Folytatódnak az UST megmentésére tett kétségbeesett erőfeszítések, a eközben Bitcoin átvészeli a vihart, hogy legközelebb 35.000 dolláros célt érjen el.

A Bitcoin (BTC) május 10-én tíz hónap óta először esett 30.000 dollár alá, mivel a Terránál tovább folytatódott a zűrzavar.

BTC/USD 1 órás gyertya grafikon (Bitstamp). Forrás: TradingView

A Bitcoin árfolyama 29.700 dolláron pattant meg

A Cointelegraph Markets Pro és a TradingView adatai szerint a BTC/USD a Bitstampon 29.731 $-os mélypontot ért el.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az első utazás a 30.000 dolláros határ alá 2021 júliusa óta, a BTC éjszakai árfolyam-teljesítménye mind a részvénypiacok csökkenése, mind a Terra amerikaidollár-alapú stabilcoinjának, a TerraUSD-nek (UST) újabb problémái közepette történt.

Ahogy arról a Cointelegraph is beszámolt, az UST-t a héten tömeges eladásokkal járó támadás érte, ami abban csúcsosodott ki, hogy a Terra az óriási, 750 millió BTC-s tartalékát használta fel az USD-mintelés fedezetéül.

A fenyegetés hatásának enyhítésére tett kezdeti likviditási lépések azonban elégtelennek bizonyultak, és az UST ezt követően 0,67 dolláros mélypontra esett a CoinMarketCap adatai szerint.

Ezzel egy időben a BTC/UST a Binance tőzsdén kiszámíthatatlanul kezdett viselkedni, és 42.000 dollár feletti csúcsokat ért el, miközben más Bitcoin-dollárpiacok a 30.000 dollár megőrzéséért küzdöttek.

A Terra teljes összeomlásáról szóló pletykák gyorsan terjedtek a közösségi médiában. Ennek ellenére a cég hangadó társalapítója, Do Kwon nyugodt maradt, miután bejelentette a tömeges BTC-likviditásinjekciót.

Kwon retweetelte Jose Macedo, a Delphi Ventures alapító partnerének összefoglalóját a helyzetről, aki szerint a Terra vészhelyzeti intézkedései végső soron a kriptoipar legnagyobb decentralizált USD stabilcoinjának nagyobb decentralizációjához vezetnek.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

„A gyűlölködők ezt központosítás miatt fogják kritizálni, és egyelőre igazuk van. A @LFG_Reserve robusztusabbá tette az $UST-t, de átmenetileg centralizáltabbá is” – írta május 9-én.

A BitInfoCharts láncfigyelő erőforrás adatai időközben megerősítették a lépéseket, a Terra nonprofit szervezete, a Luna Foundation Guard (LFG) pénztárcájának egyenlege 70.000 BTC-ről (2,23 milliárd dollár) 0 BTC-re csökkent.

A Luna Foundation Guard (LFG) Bitcoin-tárca (képernyőkép). Forrás: Forrás: BitInfoCharts

Az LFG azt sugallta, hogy nem az összes korábban birtokolt BTC-t adták el, és ígéretet tett arra, hogy tájékoztatják a közösséget.

Meglehet a 35.000 dollár?

A BTC/USD-nek ennek ellenére sikerült kilábalnia a saját összeomlásából, és május 10-én, a cikk írásakor 32.000 dollár közelében kereskedtek vele.

Néhányan még „megvásárolták a mélypontot”, köztük Salvador, ahol Nayib Bukele elnök megerősítette 500 BTC megvásárlását 30.744 dolláros átlagáron.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

„Nem tudom, milyen mélyre fognak korrigálni a piacok, mivel a LUNA UST peg egy további kitérője is kiveszi a részét az esésből” – reagált az éjszaka folyamán Michaël van de Poppe, a Cointelegraph munkatársa.

„Annyit tudok, hogy az UST peg egy átmeneti sokk, és feltételezem, hogy a következő 24-48 órában 35K dollár körül fogunk kereskedni a Bitcoin esetében.”

A „sokk” a cikk írásakor még mindig nem oldódott fel, mivel az UST-vel 8%-kal az USD alatt kereskedtek. A Terra LUNA tokenje 32 dolláron állt, miután 24 óra alatt értékének több mint 50%-át elvesztette.

LUNA/USD 1 napos gyertyás grafikon (Binance). Forrás: TradingView

A népszerű kommentátor, Benjamin Cowen Twitter-felméréséből kiderült, hogy a több mint 12 000 válaszadó többsége úgy vélte, hogy a peg végül helyreáll.

Olvastad már? Robbanás előtt áll az új magyar kripto startup

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.