Kipróbáltuk az Inlockot – így működik a magyar kriptohitelezési platform

-

A kriptogazdaság érettségi szintje sokban mérhető az arra épülő szolgáltatásokban és azok minőségében.
Bár a kriptobirtokosok nagy része még mindig csak a megtakarítási- vagy éppen a spekulatív eszközt látja a a termékosztályban, de egyre többen keresik azt, hogy miként tudnák hasznosítani is a virtuális eszközeiket, hiszen a kriptoeszközök értékében rejlő növekedési potenciál lefölözéséhez bizony hosszú távon kell megtakarításainkat lekötni.
A következőkben bemutatásra kerülő hazai fejlesztésű INLOCK-platform pontosan a kriptoeszközökben rejlő vásárlóérték hatékony felszabadítását célozza meg anélkül, hogy el kellene adni azokat.
Az INLOCK egy kriptofedezetű közösségi kölcsönplatform, ahol a ügyfelek peer-to-peer elven biztosítanak egymásnak likviditást, jellemzően rövid távra.
A platform által támogatott kriptoeszközök (jelenleg: Bitcoin és Ethereum) leköthetők és erre a fedezetre USD árfolyamhoz kötött ún. stablecoin-alapú kölcsönt lehet felvenni.

A kölcsön visszafizetésével az ügyfél természetesen visszakapja a lekötött kriptoeszközeit teljes egészében – függetlenül attól, hogy a szerződés időtartama alatt annak árfolyama miként változott. Ezzel a megoldással bármikor hozzáférhetővé válik a kriptopénz vásárlóereje anélkül, hogy ténylegesen el kellene adni azt.
Persze kölcsönplatformból nagyon sok létezik már, azonban fontos ezek között különbséget tenni, hiszen teljesen eltérő funkciókat szokás összemosni „kriptoalapú hitelezés” címszó alatt.
A hitelplatformtok alapvetően három nagy kategóriába sorolhatók:
1) Nagy szereplők (jellemzően exchange-ek), akik nagy mennyiségű likviditást biztosítanak a platformjukat tőkeáttételes (margin) ügyletekkel használó ügyfeleiknek. Az ehhez szükséges likdivitást a váltó vagy intézményi befektetőktől vonja be, vagy pedig akár saját közösségétől. Így működik a Poloniex lending funkciója, de nemrégiben a Binance is bejelentette, hogy kölcsönszolgáltatást indít magas éves kamatokkal.
2) Szintén külön kategória, amikor a szolgáltató kriptopénzeket fogad el és ezekre ad kamatot. A szolgáltatók a kölcsönbe vett kriptoeszközöket például tőzsdéknek adják kölcsön a határidős ügyletek biztosításához, vagy maguk hasznosítják azt egyéb pénzügyi műveletek biztosításához (például kriptoeszközben nominált intézményi kölcsönök).
3) A harmadik kategória a hagyományos hitelezéshez leginkább hasonlító kölcsönbiztosítás, ahol egy nagyobb pénzügyi szolgáltató a saját anyagi forrásaiból ad akár banki utalásos fiat vagy stablecoin kölcsönt, amiért cserébe fedezetként kriptopénzt kell lerakni és zárolni.
Az INLOCK a felsorolt három kategória közül az utolsóba tartozik, de korántsem a „hagyományos” módon, hiszen itt mind a kölcsönvevő, mind a kölcsönadó ügyfél. A platform kizárólagosan a fedezetkezelést és a felek összekapcsolását valósítja meg.
A platform lelkét egy saját fejlesztésű automatikus fedezetkezelő funkcióval biztosítja, amely garantálja, hogy felvett kölcsön annak teljes futamideje alatt túlbiztosított, így a kölcsönnyújtók minden körülmény között visszakapják a biztosított tőkét és annak kamatait is, függetlenül attól, hogy az kölcsönt felvevő azt nem fizeti vissza határidőre vagy esetleg a fedezet volatilitása okán válik elégtelenné a biztosíték.
Bár a felsorolt három kategória első két esetében pontosan érthető a motiváció, amiért valaki ilyen módon kér kölcsönt a ügyfeleitől, partnereitől, ám a harmadik esetben jó kérdés, hogy mégis ki vesz fel kriptopénzfedezetre stablecoin- vagy akár fiatpénz-kölcsönt?
Az INLOCK esetén a felhasználói bázis meghatározó része olyan vállalkozás, aki a bevételeinek egy részét már kriptopénzekben realizálja, vagy akár igénybe vett szolgáltatások díját fizetik kriptopénzben.
Ahogy ma egy külkereskedelemmel foglalkozó vállalkozás számára létfontosságú tervezni az euróárfolyam várható alakulásával, úgy a kriptogazdaságra épülő vállalkozások számára legalább ennyire fontos a coinjaik likviditáskezelése.
Hogy mégis mivel foglalkoznak ma ezek a vállalkozások?
Helyi kriptováltók, médiaügynökségek, blogok, szakmai portálok, fizetésforgalmi elszámolók, szakmai tanácsadócégek, jogászok, blockchain-as-a-service, és ajándéktárgyakat gyártó vállalkozások is mind megtalálhatók az INLOCK ügyfelei között.

Az INLOCK esetében alapelv, hogy a felek minden feltételt közösen határoznak meg. Legyen az akár a futamidő, akár az arra az időszakra járó kamat. A kölcsönt igénylőnek csak annyit kell megadnia, hogy mekkora összegre van szüksége milyen időtávon, illetve mekkora túlbiztosítással zárolja a fedezetét.
Ezt követően a rendszer megkeresi a kérésnek megfelelő legjobb ajánlatokat, és abból a legalacsonyabb kamatút kínálja fel.
A kölcsönnyújtás tevékenységnek semmilyen járulékos költse nincs az INLOCK platformon, így könnyedén lehet passzív kamatból bevételre szert tenni a platformon keresztül a stablecoinban parkoltatott eszközökre.
Az INLOCK platformján a legrövidebb kölcsönnyújtási periódus 15 nap, a leghosszabb pedig 300 nap.
Persze nem az INLOCK az egyetlen peer-to-peer elvű kölcsönplatform a kriptopiacokon. Éppen ezért fontos kérdés, hogy mégis miben másabb, miben jobb mint a többi alternatíva.
– Az INLOCK esetében a kölcsönigények és -ajánlatok párosítása teljesen automatikus. A kölcsön igénylésénél nem kell hosszú listákat böngészni, hogy kiválaszd a neked tetsző ajánlatot. Mivel a kölcsönajánlatok is zárolva vannak, így a kölcsönszerződés megkötése után azonnal folyósításra is kerül az összeg, nem kell megvárni, hogy a kölcsönadó is külön jóváhagyja azt.
– Az INLOCK esetén a kölcsönadó határozza meg azt a kamatot, amit az igénylőnek fizetnie kell. A kölcsönt igénylőnek pontosan ennyit is kell megfizetnie, a platform nem részesül a kamatbevételekből, így nem csökkenti a kölcsönadó nyereségét.
– Az INLOCKban nincs indikatív ajánlat. Ha valaki kölcsönt akar felvenni és elfogadja az ajánlatot, akkor pontosan azt az összeget és annyi kamatra fogja megkapni, amit elfogadott.
– Talán a legfontosabb sajátossága az INLOCKnak, hogy a már felvett kölcsön esetén számos eszköz áll rendelkezésre a futó szerződés kezelésére. Bármikor lehet azt előtörleszteni vagy végtörleszteni extra költségek nélkül. Bármikor további fedezetet lehet berakni a szerződésbe, ha a piac mégsem arra tartana amerre az ügyfél várja. Ugyanígy ki is vonható belőle részlegesen a fedezet, ha viszont mégis. Van lehetőség idő előtt zárni a szerződést, ha úgy alakul, hogy nem fogja tudni visszafizetni határidőre a kölcsönt az ügyfél, és nem akarja a teljes futamidőre kifizetni a kamatot.
– Talán ami a leginkább különlegessége az INLOCKnak: A platform nem ír elő kötelező túlbiztosítási (loan-to-value) szinteket. Itt nincs kimondva, hogy a zárolt fedezetnek csak a felét vagy csak a 10%-át lehet felvenni kölcsönként.
Az INLOCK-platformon egyedülállóként akár 10%-os túlbiztosítás mellett is fel lehet venni kölcsönt, ami persze nagyon magas kockázatokat jelent, hiszen egy minimális napon belüli árfolyam-ingadozás is kiütheti a fedezeti pozíciót, ám fontos, hogy ezt a kockázatot az ügyfél mérlegelheti és beállíthatja saját kockázatvállalási szintjét.

 
A platform használata egyébként rendkívül egyszerű. A gyors regisztrálás után azonnal egy könnyed felülettel találjuk szembe magunkat, ahol az aktuális hiteleinkről, a kriptotárcáinkról, illetve múltbéli tranzakciókról láthatunk információkat.
Bár a listákból minden adat kiolvasható, én mégis hiányoltam egy kurzormozdulatra megjelenő súgót, amely elárulja, mik azok a „függőben tartott”, vagy a „zárolt fedezet” fogalmak.
Ezen felül célszerű lenne nagy számokkal kiírni valahol a fejléc részében, hogy mennyi a teljes elérhető egyenlegem. Persze ezek a tények nem nehezítik annyira a felhasználást, mégis a kényelmesebb használatot segítik elő.
A szolgáltatások fül alatt a „kölcsön igénylése” gombra kattintva egyszerűen vehetünk fel kölcsönt, legalább 100 USDC értékben. Kiválasztjuk, hogy mekkora fedezetet tudunk biztosítani a felvett hitelre, majd hogy hány napig szeretnénk törleszteni, majd nincs más dolgunk, mint az „ajánlatkérés”-re kattintani.
Felvett kölcsönök esetén szintén láthatjuk, hogy mennyi tartozásunk van a korábban igényelt hitelekre.
A kölcsönadás legalább ennyire egyszerű – kiválasztjuk, hogy mennyi pénzt adunk kölcsön, mennyi éves kamatra, hány napra. A feltételek elfogadása után már csak egy megerősítésre van szükség.
A szolgáltatások 3. pontja az ún. Superposition, melynek lényege, hogy ether, bitcoin vagy litecoin átváltása után a felhasználó kap egy zárolt USDC-egyenleget, valamint egy szabad ILK-egyenleget (a platform natív fizetőeszköze).
Ha az ILK árfolyama növekszik, a kereskedő bármikor eladhatja azt. Ha azonban az ár nem az elvárásai szerint alakul, az ILK-tokent visszajuttatja a platformhoz, ő pedig az USDC-tokenért megkapja a befizetett kriptopénzt.
A tokenmarket célja, hogy etherért cserébe ILK-tokent vásárolhassunk, vagy adhassunk el.
Kriptováltást egyébként a platformon belül nem lehet végezni, de ez nem egy olyan dolog, amit egy peer-to-peer hitelezési startupnak felrónánk.
Mi egyébként Csabai Csabának, a vállalkozás vezetőjének köszönhetően kipróbálhattuk, mi hogyan működik, és meg kell mondjuk, nem csalódtunk. Pontosan azt kaptuk, amire számítottunk.
A kölcsönadási szerződések létrehozása minden probléma nélkül lezajlott, az Inlock pedig rejtett költségek nélkül vállalta fel a közvetítő szerepét.

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép estétek! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Kifogyóban a kriptopiac a Bitcoinból? Mit kell tudni

A központi tőzsdékről február folyamán közel 50.000 Bitcoint (BTC) vontak ki, ami a világ legnagyobb kriptopénzének „megvásárolható" kínálatában meredek visszaesést okozott. A CryptoQuant adatainak felhasználásával elemezve,...

Új Solana-t keres? Tekintsd át ezt a kripto választékot

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán jelenleg jelentős fellendülés tapasztalható, amelyet a Solana (SOL) vezet, amely erős bikás mintát mutatott, meghaladta a 130 dolláros határt, és erőteljes piaci...

Az Ethereum ETF 2024-ben? A kíváló kripto ügyvéd pesszimista

Az Egyesült Államok felügyeleti hatósága, a SEC túl sok „politikai ellencsapást" kapott, miután a Bitcoin spot ETF-eket engedélyezték az Egyesült Államokban, mondja a tapasztalt jogi...

A Floki a következőkben különbözik a többi mémérmétől

A Floki (FLOKI) tokenek összértéke, amelyeket a platform négy hónapja futó staking programjában zároltak, 300 millió dollár fölé szökött, miután az elmúlt 24 órában parabolikusan...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!