A megjegyzésekre akkor került sor, amikor az ország kriptorendszerének szabályozási kerete még mindig fejletlen.

Kedden Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke a moszkvai „Russian Calling” befektetési fórumon adott hangot kritikájának.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A lenta.ru helyi hírportál szerint az elnök a következő megjegyzéseket tette közzé:

„Nincs mögötte semmi, [és] az ingadozás kolosszális, így a kockázatok nagyon magasak. Mi is úgy gondoljuk, hogy meg kell hallgatnunk azokat, akik ezekről a magas kockázatokról beszélnek.”

Putyin a kriptovaluták fokozottabb ellenőrzésére és szabályozására szólított fel, és rámutatott, hogy világszerte egyes országokban jelentős a digitális valuták elterjedtsége.

Oroszországban jelenleg még gyerekcipőben jár a kriptopénzek szabályozása. Bár a kormány egy központi banki digitális valuta bevezetését fontolgatja, legalább nyolc szövetségi törvényt és öt törvénykönyvet kell módosítani ahhoz, hogy a digitális rubel hatályba léphessen.

Továbbá az országban nem létezik szabályozás a kriptopénzbányászatra vonatkozóan. Emiatt egyesek azt állítják, hogy Oroszországban évente 2 milliárd dollárnyi kriptobányászati bevétel keletkezik, de ez után nem fizetnek adót.

A szabályozási keret hiánya miatt a kriptopénz-használat az egyszerű oroszok körében ugrásszerűen megnőtt, a tranzakciók évente meghaladják az 5 milliárd dollárt.

A volt Szovjetunió más részein is gyorsan terjednek a kriptovaluták. Kazahsztán a világ legnagyobb Bitcoin (BTC) bányászává vált a hashráta alapján, és az elnök arra törekszik, hogy több adót szedjen be az ilyen tevékenységekből, hogy finanszírozni tudja az ország kiadásait.

Ukrajnában a kormány aktívan ösztönzi a legális kriptoműveleteket. Tavaly a lengyel Olsztyn városa elkezdte bevezetni az Ethereum (ETH) blokkláncot a sürgősségi szolgáltatásokhoz.

Olvastad már? Komoly fejtörést okozott az indiaiaknak a kriptotörvény-tervezet

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!