A Grayscale Bitcoin Trust iránti érdeklődés továbbra is csökken

-

A Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), egy kriptopénz alap, amely jelenleg a teljes BTC kínálat 3,12%-át, azaz több mint 640 000 BTC-t birtokol, a mögöttes eszközök értékéhez képest rekord árengedménnyel cserél gazdát.

Szeptember 23-án a 12,55 milliárd dolláros alap a legfrissebb adatok szerint a névértéknél 35,18%-kal alacsonyabb áron volt megvásárolható.

Forrás: YCharts

A befektetők számára a GBTC sokáig remek alternatívaként szolgált a bitcoin-piaci kitettség megszerzésére, annak ellenére, hogy évi 2%-os kezelési díja van. Ez elsősorban azért van így, mert a GBTC-t könnyebben tarthatják az intézményi befektetők, mivel egy brókerszámlán keresztül kezelhető.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A GBTC fennállásának nagy részében a bitcoin spot árfolyamához képest jelentős felárral volt elérhető. Ám az első észak-amerikai bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF) 2021 februárjában történt kanadai debütálása után már árengedmény kezdett el feltűnni.

Az ETF-ekkel ellentétben a Grayscale Bitcoin Trustnak nincs visszaváltási mechanizmusa. Más szóval a GBTC-részvények nem semmisíthetők meg vagy hozhatók létre a kereslet ingadozása alapján, ez megmagyarázza a spot bitcoinhoz képest erősen diszkontált árakat.

A Grayscale erőfeszítései, hogy a trösztjét ETF-é alakítsa át, az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) júniusi elutasítása után kudarcot vallottak. Elméletileg a SEC jóváhagyása nullára állíthatta volna vissza a GBTC diszkontját a jelenlegi szintről, nyereséget termelve azoknak, akik olcsóbban vásárolták a részvényeket.

A Grayscale beperelte a SEC-t az ETF-kérelem elutasítása miatt. Reálisan nézve azonban évekig is eltarthat, amíg a bíróság ítéletet hoz, amely azt jelenti, hogy a befektetők továbbra is a diszkontált GBTC-részvényeknél maradnának, amelyek értéke több mint 80%-kal csökkent a 2021. novemberi, 55 dollár körüli csúcsértékükhöz képest.

Emellett a GBTC 12 hónapos korrigált Sharpe-aránya -0,78-ra esett, ami azt mutatja, hogy a részvénytől várt hozam viszonylag alacsony a jelentősen magas volatilitáshoz képest.

Forrás: PortfolioSlab.com

Egyszerűen fogalmazva, a Grayscale Bitcoin Trust iránti intézményi érdeklődés egyre inkább elapad.

A kérdés az, hogy ez egy figyelmeztetés a spot bitcoin árfolyamra nézve?

A Grayscale a világ legnagyobb passzív bitcoin befektetési eszköze a kezelt vagyon alapján. De nem feltétlenül élvez erős befolyást a spot BTC-piacra, miután megjelentek a rivális ETF-eszközök.

A kripto befektetési alapok például a CoinShares heti jelentése szerint 2022-ben összesen közel 414 millió dollárt vonzottak.

Ezzel szemben a Grayscale 37 millió dolláros kiáramlást tapasztalt, amely magában foglalja a bitcoin, ether és más tokenek alapjait.

Forrás: CoinShares

Ehelyett a bitcoin spot árfolyamának napi ingadozásait erősen a makrogazdasági tényezők határozzák meg, legalábbis egyelőre. Az erősebb amerikai dollár szintén árt a bitcoin felfelé irányuló kilátásainak, mivel az elmúlt évben a magasabb kamatlábak környezetében következetesen negatív korrelációban voltak.

Az amerikai dollárindex (DXY) például, amely a zöldhasú erősségét méri a vezető külföldi devizák kosarával szemben, szeptember 23-án 113 fölé, 20 éves csúcsára emelkedett. Hasonlóképpen, a 2 éves és 10 éves amerikai kincstárjegyek hozama 4,21%-ra, illetve 3,69%-ra emelkedett.

Több mérőszám azonban azt sugallja, hogy a BTC a történelmi adatok alapján hamarosan elérheti a mélypontját. Technikai szempontból azonban a BTC árfolyama még mindig a 14.000-16.000 dolláros terület felé való esést kockáztatja a független elemző, il Capo of Crypto szerint.

Forrás: TradingView/Capo of Crypto

„Valószínűbb, hogy a BTC a 20300-20600-as első ellenállásnál fog visszapattanni. Várjuk meg ezt, majd lépjünk ki az összes piacról.”

Más elemzők még alacsonyabb célokat dobtak be, például 10.000-11.000 dollárt, mivel ez egy történelmi, nagy forgalmú tartomány.


Olvastad már? Bitcoin, Ethereum technikai elemzés: 19.000 dollár körül a bitcoin

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance elindítja a világ első kriptopénz háromoldalú megállapodását

Az együttműködés teljesen megváltoztatja a Web2 banking kriptopénz-szolgáltatásokkal való együttműködésének módját A Binance (BNB) új fejlesztése lehetővé teszi az intézményi befektetők számára, hogy a kereskedési biztosítékot...

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!