Törökország és Oroszország közös fizetési rendszert építene fel a SWIFT kiváltására

-

Tayyip Erdogan a jelentések szerint hivatalosan is felvetette az ötletet az orosz elnök számára, hogy közös fizetési rendszert dolgozzanak ki.

A kezdeményezés nem titkoltan annak a hatására indulna el, hogy az USA egyre jobban nyomást gyakorol a törökökre, hogy ne használják az orosz MIR utalási hálózatot.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ezt a rendszert több török bank is támogatja, hogy szolgáltatásokat tudjanak nyújtani az országba látogató orosz turistáknak.

Erdogan elnök pedig a jelentések alapján arra utasította a szakértőket, hogy dolgozzanak ki egy, a MIR-hez hasonló rendszert, amelyet Törökországban használhatnak, és amely kompatibilis az orosz hálózattal.

A helyi sajtóhírek alapján már a tisztviselői szinten is tárgyalások folynak erről a török és az orosz fél között.

Az USA a közelmúltban fokozott figyelmet fordított az oroszellenes kampányolásra Törökországban is, és arra bíztatja őket, hogy ne lehessen a MIR rendszert használni az országban.

Az oroszokat a nyugati szankciók gyakorlatilag elvágták a Visa és a Mastercard szolgáltatásaitól, ráadásul számos helyre nem is utazhatnak. Számos turista így a törököknél nyaralt az idei nyári szezonban.

A sajtóhírek alapján a török és az orosz kormányzati szakértők jelenleg már tárgyalásokat folytatnak az együttműködésről, és Erdogan elnök személyesen is részt vesz a folyamatban.

Szeptemberben az USA úgy nyilatkozott, hogy a MIR-t használó országokra is kiterjeszthetnék a szankciókat. Két török nagybank, az Isbank és a Denizbank lehetővé teszi a MIR használatát, ennek hatására viszont egyelőre felfüggesztették az ilyen szolgáltatásokat.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Három másik, állami tulajdonú bank viszont továbbra is használja a rendszert.

Nem sokkal ez után az amerikai Államkincstár is arra bíztatta a török kormányzatot, hogy fogják vissza a MIR használatát. A szankciókat nemrégiben az orosz központi bank saját, nemzeti kártyarendszerének, az NSPK-nak, a MIR üzemeltetőjének a vezetőjére is.

Az orosz belföldi tranzakciókat az NSPK dolgozza fel, a MIR rendszert pedig a Krím 2014-es elfoglalása után hozták létre. Akkor szintén szankciókkal sújtottak számos bankot, és így elérhetetlenné vált számukra a Visa és a Mastercard.

A SWIFT kiváltására is saját megoldást hoztak létre, mivel abból is kitiltottak több orosz bankot.

A mostani helyzetben Oroszország komolyabban fontolóra vette a kriptopénzeket is. A Pénzügyminisztérium és a Bank of Russia úgy fogalmazott, hogy a jelen helyzetben az országnak legalizálnia kellene a határokon átnyúló kriptós fizetéseket.

Az elképzelések szerint így csökkenteni lehetne az ország gazdaságára, egészen pontosan a külkereskedelemre nehezedő nyomást.


Olvastad már? Új tanácsadói testületet hoz létre a Binance

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: portalistanbul

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A titkos kriptomilliárdosok nem akarják, hogy tudd: Rejtett drágakövek leleplezése

Vendégbejegyzés A kriptoterület az újabb Bitcoin feleződés kellős közepén lázban ég. Míg a BTC a középpontban van, a befektetők ígéretes eszközöket keresnek, hogy maximalizálják hozamukat a...

Cardano (ADA) technikai elemzés 04.18.

Prémium Cardano (ADA) A legtöbb kriptóhoz hasonlóan a Cardano (ADA) medvéi irányították a piacot, mivel a token árfolyamgrafikonjai továbbra is vörösek maradtak. Voltak azonban trendforduló változások, mivel az...

A PayPal elkezdi leépíteni az NFT üzletágát

A fizetési szolgáltató a PayPal nemrégiben bejelentette, hogy a platformján keresztül vásárolt NFT-k esetében megszűnteti a felhasználóvédelmi funkciókat. Emellett a további, harmadik feleken keresztül indított...

Az ausztrál hatóságok szerint a kriptopénzek értékpapírnak számítanak

Az ausztrál tőzsdefelügyelet, az ASIC elnöke nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a kriptopénzek értékapírnak számítanak, így az ő hatáskörükbe tartoznak. Joe Longo emellett azt is elmondta,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!