Új adatok szerint orosz szervezetek állhatnak az FTX hack mögött

-

Az Elliptic, a blokkláncfelügyeleti cég felvetette annak lehetőségét, hogy az FTX hackere és egy orosz kötődésű szervezet között kapcsolat állhat fenn.

Október 4-én mintegy 15 millió dollár értékű lopott kriptopénzt utaltak át.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ez akkor történt, amikor az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried állítólag internet-hozzáférés nélkül volt a bíróságon.

Az Elliptic részletes idővonalat tett közzé az ellopott pénzeszközökkel kapcsolatos on-chain tevékenységekről, amelyből kiderül, hogy a bevétel jelentős részét Bitcoinra (BTC) konvertálták és a ChipMixeren keresztül irányították át.

A ChipMixer amely egy engedély nélküli Bitcoin adatvédelmi mixer, amelyet az amerikai igazságügyi minisztérium az év elején bezárt.

Érdekes nyomokat tártak fel a nyomozás során

Az Elliptic jelentése szerint a ChipMixeren keresztül nyomon követhető ellopott vagyon nagy részét Oroszországhoz kötődő bűnözői csoportok pénzeszközeivel keverték össze.

A pénzeszközöket ezután decentralizált tőzsdékre küldték.

A csoportok közé tartoznak többek között ransomware bandák és darknetes piacok. Ez egy Oroszországhoz kötődő bróker vagy közvetítő részvételét feltételezi.

Az FTX tőzsde a tavaly novemberi hack során 9500 Ethereum (ETH) és más kriptoeszközöket veszített el körülbelül 477 millió dollár értékben.

A hacker az FTX egyik pénztárcájáról egy új címre vitte át az ellopott eszközöket, amelyek között volt Pax Gold (PAXG), Tether (USDT), Wrapped Bitcoin (WBTC) és más.

A lehetséges orosz kapcsolatról szóló leleplezés jelentősen befolyásolhatja a nyomozást és a helyreállítási erőfeszítéseket.

A biztonsági szakértők és a bűnüldöző szervek valószínűleg fokozottabban fognak összpontosítani az orosz szervezetekkel való esetleges kapcsolatokra.

A kriptomozgások időzítése, a ChipMixer részvételével és az oroszországi kötődésű bűnözői csoportokkal való közös pénzkeveredéssel kombinálva egy kifinomult műveletre utal, amelynek lehetséges nemzetközi hatókörrel rendelkezik.

Folytatódik az FTX bírósági eljárása

Az Alameda korábbi vezérigazgatóját, Caroline Ellisont és az FTX-et érintő folyamatban lévő bírósági eljárásban megdöbbentő leleplezések láttak napvilágot.

Ellison mélyebbre ásott a Sam Bankman-Fried által az FTX fenntartása érdekében szervezett megtévesztés hálózatában.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A meghallgatás első napján kiderült, hogy az FTX ügyfeleinek pénzét a Binance részesedésének megvásárlására használták. Ennek oka az volt, hogy a Binance fenyegetést jelenthet.

A második napi tanúvallomás zord részleteket tárt fel, többek között számviteli csalást és kínai kenőpénzeket a befagyasztott pénzeszközök visszaszerzésére. Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceggel való összefonódásra is utaltak.

Olvastad már? A befektetők havonta összesen 1,35 milliárd dollárért vesznek bitcoint

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Az 5 legjobb kripto, amire érdemes odafigyelni ezen a hétvégén: Ripple (XRP), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Solana (SOL) és a ScapesMania

Vendégbejegyzés A kriptopénzpiac jelenleg egy mozgalmas időszakot él át, számos kulcsfontosságú szereplő jelentős lépéseket tesz. Ezek közül a Ripple (XRP), a Cardano (ADA), a Polygon (MATIC), a...

Bitcoin Cash (BCH) technikai elemzés 11.30.

Prémium Bitcoin Cash (BCH) A Bitcoin Cash (BCH) árfolyama kissé csökkent azóta, hogy június 30-án elérte a 329 dolláros éves csúcsot. November 21-én az árfolyam kitört egy rövid...

Mozgolódnak a BTC-bálnák

A BTC árfolyama a 40 ezer dollárhoz közelít, de a bálnák még mindig tartják a pozícióikat. A kérdés, hogy mikor kezdenek eladásba? Az elemzők szerint...

A Tron alapítója szerint nem tudják megszabni, hogy kik használhatják a protokollt

Justin Sun a Tron alapítója nemrégiben a közösségi médiában utasította vissza a Reuters vádjait, amelyek szerint a hálózatát bűnözők is használják, mégpedig egyre nagyobb mértékben. A...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!