Az uniós hatóságok egyre közelebb kerülnek a kriptopiac és a kapcsolódó tevékenységek átfogó szabályozását célzó európai jogszabálycsomagról szóló megállapodáshoz.

Egy médiajelentés szerint a kulcsfontosságú jogszabályról valószínűleg már ebben a hónapban megállapodás születik.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az Európai Unió érintett intézményeinek képviselői közelednek a konszenzushoz a kriptoeszközök piacaira (Markets in Crypto Assets, MiCA) vonatkozó javaslatról, amelynek célja a kriptoiparra vonatkozó uniós szintű szabályok bevezetése – jelentette a Bloomberg jól értesült forrásokra hivatkozva.

Az EU Tanácsának francia elnöksége és az Európai Parlament (EP) most már optimisták a tervezet előremozdulását hátráltató kérdések megoldását illetően.

A tárgyalóknak ezt két közelgő, június 14-i és június 30-i ülésen kellene megtenniük.

A 27 tagú tömb tagállamai és a Parlament az ügyet ismerő források szerint még mindig nem értenek egyet a MiCA több aspektusával kapcsolatban.

Ezek közé tartozik a kriptoeszköz-szolgáltatók felügyelete, az NFT-k esetleges bevonása a keretrendszerbe és a stablecoinok szabályozása.

A tisztviselők még tárgyalnak arról, hogyan lehetne korlátozni a stablecoinok használatát a fizetésekben. Felmerült például az ötlet, hogy felső határt vezessenek be a nem euróban denominált tranzakciókra.

Erre a terrausd (UST) algoritmikus stabilcoin múlt havi összeomlása után kerül sor, amely hatással volt a kriptopiacokra.

A befektetővédelem biztosítása és a kriptovaluták pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatásának felmérése két másik fontos szempont.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

Folytatódnak a viták a kriptoszabályozásról

Az először 2020-ban előterjesztett MiCA-t az EP Gazdasági és Monetáris Bizottsága idén március közepén hagyta jóvá.

A csomag még abban a hónapban belépett az európai jogalkotási folyamat úgynevezett háromoldalú szakaszába, amelynek során a végleges tervezetet az Európai Parlamentnek, az Európai Bizottságnak és az Európai Unió Tanácsának össze kell hangolnia.

A tárgyalások egyik kulcseleme az is, hogy foglalkozni kell a kriptoeszközök környezeti hatásaival, és egyes európai jogalkotók ragaszkodnak ahhoz, hogy az új jogszabály ezt figyelembe vegye.

Az energiaigényes proof-of-work bányászatot tiltó rendelkezések reakciókat váltottak ki az öreg kontinens kriptoközösségéből, akik azt kifogásolták, hogy ezek a bitcoin betiltását jelentik. A vitatott szövegeket törölték a tervezetből.

Az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Franciaország kész elfogadni a Bizottság azon javaslatát, amely a CASP-k energiafogyasztásának nyilvánosságra hozatalára vonatkozik.

Az uniós tagok és az uniós törvényhozás azon is vitatkoznak, hogy a kriptotörvényekbe pénzmosás elleni rendelkezéseket is be kellene-e illeszteni.

A nemzeti kormányok külön szabályrendszert szorgalmaznak, míg az európai jogalkotók a nem megfelelő szolgáltatók listájának létrehozását javasolják.

Olvastad már? A kriptoipar majdnem 15%-át adják a stablecoinok

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!