Viharos éjszakán vagyunk túl, napsütésre vár a kriptovilág

-

A likvidációk masszív sorozatát követően a bitcoin árfolyama a felépülés útjára léphet a hálózat fundamentumai alapján.
Több mint 2,7 milliárd dollárnyi határidős szerződést likvidáltak az elmúlt 24 órában a Bybt adatai szerint. Mindezek következtében a bitcoin árfolyama rövid idő alatt 41.000 dollárról 32.600 dollárra csökkent.

Miért okoznak a masszív likvidációk árfolyamesést?

A határidős piacokon könnyen bekövetkezhet a pozíciók likvidálása, ha a kereskedők további tőkét kölcsönöznek, hogy nagyobb pozíciókkal kereskedhessenek.
Példának okáért a bitcoinalapú határidős piac jellemzőn 100-szoros tőkeáttételt kínál. Ez lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy kezdeti tőkéjüknél 100-szor nagyobb értékben kereskedhessenek a kriptopénzek piacán.
A tőkeáttétel hátránya, hogy amikor a bitcoin árfolyama egy kis esést produkál, az a pozíciók likvidálásához vagy elértéktelenedéséhez vezethet.


Tegyük fel, hogy egy kereskedő tízszeres tőkeáttétellel megtízszerezi a tőkéjét, és 40.000 dollárért bitcoint vásárolt. Ha az árfolyam 10%-kal csökken, vagyis 36.000 dollárra, akkor a pozíció likvidálásra kerül, hisz ellenkező esetben a kereskedő adósságba kerülne.
Amikor egy long pozíció likvidálása történik, akkor a kriptopénzt értékesítik a piacon. Ennélfogva, ha a piac nagyobbik része bitcoint longol, elindul a szerződések likvidálása, ez pedig masszív eladási nyomást generál.
Január 11-én a bitcoin piaca egy masszív long squeeze-t tapasztalt, amelyet a nagy eladási megbízások okoztak a Coinbase-en.
Mivel a bálnák és a nagy vagyonnal rendelkező befektetők értékesítettek, több long szerződés likvidálására került sor néhány óra leforgása alatt.
Az egymást követő likvidációk dominóeffektust okoztak, ennek következtében mostanra már több mint 20%-os korrekciónál járunk az elmúlt 24 órában.

Forrás: Whalemap

Mi jön ezután?

Habár jelentős esésen vagyunk túl, a bitcoin körüli piaci érzelmek általánosságban továbbra is optimisták.
Ahogy arról a Cointelegraph is beszámolt, több szakértő is arra hívta fel a figyelmet, hogy a bálnák száma valójában megnőtt a mai cudar éjszaka után.
Ez a trend arra utal, hogy a bálnák heves felhalmozásokba kezdenek az ilyen likvidációsorozatokat követően, ami egyértelműen pozitív jel.
Elias Simos protokollszakértő szerint:

„A több mint ezer dollárral rendelkező bitcoincímek száma a többiek rovására továbbra is növekszik – még a legutóbbi esést követően is. Miközben te eladtál, a bálnák felzabálták a bitcoinjaidat.”

A Glassnode láncelemző cég szakemberei kifejtették, hogy a bitcoin fundamentumait a jelenlegi zuhé nem érintette. Kiemelték, hogy a bitcoin hálózatának hashrátája és bányászási nehézsége folyamatosan rekordokat döntöget.
Az elemzők megjegyezték:

„Míg a bitcoin értékében mélységet tapasztalt ma, a lánc fundamentumai erősek maradtak, amely egy egészséges hálózatra utal. A Bitcoin bányászási nehézsége és hashrátája is rekordértéken áll.”

Míg a mostani 15%-25%-os esés az egyik legnagyobb visszahúzódásnak számít a mostani bikaciklusban, nem árt megjegyezni, hogy jelentős, 30%-os korrekciók a legendás, 2017-es bikapiac során is megfigyelhetők voltak.

Ahogy arról korábban több hírportál is beszámolt, a BTC árfolyamának esése egybeesik a dollár erősségi indexének egy lehetséges aljával is.

Olvastad már? Amit senki nem vett észre: Trump utolsó Twitter-üzenete a bitcoinról szólt

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) és más kriptodevizák a közel-keleti feszültség növekedésével elvéreznek

A kriptopénzek piaca hatalmas mértékű reakciót jegyzett a közel-keleti feszültségek eszkalálódására. A Bitcoin (BTC), a néhány perc alatt értékének közel 8%-át veszítette el, miközben más...

ONDO (ONDO) árfolyam elemzés 04.13.

Prémium ONDO (ONDO) Az ONDO (ONDO) függetlenítette magát a szélesebb kriptopiactól, mivel a napi grafikonja zöld maradt, míg mások elvéreztek. Tény, hogy az ONDO-nak sikerült az altcoinok királyát,...

A CYBRO előértékesítése: A Dogecoin, Shiba Inu és Dogwifhat befektetői mellett, lovagolja meg a hype-ot, és szerezz profitot!

Vendégbejegyzés A kriptopiacon zajlik a legújabb előértékesítési lehetőség, látszólag olyan nagy nevek nyomdokaiba lépve, mint a Dogecoin és a Shiba Inu. Egy új játékos lép a...

Dogecoin long vagy short? Íme, hol állnak a kereskedők a DOGE 13%-os esése után

A piac elemzése során kiderült, hogy a kereskedők a Dogecoin (DOGE) legutóbbi küzdelmei ellenére is pozitívan álltak a Dogecoin hozamához. A DOGE korábban úgy tűnt,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!