Két éve, 2017 szeptember 4-én a Kínai Jegybank több helyi kriptopénztőzsdét bezáratott.

Az vezetett ehhez a drasztikus lépéshez, hogy aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az állampolgárok a bitcoin és a többi kriptoeszköz segítségével meg tudják kerülni a pénzt szabályozó szigorú helyi törvényeket.

Nem túl boldog évforduló

A hivatalos tiltás ellenére az országban élő tréderek továbbra is keresik, hogyan tudják folytatni a tevékenységüket.

A bitcoin és a többi kriptó kereskedéséhez legtöbbször pl. offshore, Szingapúrban vagy Hongkongban regisztrált platformokat használnak. Ezek legtöbbje amúgy is Kínában üzemelt a tiltás előtt.

Ez a tény arra utal, miszerint a tiltás elsősorban arra irányult, hogy csinálják a vállalkozásukat inkább valahol máshol, távol a kínai hatóságoktól.

A túlélők

Sok olyan név lehet ismerős, akik kis kínai startupként indultak, de mára az iparág globálisan is meghatározó tagjaivá váltak. Ilyen a Binance is, a jelenlegi világelső kriptotőzsde, amely tavaly már 445 millió dollárnyi nyereséget könyvelt el.

A mostanra máltaivá lett cég először Kínában nyitotta meg a kapuit, helyi vállalkozásként. Az akkoriban megszerzett, helyi ügyfelei már csak VPN-szolgáltatásokon keresztül tudják használni a szolgáltatásaikat, hiszen azokkal megkerülhető a tiltás.

Ez a történet köszön vissza mindenhonnan, amelyik tőzsde túlélte a tiltást. Az OKEx azóta szintén Máltán üzemel, és világszerte mintegy 800 alkalmazottat foglalkoztat.

A Huobi még a nevéhez is hozzáírta a „Global” szócskát, hogy ezzel is jelezze, nemcsak a székhelye, de a működési területe is kiterjed immár az egész világra.

A szingapúri székhelyű platform most már irodákat tart fenn Hongkong, Japán és Dél-Korea mellett az Egyesült Államokban is.

Dovey Wan, a Primitive Ventures kriptobefektető holding társalapítója 2018-ban ennek kapcsán nevezte a fiatal kínai vállalkozókat „csótány-szintű túlélési képességekkel rendelkezőknek”. Ellenállásba ütköztek, és a meghátrálás, feladás helyett inkább a költözést, terjeszkedést választották, a barátságosabb országok felé.

„A BTCChina és a Yunbit, a két legnagyobb forgalmú tőzsde egyetlen éjszaka alatt eltűntek. De sokan túlélték – a Huobi, OKEx, Gate.io – és néhány új játékos is feltűnt, akik azóta magasra jutottak – ilyen a Binance vagy a Bibox.”

A bitcoin elismertebb, mint valaha

A Kínában betiltott iparág viszont rohamtempóban növekszik ott, ahol hagyják neki. Miután a piaci értékének 85%-át elvesztette, a bitcoin idén újra erőre kapott. Ezzel pedig az idei év legjobban teljesítő eszközosztálya lett.

Az árfolyamok felfutását sokan a makrogazdasági hatásoknak tulajdonítják. Ide értik az USA-Kína kereskedelmi háborút, a központi bankok mennyiségi lazítási pénzpolitikáját, és még a Facebook kriptopénz-próbálkozását is.

Viszont van egy másik tényező is, amelyik szerepet játszhat az árak emelkedésében – ez pedig a kínai befektetők növekvő igénye.

A Hongkongban található Babel Finance elemzése szerint a kínai volumen növekedése jelzi, az ottaniak tényleg biztos menedékként kezdenek a kriptóra gondolni a piaci változások tükrében. A jüan gyengülése további befektetőket vonz a bitcoin irányába.

Így miközben jelentős létszámú új befektető érkezik Kínából a kriptoszférába, a Népbank tiltása leginkább egy vak őrszem hasznosságához hasonlítható.

Olvastad már? Dollar-cost averaging: egy befektetési stratégia a hosszú távú bitcointulajdonosokban

Az ázsiai szuperhatalom vajon növelni fogja a szigort, két év hatástalan tiltás után? Írd meg nekünk véleményedet kommentben!

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂