A bitcoin ára jelentősen csökkent az utóbbi időben, ez pedig súlyosan érintette a bányászokat, illetve az ezzel foglalkozó vállalatokat. Néhány friss jelentés szerint sok kínai bányász a bitcoin shortolásával próbálja magát bebiztosítani a zuhanó árfolyam ellenében.

Olvastad már? Zhao: a bitcoin csak csónak, könnyű lesz megmenteni

Shortolnak a kínaiak

Az árzuhanások miatt a bányászat sokkal kevesebb hasznot termel. Amikor a digitális pénzek értéke magasabb volt, a bányászok tovább tárolták azokat, egy kínai bányász szerint azonban ez ma már nem így van. A héten arról számolt be egy kínai újságnak, miszerint számos bányásztársa shortolni kezdte a bitcoint, hogy a ellenálljanak a medve piacnak.

„Ha harmincféle koint bányászok, miközben azok ára további tíz százalékot esik a hónap folyamán, kénytelen vagyok felrakni egy shortot a tőzsdére, hogy a jelenlegi piaci áron adhassam el, majd egy hónap múlva szállítsam azokat” – mondta Jin, a szóban forgó bányász.

A kínai azt nyilatkozta, hogy számos helyi bányász „önvédelem gyanánt” shortol. Jin szerint, ha nem így tennének, akkor számos bánya szűnne meg.

Azt is elmondta, hogy használt bányászgépeket vásárol, és addig dolgoztatja, őket ameddig profitot nem termelnek. Ezután szétszereli és eladja azok alkatrészeit. Ha újra eljön a bika piac, akkor több gépet fog vásárolni és ezt a ciklust fogja ismételni.

Shortolás, bányagépeladás, költözés

Sok szó esett mostanában a bányászás jövedelmezőségéről a kriptopénzek árának csökkenése miatt. A hash-arány nagyon ingadozó lett, és az SHA256 bányászható koinok globális hash-aránya (Bitcoin Cash, Bitcoin) jelentős zuhanásokon esett át.

A BTC rendszere több mint 22 exahash-t veszített múlt év szeptember óta. Nálunk is megjelent a hír, miszerint már kilóra árulják a SHA256 bányászására képes gépeket, mivel másképp nem venné meg senki. Mindezek ellenére egyes bányászok nem adják fel ilyen könnyen, és költözni próbálnak, a Coinshares nemrég megjelent cikke szerint.

A kínai bányászok shortolása mindenképp szokatlan, mivel az effajta tevékenységet 2015 óta rossz szemmel nézi a helyi kormány, még annak ellenére is, hogy néhány törvény épp az ilyen kereskedőknek kedvez. A kínai bitcoinbányászok ezzel az aranybányászok példáját követik, akik gyakran járnak el hasonlóan ügyleteikben.

Elemzők szerint a spekulatív shortolás idén rekordokat döntött a kínai arany- és ezüstpiacon. December 6-án a bitcoin 3500 dollár körüli értéke ellenére a shortolás a hongkongi Bitfinexen is átlépte eddigi legmagasabb szintjét.

Forrás: news.bitcoin.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon és az Instagramon. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!