2019.09.30-án, közel 6 hónapos előkészítés után a közösségi kölcsönzés megoldást nyújtó – hazai hátterű – INLOCK projekt saját platform tokenje listázásra került a Liquid by Quoine tőzsdén, mely az ázsiai régión belül az egyik legnagyobb Japán kripto-tőzsde, amelynek napi forgalma meghaladja a 150-200 millió US dollárt. 

Ezzel az INLOCK az első és ezidáig egyetlen hazai hátterű blockchain projekt, amely be tudott kerülni egy olyan tőzsdére, melynek napi valós forgalma meghaladja a 100 millió dolláros értékhatárt és eredményeit igazolta a BTI (Blockchain Transparency Institute) független intézet. 

Az INLOCK közösségi (peer-to-peer) kölcsönzést megvalósító platform, ügyfelei kriptopénz fedezetre igényelhetnek, illetve nyújthatnak egymásnak kölcsönt.

A szolgáltatásnak köszönhetően egyrészről a kriptopénzek birtokosai úgy tudják hasznosítani kriptoeszközeik vásárlóerejét, hogy ehhez nem kell azokat eladni, másrészről az INLOCK lehetőséget nyújt a kölcsönadóknak, hogy a szolgáltatáson keresztül ellensúlyozzák a rendkívül volatilis befektetéseik kockázatait. 

Az azonnal folyósításra kerülő kölcsönök akár már 100 dolláros összegtől igénybe vehetők, de kölcsönnyújtóként a piac legmagasabb kamatbevételeit is meg lehet szerezni!

A 2017 utolsó negyedévében indult projekt két éves előkészület után idén januárban indította szolgáltatását, melyen április óta már bárki számára elérhető a peer-to-peer kölcsönzés funkció, ahol a kölcsönvevők túlbiztosított kripto fedezetre vehetik igénybe a kölcsönnyújtók által biztosított stablecoin kölcsönöket.

A platform által támogatott stablecoin (USDC) értéke banki szintű garanciával van kötve az USA dollár (USD) árfolyamához, mely garantálja az ügyfeleknek, hogy a kölcsönkihelyezés és a törlesztés időtartama között ne legyenek kitéve a kripto piacokra oly jellemző volatilitás okozta kockázatoknak. 

Az idei év talán legfontosabb eseménye a platform indulását követően egyértelműen a tőzsdei bevezetés. Az INLOCK csapata 2018 év végén tett vállalást arra, hogy egy éven belül bevezeti a platform saját tokenjét az egyik legnagyobb valós forgalmú és jelentős ügyfélbázisú tőzsdére.

Az INLOCK platform saját tokenje (ILK token) egyben a platform belső fizetőeszköze is a szolgáltatások igénybevételéhez. Nem csak az alap kölcsönigénylés funkcióhoz kapcsolódik a token, de az összes a kölcsönzésre épülő jelenleg is létező és a jövőben tervezett innovatív új funkciók is az ILK token ökoszisztémára épülnek.

A hazai fejlesztőcsapat célja, hogy olyan újszerű fedezet- és szerződéskezlési lehetőségeket biztosítson, ami egyedülálló mind a tradicionális, mind a kripto alapú hitelezés piacán. 

A tőzsdei jegyzés során az INLOCK csapat számos jelöltet megvizsgált, melyek közül három került kiválasztásra, ezek közül az első a Liquid by Quoine (Liquid.com). 

A következő szempontok miatt került kiválasztásra a Liquid:

 • Az első olyan tőzsde, amely megkapta a működési engedélyét Japánban
 • A teljes japán jen alapú kriptotőzsdei forgalom 60%-a a Liquiden zajlik
 • Eddigi 5 éves fennállása során egyetlen, az ügyfelek vagyonát érintő incidens sem történt a kriptotőzsdén
 • A tőzsde értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt.
 • A cointelligence független felmérése alapján a Liquid az első helyen végzett, jelentősen megelőzve az olyan ismert szereplőket, mint az intézményi befektetőkre szakosodott Gemini, vagy a daytraderek között igen népszerű Binance.
 • A BTI vizsgálata szerint a Liquid egyike annak a három tőzsdének, ahol a forgalom 100%-a valós, igazolható forrásból származik. 
 • A H2 Ventures és a KPMG által közzétett FINTECH100 jelentés szerint Japán első számú Fintech vállalkozása, de a globális ranglistán is az előkelő 29. helyet tölti be.

Az INLOCK ügyvezetője, Csabai Csaba szerint:

“Közel másfél éve dolgozunk azon, hogy az INLOCK token be tudjon kerülni a Liquid tőzsdére. Bár a Liquid tőzsde itthon nem igazán ismert, de annak erős Japán háttere megteremti számunkra a lehetőséget, hogy közelebb kerüljünk a Japán régióhoz, ahol a lakosság majd 80%-a rendelkezik már kriptopénzekkel és azok használata mindennapos. A Liquid tőzsdén történő megjelenés stratégiai fontosságú hiszen a Liquid ügyfélkörének igen nagy részét – Japán mellett – az Egyesült Államok lakossága adja!”

Az INLOCK platform küldetése, hogy rövid távú likviditási problémák esetén fedezethez juttassa azon ügyfeleit, akik kripto alapú befektetésekkel vagy bevételekkel rendelkeznek.

Ezzel alternatívát nyújtva a kriptoeszközök eladása mellett, elkerülve így egyrészt az értékükben rejlő növekedési potenciál elvesztését, másrészt racionalizálva az ehhez kapcsolódó adók és egyéb járulékos költségek okozta terheket is – melyek számos régióban elképesztően magasak.

Az INLOCK platform közösségi kölcsönzés szolgáltatásain keresztül az elmúlt öt hónapban  2 millió dollárt is meghaladó mennyiségű fedezetet kezeltek az ügyfelek .

A szolgáltatást 3000 ügyfél használja napi szinten, köszönhetően a platform számos egyedülálló funkciójának:

  • Teljesen automatikus ajánlatkezelő rendszer, ahol a kölcsönigénylő akár több száz kölcsönnyújtó ajánlatához férhet hozzá.
  • Az ajánlatok elfogadása után a folyósítás azonnali, nincs átfutási idő, ahogy nincs semmilyen hitelbírálat sem, hiszen az összes kölcsön fedezettel biztosított.
  • Az INLOCK olyan újgenerációs automatikus fedezetkezelési rendszerrel működik, aminek köszönhetően garantált, hogy a kölcsönadó vissza is kapja a kölcsönadott összeget annak kamataival akkor is, ha annak fedezeti értéke a igénybe vett kölcsön értéke alá csökken.

Olvastad már? Kipróbáltuk az Inlockot – így működik a magyar kriptohitelezési platform