Miközben a kriptopénzekkel kapcsolatos hekkertámadások száma csökkent tavaly, az elszenvedett veszteségek 1,74 milliárdról 4,52 milliárd dollárra nőttek.

Ezeket a számokat a CypherTrace blokkláncelemző cég tette közzé.

A 2019 utolsó negyedévét részletező jelentésükben összegezték az egész éves adatokat. Ezek alapján a szerzők úgy számolták, a teljes, kriptopénzekkel bármilyen szinten kapcsolatban lévő lopások és csalások 4,5 milliárd dolláros szintet értek el.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben is. A részletekért kattints!

Ez a szám 370,7 millió dollárnyi tőzsdei lopásból, illetve 4,1 milliárd dollárnyi csalás illetve hűtlen kezelés miatti veszteségből tevődik össze.

A Reuters-nek adott interjúban Dave Jevans így fogalmazott:

„Jelentős emelkedést tapasztaltunk a szolgáltatóknál, belső emberek által elkövetett csalások, és a piramisjátékok számában is. Egy-egy belső támadás jelentős következményekkel járhat a kriptoszféra egészére nézve.”

A CypherTrace elemzése rámutatott, hogy a tőzsdei hekkelésekből és lopásokból keletkezett károk 66%-kal csökkentek tavaly, ezt a Chainalysis tőlük független jelentése is megerősíti.

Az ellopott összeg teljes mennyisége szintén csökkent, 283 millió dollárra, ez viszont rekordszámú, 11 támadásból származott.

Így kijelenthető, hogy a kriptós veszteségek nagyrészt csalásból és hűtlen kezelésből erednek, amelyek száma megötszöröződött.

A PlusToken és a QuadrigaCX vezeti a listát

A megnövekedett veszteség nagy része két esetből származik, 2019 elejéről. A PlusToken néven futó csalás kriptopénztárcaként és kriptotőzsdeként hirdette magát, de mint később kiderült, piramisjátékként működött. Ázsia-szerte mintegy 3 milliárd dollárral károsította meg a befektetőit.

A kanadai illetőségű QuadrigaCX ügyfelei pedig azért vesztettek 135 millió dollárnyi kriptopénzt, mert a társalapító – aki egyedüliként rendelkezett a privát kulcsokkal – váratlanul elhunyt.

Érdekességképpen a jelentés kitér arra is, hogy a zsarolóvírusok 97%-a bitcoint kér cserébe, viszont ez nem meglepő, mert a bitcoin az első számú kriptopénz.

Egy másik érdekesség pedig, hogy több engedély nélkül működő kriptós szolgáltatás, köztük tőzsdék is, sok tőkét mozgattak meg, mégpedig nagyrészt a 10 legnagyobb amerikai kereskedelmi bank fizetési szolgáltatásain keresztül.

Olvastad már? A 40 000 dolláros bitcoin megelőzheti a Dow Jones Ipari Átlagot

Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂