Törökország és Oroszország közös fizetési rendszert építene fel a SWIFT kiváltására

-

Tayyip Erdogan a jelentések szerint hivatalosan is felvetette az ötletet az orosz elnök számára, hogy közös fizetési rendszert dolgozzanak ki.

A kezdeményezés nem titkoltan annak a hatására indulna el, hogy az USA egyre jobban nyomást gyakorol a törökökre, hogy ne használják az orosz MIR utalási hálózatot.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ezt a rendszert több török bank is támogatja, hogy szolgáltatásokat tudjanak nyújtani az országba látogató orosz turistáknak.

Erdogan elnök pedig a jelentések alapján arra utasította a szakértőket, hogy dolgozzanak ki egy, a MIR-hez hasonló rendszert, amelyet Törökországban használhatnak, és amely kompatibilis az orosz hálózattal.

A helyi sajtóhírek alapján már a tisztviselői szinten is tárgyalások folynak erről a török és az orosz fél között.

Az USA a közelmúltban fokozott figyelmet fordított az oroszellenes kampányolásra Törökországban is, és arra bíztatja őket, hogy ne lehessen a MIR rendszert használni az országban.

Az oroszokat a nyugati szankciók gyakorlatilag elvágták a Visa és a Mastercard szolgáltatásaitól, ráadásul számos helyre nem is utazhatnak. Számos turista így a törököknél nyaralt az idei nyári szezonban.

A sajtóhírek alapján a török és az orosz kormányzati szakértők jelenleg már tárgyalásokat folytatnak az együttműködésről, és Erdogan elnök személyesen is részt vesz a folyamatban.

Szeptemberben az USA úgy nyilatkozott, hogy a MIR-t használó országokra is kiterjeszthetnék a szankciókat. Két török nagybank, az Isbank és a Denizbank lehetővé teszi a MIR használatát, ennek hatására viszont egyelőre felfüggesztették az ilyen szolgáltatásokat.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Három másik, állami tulajdonú bank viszont továbbra is használja a rendszert.

Nem sokkal ez után az amerikai Államkincstár is arra bíztatta a török kormányzatot, hogy fogják vissza a MIR használatát. A szankciókat nemrégiben az orosz központi bank saját, nemzeti kártyarendszerének, az NSPK-nak, a MIR üzemeltetőjének a vezetőjére is.

Az orosz belföldi tranzakciókat az NSPK dolgozza fel, a MIR rendszert pedig a Krím 2014-es elfoglalása után hozták létre. Akkor szintén szankciókkal sújtottak számos bankot, és így elérhetetlenné vált számukra a Visa és a Mastercard.

A SWIFT kiváltására is saját megoldást hoztak létre, mivel abból is kitiltottak több orosz bankot.

A mostani helyzetben Oroszország komolyabban fontolóra vette a kriptopénzeket is. A Pénzügyminisztérium és a Bank of Russia úgy fogalmazott, hogy a jelen helyzetben az országnak legalizálnia kellene a határokon átnyúló kriptós fizetéseket.

Az elképzelések szerint így csökkenteni lehetne az ország gazdaságára, egészen pontosan a külkereskedelemre nehezedő nyomást.


Olvastad már? Új tanácsadói testületet hoz létre a Binance

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: portalistanbul

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin – technikai elemzés 12.01.

Prémium A Bitcoin árfolyama képes volt áttörni a 17 000 dolláros határt. A konszolidálja a nyereséget, és továbbra is 16 750 dollár felett kaphat támogatást. A Bitcoin...

Az OpenSea bevezette a Binance Chain támogatását

A legnagyobb forgalmat bonyolító NFT-piactér az OpenSea a hét elején jelentette be, hogy integrálja a rendszerébe a Binance Chain blokkláncát. A felhasználóknak így lehetősége lesz,...

Brazíliában törvényes fizetőeszközzé váltak a kriptopénzek

El Salvador hivatalos pénznemmé tette a bitcoint tavaly, Brazíliában a képviselők viszont egyelőre még csak törvényes fizetőeszközzé tettéka kriptopénzeket, egy ezt szabályozó törvény megszavazásával. Ennek...

Éledezik az Ethereum (ETH)

Prémium Az Ethereum utóbbi 2 napja kifejezetten pozitívan alakul, 11%-os emelkedésnek lehetünk szemtanúi Ha a Bitcoinnal állítjuk párja az ETH-t, kijelenthető, hogy sokkal jobban szerepel mint társa. Az...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!