A Facebook Libra kriptoprojektje egy potenciális „árnyékbank-rendszert” hozhat létre, a Federal Advisory Council (FAC) szerint.

Az amerikai bankok nincsenek oda az ötletért

Miután az amerikai Federal Reserve az ország legnagyobb bankjait kérdezte a Libráról, azok negatív véleményüket fejezték ki a projekttel kapcsolatban, kiemelve annak lehetséges negatív hatásait betétiszámla-igénylésekre, valamint a banki fizetések volumenére – derült ki a Bloomberg szeptember 30-i jelentéséből.

A Libra és hasonló stabilkoinprojektek szintén felvetnek néhány lehetséges kihívást a bankok üzleti modelljére nézve, akik a jelentések szerint még szeptember elején jelentették ki mindezt az FAC-vel való negyedéves tárgyalások során.

Figyelembe véve, hogy az amerikai népesség 52 százaléka, vagyis nagyjából 170 millió ember volt a Facebook aktív felhasználója 2018-ban, a bankok szerint a közösségimédia-óriásnak megvan a lehetősége arra, hogy egy olyan digitális pénzügyi ökoszisztémát hozzon lére, amely kívül esik a korlátokkal behatárolt pénzügyi piacoktól, vagyis gyakorlatilag egyfajta „árnyékbank-rendszert” teremthetnek.

A bankok így érvelnek:

„Ahogy a fogyasztók adoptálják a Librát, egyre több betét érkezhet a platformra, amely csökkentené a likviditást, ez a tény pedig később a hitelezési és befektetési szolgáltatásokra is kiterjedne.”

A bankok továbbra is uralni szeretnék a helyi gazdaságokat

A bankok ezen felül figyelmeztettek, hogy a Facebook Librának komoly hatása lehet a nemzeti pénzügyi irányelvekre.

Felvetették annak a „lehetőségét, hogy mindez csökkentené az állam képességét a gazdaság megfigyelését, irányítását és befolyásolását illetően.”

Az FAC, amely az amerikai bankrendszer 12 képviselőjét tömöríti, a gazdasági és pénzügyi kérdéseket illetően már konzultált a Fed Boarddal is.

Olvastad már? Az amerikai képviselőház egyik tagja megemlítette a kriptodollár ötletét a Twitteren

A Bloomberg szeptember 26-án jelentette, hogy a Facebook októberben esedékes tervei közt szerepel Sheryl Sandberg, ügyvezető igazgató képviselőházba küldése, azon belül is a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottság elé, hogy beszéljen a Libráról, valamint ismertesse a 2020-as elindulással kapcsolatos terveket.

Forrás: cointelegraph.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂