnek

A német bankszövetség (BdB) dicsérte a szabályozás lehetséges változtatását, kiemelve, hogy a bankoknak „van tapasztalatuk az ügyfelek eszközeinek biztonságos tárolásában, valamint a kockázatkezelésben”, illetve, hogy „elkötelezettek a befektetők védelmét illetően”.

Nem mindenki osztja azonban a bankok „befektetők védelme” iránti gondolatait. A német Baben-Württemberg állam fogyasztóvédelmi hatósága aggódik amiatt, hogy a bankok esetleg agresszívan ráerőszakolnák a kriptót az óvatlan fogyasztókra, és kizsebelnék őket.

Állításuk szerint:

„A bankok alapvetően számos pénzügyi terméket árulnak […]. Ha engedélyt kapnak a kriptopénzek értékesítésére és jutalékért cserébe történő tárolására, akkor fennáll annak a veszélye, hogy az ügyfeleiknek kockázatos befektetéseket javasolnak anélkül, hogy azok tudnák, mibe szállnak be tulajdonképpen.”

A bankok megszelídítik a kriptót

A javaslat persze hátrányokkal is járhat. Ha a bankok megfogják a kriptó gyeplőjét, vagyis pénzügyi intézmények fognak az eddig decentralizált eszköz felett uralkodni, akkor olyan dominanciára tehetnek szert, mint amilyennel jelenleg a devizapiacon rendelkeznek.

Már régi félelem, hogy a bankok ringbe szállhatnak, és ilyen módon rongálhatják meg a bitcoint. Tény, hogy ennek egyes előrejelzései már 10 éve is megjelentek. Hal Finney, korai kriptoúttörő akkor a Bitcoin „végzete”-ként hivatkozott ennek bekövetkeztére.

A kripto feletti bankrendszeri ellenőrzés azonnali végrehajtása – a német törvényjavaslattól eltekintve – már most is kezd valósággá válni néhány kulcspiacon.

Októberben a brit Financial Conduct Authority bejelentette, hogy 2020-tól minden kriptovállalkozásnak, -ATM-nek, de még a nyílt forráskódú tárcáknak is ügyfél-azonosítási információkat kell gyűjtenie felhasználóiról.

Olvastad már? EOS – Mi ez, és miben különbözik más blokkláncoktól?

Forrás: cryptoslate.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂