A Grayscale Bitcoin Trust iránti érdeklődés továbbra is csökken

-

A Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), egy kriptopénz alap, amely jelenleg a teljes BTC kínálat 3,12%-át, azaz több mint 640 000 BTC-t birtokol, a mögöttes eszközök értékéhez képest rekord árengedménnyel cserél gazdát.

Szeptember 23-án a 12,55 milliárd dolláros alap a legfrissebb adatok szerint a névértéknél 35,18%-kal alacsonyabb áron volt megvásárolható.

Forrás: YCharts

A befektetők számára a GBTC sokáig remek alternatívaként szolgált a bitcoin-piaci kitettség megszerzésére, annak ellenére, hogy évi 2%-os kezelési díja van. Ez elsősorban azért van így, mert a GBTC-t könnyebben tarthatják az intézményi befektetők, mivel egy brókerszámlán keresztül kezelhető.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A GBTC fennállásának nagy részében a bitcoin spot árfolyamához képest jelentős felárral volt elérhető. Ám az első észak-amerikai bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF) 2021 februárjában történt kanadai debütálása után már árengedmény kezdett el feltűnni.

Az ETF-ekkel ellentétben a Grayscale Bitcoin Trustnak nincs visszaváltási mechanizmusa. Más szóval a GBTC-részvények nem semmisíthetők meg vagy hozhatók létre a kereslet ingadozása alapján, ez megmagyarázza a spot bitcoinhoz képest erősen diszkontált árakat.

A Grayscale erőfeszítései, hogy a trösztjét ETF-é alakítsa át, az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) júniusi elutasítása után kudarcot vallottak. Elméletileg a SEC jóváhagyása nullára állíthatta volna vissza a GBTC diszkontját a jelenlegi szintről, nyereséget termelve azoknak, akik olcsóbban vásárolták a részvényeket.

A Grayscale beperelte a SEC-t az ETF-kérelem elutasítása miatt. Reálisan nézve azonban évekig is eltarthat, amíg a bíróság ítéletet hoz, amely azt jelenti, hogy a befektetők továbbra is a diszkontált GBTC-részvényeknél maradnának, amelyek értéke több mint 80%-kal csökkent a 2021. novemberi, 55 dollár körüli csúcsértékükhöz képest.

Emellett a GBTC 12 hónapos korrigált Sharpe-aránya -0,78-ra esett, ami azt mutatja, hogy a részvénytől várt hozam viszonylag alacsony a jelentősen magas volatilitáshoz képest.

Forrás: PortfolioSlab.com

Egyszerűen fogalmazva, a Grayscale Bitcoin Trust iránti intézményi érdeklődés egyre inkább elapad.

A kérdés az, hogy ez egy figyelmeztetés a spot bitcoin árfolyamra nézve?

A Grayscale a világ legnagyobb passzív bitcoin befektetési eszköze a kezelt vagyon alapján. De nem feltétlenül élvez erős befolyást a spot BTC-piacra, miután megjelentek a rivális ETF-eszközök.

A kripto befektetési alapok például a CoinShares heti jelentése szerint 2022-ben összesen közel 414 millió dollárt vonzottak.

Ezzel szemben a Grayscale 37 millió dolláros kiáramlást tapasztalt, amely magában foglalja a bitcoin, ether és más tokenek alapjait.

Forrás: CoinShares

Ehelyett a bitcoin spot árfolyamának napi ingadozásait erősen a makrogazdasági tényezők határozzák meg, legalábbis egyelőre. Az erősebb amerikai dollár szintén árt a bitcoin felfelé irányuló kilátásainak, mivel az elmúlt évben a magasabb kamatlábak környezetében következetesen negatív korrelációban voltak.

Az amerikai dollárindex (DXY) például, amely a zöldhasú erősségét méri a vezető külföldi devizák kosarával szemben, szeptember 23-án 113 fölé, 20 éves csúcsára emelkedett. Hasonlóképpen, a 2 éves és 10 éves amerikai kincstárjegyek hozama 4,21%-ra, illetve 3,69%-ra emelkedett.

Több mérőszám azonban azt sugallja, hogy a BTC a történelmi adatok alapján hamarosan elérheti a mélypontját. Technikai szempontból azonban a BTC árfolyama még mindig a 14.000-16.000 dolláros terület felé való esést kockáztatja a független elemző, il Capo of Crypto szerint.

Forrás: TradingView/Capo of Crypto

„Valószínűbb, hogy a BTC a 20300-20600-as első ellenállásnál fog visszapattanni. Várjuk meg ezt, majd lépjünk ki az összes piacról.”

Más elemzők még alacsonyabb célokat dobtak be, például 10.000-11.000 dollárt, mivel ez egy történelmi, nagy forgalmú tartomány.


Olvastad már? Bitcoin, Ethereum technikai elemzés: 19.000 dollár körül a bitcoin

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin (BTC) On-Chain analitikai elemzés

Miközben az FTX hirtelen összeomlását követően az általános kriptovaluta piac felépülésbe kezdett, a Glassnode egy új jelentésében megvizsgálta, hogy a Bitcoin folyamatos eladásai a...

Mark Mobius: a Bitcoin ára 10.000 dollár alá csökkenhet

Mark Mobius veterán befektető, a Mobius Capital alapítója arra számít, hogy a bitcoin ára 10.000 dollárra esik. Ennek ellenére azt mondta: „A kriptónak megvan a helye...

A Bitcoin 16 500 dollár fölé emelkedett

Prémium A Bitcoin árfolyama a 16 500 dolláros ellenállási szint fölé emelkedett. Tovább emelkedhet, ha a 17 000 dolláros küszöbszint felett zár. Az árfolyama bázist hozott létre...

Rekordot döntött a kisebb bitcoin-tulajdonosok száma

Az FTX tőzsde csődjének az utóhatásai között olyan pozitív fejleményeket is találni, mint a 10-nél kevesebb bitcoint tartalmazó címek számának a megnövekedése. A kisebb befektetők...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!