A kijevi parlament elfogadta az ukrajnai, kriptovalutákkal kapcsolatos műveletek szabályait meghatározó törvénytervezetet.

A „Virtuális eszközökről” szóló törvény a kriptovalutákat immateriális javakként ismeri el, ugyanakkor megtagadja tőlük a törvényes fizetőeszköz státuszt. Emellett szabályozza a kriptovállalkozások tevékenységét és kötelezettségeit.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ukrajna legalizálja a kriptotevékenységeket, meghatározza a virtuális eszközöket

Az ukrán Verkhovna Rada, az ország parlamentje második és végső olvasatban elfogadta a „Virtuális eszközökről” szóló törvényt.

A jogszabály szabályozza a kriptovalutákkal végzett műveleteket az ukrán joghatóság alatt.

A képviselők nagy többséggel, 276 szavazattal fogadták el a törvényt a 376 jelenlévő képviselő közül, mindössze hatan szavaztak ellene.

A régóta várt törvény azt követően lép hatályba, hogy a törvényhozók jóváhagyják az ország adótörvénykönyvének a kriptopénz-tranzakciók megadóztatására vonatkozó módosításait.

Az ukrán törvényhozás még nem szavazott ezekről a módosításokról – jegyezte meg a Forklog a fejleményről szóló jelentésében.

Az új törvény rendelkezései a virtuális eszközöket immateriális javakként ismerik el, amelyek lehetnek biztosítottak és biztosíték nélküliek.

A kriptovalutákat azonban nem fogadják el legális fizetőeszközként Ukrajnában, és nem lesz megengedett a más árukra vagy szolgáltatásokra való cseréjük sem.

A törvény bevezeti a „pénzügyi virtuális eszközök” fogalmát is, amelyeket Ukrajnában bejegyzett szervezeteknek kell kibocsátaniuk.

Abban az esetben, ha ezek az eszközök valutával fedezettek, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU), az ország központi bankja fogja szabályozni őket.

Ha az alapul szolgáló eszköz értékpapír vagy származékos termék, a Nemzeti Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (NSSMC) lesz a fő szabályozóhatóság.

A kriptopiac résztvevői önállóan határozhatják majd meg a virtuális eszközök értékét, bankszámlát nyithatnak a tranzakciók elszámolásához, és bírósági védelmet kérhetnek a kapcsolódó jogokért.

A szolgáltatóknak be kell tartaniuk az ország pénzmosás elleni szabályait, és a hagyományos pénzintézetekhez hasonlóan meg kell akadályozniuk a terrorizmus finanszírozására irányuló kísérleteket a platformjaik segítségével.

Az ukrán hatóságok továbbra is pozitívan viszonyulnak az ország növekvő kriptoiparához, amit a héten a végrehajtó hatalom képviselői is megerősítettek.

Egy amerikai látogatás során Volodimir Zelenszkij elnök kiemelte a legális digitális eszközök piacának elindításának fontosságát, amelyet az ország digitális gazdaságának „fejlődési vektoraként” jellemzett.

Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere, Mykhailo Fedorov hozzátette, hogy az ország azon dolgozik, hogy vonzó joghatósággá váljon a kriptovállalkozások számára.

A „Virtuális eszközökről” szóló törvénytervezetet tavaly decemberben szavazta meg első olvasatban a Rada.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Számos változtatás bevezetése után a törvényhozók idén júniusban bemutatták a dokumentum átdolgozott változatát.

A különböző szabályozóhatóságok, köztük az NBU és az NSSMC kritikáját követően a törvénytervezetet ismét módosították, a szerzők figyelembe vették a többi kormányzati intézmény által megfogalmazott aggályokat is.

Olvastad már? Mozgolódnak az altok

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!