Törökország és Oroszország közös fizetési rendszert építene fel a SWIFT kiváltására

-

Tayyip Erdogan a jelentések szerint hivatalosan is felvetette az ötletet az orosz elnök számára, hogy közös fizetési rendszert dolgozzanak ki.

A kezdeményezés nem titkoltan annak a hatására indulna el, hogy az USA egyre jobban nyomást gyakorol a törökökre, hogy ne használják az orosz MIR utalási hálózatot.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ezt a rendszert több török bank is támogatja, hogy szolgáltatásokat tudjanak nyújtani az országba látogató orosz turistáknak.

Erdogan elnök pedig a jelentések alapján arra utasította a szakértőket, hogy dolgozzanak ki egy, a MIR-hez hasonló rendszert, amelyet Törökországban használhatnak, és amely kompatibilis az orosz hálózattal.

A helyi sajtóhírek alapján már a tisztviselői szinten is tárgyalások folynak erről a török és az orosz fél között.

Az USA a közelmúltban fokozott figyelmet fordított az oroszellenes kampányolásra Törökországban is, és arra bíztatja őket, hogy ne lehessen a MIR rendszert használni az országban.

Az oroszokat a nyugati szankciók gyakorlatilag elvágták a Visa és a Mastercard szolgáltatásaitól, ráadásul számos helyre nem is utazhatnak. Számos turista így a törököknél nyaralt az idei nyári szezonban.

A sajtóhírek alapján a török és az orosz kormányzati szakértők jelenleg már tárgyalásokat folytatnak az együttműködésről, és Erdogan elnök személyesen is részt vesz a folyamatban.

Szeptemberben az USA úgy nyilatkozott, hogy a MIR-t használó országokra is kiterjeszthetnék a szankciókat. Két török nagybank, az Isbank és a Denizbank lehetővé teszi a MIR használatát, ennek hatására viszont egyelőre felfüggesztették az ilyen szolgáltatásokat.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Három másik, állami tulajdonú bank viszont továbbra is használja a rendszert.

Nem sokkal ez után az amerikai Államkincstár is arra bíztatta a török kormányzatot, hogy fogják vissza a MIR használatát. A szankciókat nemrégiben az orosz központi bank saját, nemzeti kártyarendszerének, az NSPK-nak, a MIR üzemeltetőjének a vezetőjére is.

Az orosz belföldi tranzakciókat az NSPK dolgozza fel, a MIR rendszert pedig a Krím 2014-es elfoglalása után hozták létre. Akkor szintén szankciókkal sújtottak számos bankot, és így elérhetetlenné vált számukra a Visa és a Mastercard.

A SWIFT kiváltására is saját megoldást hoztak létre, mivel abból is kitiltottak több orosz bankot.

A mostani helyzetben Oroszország komolyabban fontolóra vette a kriptopénzeket is. A Pénzügyminisztérium és a Bank of Russia úgy fogalmazott, hogy a jelen helyzetben az országnak legalizálnia kellene a határokon átnyúló kriptós fizetéseket.

Az elképzelések szerint így csökkenteni lehetne az ország gazdaságára, egészen pontosan a külkereskedelemre nehezedő nyomást.


Olvastad már? Új tanácsadói testületet hoz létre a Binance

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: portalistanbul

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Cardano skálázási erőfeszítései ígéretesnek tűnnek

A Cardano (ADA) az utóbbi időben nagy erőfeszítéseket tett a blokklánc skálázására. A Cardano ütemtervében megemlítette a negyedik korszakukat, amelyet BASHO-nak neveztek el. Ez az optimalizálás...

Bullish jeleket mutat a Ripple (XRP)

Prémium Ripple Március 21.-én a Ripple 30%-kal drágult, miután újra felerősödött az optimizmus, hogy a Ripple Labs megnyerheti a SEC-perét. A 0,3733 dollárról 0,493 dollárra ugrott, de visszatért,...

Az AAVE győzedelmeskedik ezekben a mutatókban

Az Aave (AAVE) összértéke a március 25-én véget ért héten 8,69%-kal nőtt. Az egyedi intelligens szerződéses letétek emelkedése a protokollt tette a legjobban teljesítő protokollt,...

Chainlink technikai elemzés 03.25.

Prémium Chainlink  Több eladási akciót figyeltek meg, és ez tükröződik a legfrissebb Chainlink árfolyam-elemzésben is, amely a mai napra vonatkozóan csökkenő jeleket mutat. A 2023. március 23.-i, 7,62...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!