Blokkról blokkra bizonyítja a Bitcoin a programozható monetáris politika erejét, még akkor is, ha egyre hangosabbak a halálát követelő felhívások.

A Bitcoin (BTC) bányászai hivatalosan is létrehozták a 700.000. blokkot szeptember 11-én, ami jelentős mérföldkő egy olyan hálózat számára, amely ellenzői szerint 2009 óta már 428 alkalommal halt meg.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Bitcoinnak kevesebb mint két évbe telt, hogy további 100.000 blokkot állítson elő, miután 2019. október 18-án elérte a 600.000-es mérföldkövet.

A legutóbbi, 100.000 blokkos mérföldkő idején a BTC árfolyama kevesebb mint 8000 dollárt ért. Ma egy Bitcoin több mint 45.500 dollárt ér.

A cikk írásakor a bitcoin teljes készlete 18.812.806 darab volt, ami a valaha is előállítható érmék 89,5%-át jelenti.

Átlagosan tízpercenként keletkeznek új blokkok, bár a gyártási időt befolyásolja a bányászat nehézsége.

A Bitcoin bányászási nehézségét nagyjából kéthetente módosítják, ez a folyamat állítja be, hogy a bányászok számára mennyire legyen nehéz a digitális eszköz bányászata.

A blokkok előállításának jelenlegi üteme mellett az utolsó Bitcoin 2140 körül lesz kibányászva.

A kriptotwitter a mérföldkövet a néhai Hal Finneyt idézve ünnepelte, aki a Bitcoin egyik korai úttörője volt, és aki a technológiát álnéven megalkotó Satoshi Nakamoto mögött rejlő személy egyik fő jelöltje sokak szerint.

Finney 2014-ben hunyt el amiotrófiás laterálszklerózisban, azaz ALS-ben.

A Bitcoint úgy programozták, hogy önszabályozó piac legyen, keményen kódolt monetáris politikával, amely nem függ semmilyen külső féltől.

Ellentétben például az Egyesült Államok jegybankjával, amely tetszés szerint befolyásolhatja a pénzkínálat nagyságát és növekedési ütemét, a Bitcoin kemény felső határt tart fenn a kínálatra, és nem lehet létrehozni a bányászok hatalmas energiabefektetése nélkül.

Bár a Bitcoint támadások érik a környezeti lábnyoma miatt, a hálózat energiafelhasználása a teljes energiafogyasztásnak csak egy parányi töredéke.

A tiszta energia bányászati folyamatba való beépítésére tett erőfeszítések nagyrészt sikeresnek bizonyultak, egyes becslések szerint az Egyesült Államokban a Bitcoin bányászatának több mint 50%-át megújuló energiaforrásokból táplálják.

A Bitcoinnak köszönhetően a kriptovaluták mára már egy több mint 2 billió dolláros eszközosztállyá nőtték ki magukat.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

A Bitcoin részesedése a teljes piacból 41%, azaz 857 milliárd dollár a cikk írásakor.

Olvastad már? Caitlin Long a kriptoellenes cikke miatt kritizálta a The New York Timest

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!