Új uniós jogszabály az adatmegosztást és az intelligens szerződésekre

-

Március 14-én az Európai Parlament elfogadta az adattörvényt, amely az ipari adatokhoz való hozzáférést gátló akadályok elhárításával kívánja előmozdítani az innovációt.

A jogszabály tartalmaz egy olyan záradékot, amely előírja, hogy az intelligens szerződéseknek módosíthatónak kell lenniük.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Emellett felvázolja a kapcsolódó termékek és szolgáltatások – például a eszközök vagy az ipari gépek, által előállított adatok méltányos megosztására vonatkozó szabályokat.

Az Európai Parlament szerint az ipari adatoknak körülbelül 20%-át használják fel ténylegesen, ez a törvény ezen kíván változtatni azáltal, hogy lehetővé teszi a gépek hatékonyabb és költséghatékonyabb felkészítését és javítását.

A törvény védi az üzleti titkokat és védelmet nyújt a jogellenes adattovábbítással szemben, előírva, hogy a megosztható adatokat kínáló felek intelligens szerződéseinek tartalmazniuk kell a „biztonságos megszüntetésre és megszakításra” vonatkozó rendelkezéseket.

A törvény szerint az okos szerződésnek olyan belső funkciókat kell tartalmaznia, amelyek bizonyos feltételek mellett visszaállíthatják vagy felszólíthatják a működés leállítására.

Ezenkívül alapos vizsgálatot kell végezni annak eldöntésekor, hogy engedélyezhető-e a nem beleegyezésen alapuló megszüntetés vagy megszakítás.

A jogszabály az okosszerződéseket a szerződések más formáival azonos védelemben részesíti.

Teljesen automatizált kereskedési szoftver, ami éjjel-nappal teszi a dolgát, ez a Zeta Broker! Próbáld ki akár ingyenes demószámlán most!

A szakértők azonban aggodalmukat fejezték ki a törvény bizonyos aspektusaival kapcsolatban.

Michael Lewellen, az OpenZeppelin megoldási architektúra vezetője elmondta:

„A kill switch beépítése aláássa a megváltoztathatatlansági garanciákat, és potenciális hibapontot teremt, mivel valakinek szabályoznia kell a használatát. Ráadásul sok okos szerződés, például az Uniswap, nem rendelkezik ezzel a képességgel”.

Thibault Schrepel, a Vrije Universiteit Amsterdam professzora egy tweetben fejezte ki aggodalmát a törvénnyel kapcsolatban, amely szerinte „olyan mértékben veszélyezteti az okosszerződéseket, amit senki sem tud megjósolni”.

Továbbá kiemelte a törvényben rejlő potenciális jogbizonytalansági forrásokat, különösen azt illetően, hogy kinek van joga leállítani vagy megszakítani egy okos szerződést.

A jogszabályt 500 szavazattal 23 ellenében, 110 tartózkodás mellett döntő többséggel fogadták el.

A parlamenti képviselők most tárgyalásokat kezdenek az Európai Tanáccsal és az Európai Unió egyes tagállamaival, hogy megállapodjanak a törvény végleges formájának kialakításáról.

zeta

Olvastad már? A HSBC megvásárolja a Silicon Valley Bank angliai részlegét

Kiemelt kép:

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A MakerDAO változásai hatással lehet a DAI-ra

A vezető decentralizált pénzügyi protokoll, a MakerDAO (MKR), változtatásokat javasolt a Peg Stability Module (PSM) műveleteire, válaszul arra, hogy a DAI nemrégiben elvesztette paritását az...

A Federal Reserve a bankválság ellenére ismét kamatot emel

Az eddigi legjelentősebb ülését követően a Federal Reserve újabb 25 bázispontos kamatemelés mellett szavazott. A döntés vitatott volt, mivel ellentmondásosak voltak a vélemények arról, hogy...

12%-kal nőtt a SushiSwap TVL-je az utóbbi hónapban

A SushiSwap (SUSHI) főkönyvvel kapcsolatos tevékenységek egyre szilárdabbak maradtak. Meglepő módon ez annak ellenére volt így, hogy nemrégiben kiderült, hogy az automatizált piacmaker (AMM) az...

Közeledik a 30 ezerhez a Bitcoin árfolyama

Egyes elemzők úgy vélik, ha az USA makrogazdasági adatai kedvezően alakulnak, akkor a BTC akár át is törheti a 30 ezer dolláros ellenállást. A Federal...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!