Több mint egy évtizede tartanak attól, hogy egy ország teljes körűen betilthatja a bitcoint, de ez az idő múlásával egyre kevésbé valószínű.

Már a Bitcoin kezdete attól tartanak, miszerint csak idő kérdése, hogy a kriptovalutát világszerte betiltsák a kormányok.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Egyrészt a Bitcoinra gyakran hivatkoznak úgy, mint ami veszélyt jelent a hagyományos monetáris rendszerekre, mivel alááshatja a központi bankok pénzkínálat feletti ellenőrzését.

Vannak olyan aggodalmak is, hogy a Bitcoin ál-anonim jellege miatt megkönnyíti a kábítószer-kereskedelmet, a pénzmosást és a zsarolóprogramok működését.

Az azonban, hogy a kormányok valóban betilthatják-e a Bitcoint, régiónként eltérő lehet.

Néhány országban már betiltották a bitcoint

A kérdés, hogy betiltható-e a Bitcoin, bizonyos mértékig már megválaszolásra került, mivel a kriptopénzt már több országban hivatalosan is betiltották.

Jelenleg mindössze néhány ország tiltja be teljesen a Bitcoint – és tiltja meg a kriptovalutával való interakciót, annak birtoklását vagy használatát bármilyen formában.

Ezek közé az országok közé tartozik Algéria, Ecuador, Egyiptom, Nepál és Pakisztán.

Több más ország, köztük Szaúd-Arábia és Tajvan is részleges tilalmat vezetett be a kriptopénzekre, jellemzően megakadályozva, hogy a pénzügyi intézmények a kriptopénzzel kereskedjenek vagy Bitcoin-tranzakciókat bonyolítsanak le.

Eddig a Bitcoin használatát korlátozó vagy azt teljesen betiltó országok túlnyomó többsége viszonylag alacsonyan szerepel a The Economist demokráciaindexén, és sokuk hibás demokráciának vagy még rosszabbnak számít.

Kína Bitcoin-ellenes fellépése

Az összes ország közül, amely negatívan állt a Bitcoinhoz, Kína tette a legagresszívabb lépéseket a kriptovaluta ellen 2021-ben.

A szén-dioxid-semlegességgel kapcsolatos kötelezettségvállalásain felbuzdulva (és – ahogy a szakértők rámutattak – a Bitcoin riválisa, a digitális jüan közelgő bevezetése miatt) Kína keményen fellépett a kriptopénz-bányászat és a kriptovalutához kapcsolódó cégek ellen.

Kína régóta fenntartotta a kriptopénz-kereskedelem tilalmát, de 2021-ben az ország arra kényszerítette a kriptobányászokat, hogy állítsák le működésüket és költözzenek ki az országból, míg a Kínai Népbank (PBoC) rendeletet adott ki a fizetési platformoknak és bankoknak, amelyben elrendelte, hogy hagyják abba a kriptopénzzel kapcsolatos tevékenységeket.

A bányászattal szembeni kemény fellépés előtt Kína a globális Bitcoin-bányászat mintegy kétharmadát ellenőrizte.

Ezután a bányászok tömeges elvándorlása következett, miközben a Huobi és az OKEx kriptotőzsdék korlátozták a kínai ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokat.

A népszerű közösségi médiaoldal, a Weibo még az egyes kriptóval kapcsolatos fiókokat is blokkolta.

A tilalom szélesebb körű hatása azonban korlátozott volt. Annak ellenére, hogy Kína mindent megtett a kriptoipar visszaszorítása érdekében, az országban élők virtuális magánhálózatok (VPN) segítségével továbbra is hozzáférhetnek a külföldi kriptotőzsdékhez.

Eközben a Bitcoin bányászati hashrátája folyamatosan helyreállt a Kína által elrendelt bányászati tilalmat követő kezdeti visszaesésből.

Bár a Bitcoin árfolyama még nem nyerte vissza a tilalom előtti, 2021. áprilisi és májusi magasságait, július vége óta folyamatosan emelkedik.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Betilthatja az USA a Bitcoint?

Jelenleg a Bitcoin legális az Egyesült Államokban. Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) kijelentette, hogy nem értékpapír, az Árutőzsdei Határidős és Kereskedelmi Bizottság (CFTC) pedig 2015-ben kijelentette, hogy az aranyhoz hasonlóan árucikknek minősül, és ezért a szabályozásuk hatálya alá tartozik.

Továbbá 2013-ban az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Pénzügyi Bűnüldözési Hálózata (FinCEN) iránymutatásokat adott ki, amelyek szerint legális a Bitcoinba való befektetés és a Bitcoin fizetési formaként való használata, amennyiben az áruk vagy szolgáltatások eladója hajlandó elfogadni azt.

Az Egyesült Államokban azonban az állami és szövetségi törvények sokszínűsége miatt a Bitcoinra vonatkozó pontos szabályozás államonként eltérő; Hawaii-on például a Bitcoinhoz és a kriptovalutákhoz kapcsolódó vállalkozásoknak pénzátviteli engedélyt kell kérniük, míg Wyomingban a digitális valutáknak a pénzzel azonos jogi státuszt biztosítottak.

Mindezeket figyelembe véve a Bitcoin általános betiltásának kockázata az Egyesült Államokban minimálisnak tűnik.

Amerikai cégek már több milliárd dollárt fektettek be a Bitcoinba, miközben még mindig folynak a találgatások arról, hogy az Egyesült Államokban mikor hozzák létre az első Bitcoin ETF-et, azaz tőzsdén kereskedett alapot.

Vannak azonban még mindig kockázatok, a Bitcoin folyamatosan a szabályozóhatóságok és egyes törvényhozók kritikájával kell szembenézzen. Gary Gensler, az SEC elnöke egyértelműen kijelentette, hogy a Bitcoin spekulatív eszköz, a kriptovaluták pedig elősegítik a bűnözést, és nem minősülnek pénznek.

Elizabeth Warren szenátor pedig aggodalmának adott hangot, hogy a kriptovaluták a pénzügyi rendszert „szuperkódolók és bányászok árnyékos, arctalan csoportjának szeszélyeire bízzák”.

Bár nincs bizonyíték arra, hogy az Egyesült Államok a kriptopénz zászlóshajójának teljes betiltását fontolgatja, elméletileg lehetséges lenne szigorú szabályozási követelményeket támasztani a Bitcoin-ökoszisztéma fel- és lehajtóira, ami nagyon megnehezítené a kriptopénz megszerzését és használatát anélkül, hogy hivatalosan betiltanák.

Ennek azonban komoly gazdasági ára lehet.

„A Bitcoin túl mélyen beágyazódott az amerikai pénzügyi rendszerbe ahhoz, hogy betiltsák.” – mondta Marshall Hayner, a MetalPay vezérigazgatója a Decryptnek.

„Ez azt jelentené, hogy bezárnánk a több milliárd dollárnyi vagyont felügyelő intézményeket, munkahelyek tízezreit szüntetnénk meg, az innovációt a tengerentúlra küldenénk, és a Bitcoin feketepiacát táplálnánk.”

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A tilalom végrehajtása nehéznek bizonyulna

Bár egyértelmű, hogy egy kormány számára teljesen lehetséges a Bitcoin betiltásáról szóló rendelet kiadása, egy ilyen tilalom tényleges végrehajtása sok országban nehézséget okozna.

Hacsak a kormány nem gyakorol szigorú ellenőrzést az internet felett, az egyének szinte biztosan képesek lennének letölteni a Bitcoin-tárcaszoftvert, futtatni egy csomópontot, és kis erőfeszítéssel tranzakciókat bonyolítani.

Ezt bizonyítja az a tény, hogy a legtöbb olyan országban, ahol már betiltották a Bitcoint, még mindig jelentős számú Bitcoin-felhasználó van.

A We Are Social 2019-es jelentése szerint Egyiptomban az internetfelhasználók mintegy 4%-a rendelkezik jelenleg kriptovalutával, míg a kriptopénzpiacot nyomon követő CoinMarketCap platform 2020 első negyedévében Pakisztánt sorolta a leggyorsabban növekvő felhasználói demográfiai csoportok közé.

Hasonlóképpen, még a szigorú internet-ellenőrzéssel rendelkező országokban is a korlátozások megkerülésére használt különféle eszközök értelmetlenné tehetik az erőfeszítést.

Végül is hihetetlenül nehéz érvényt szerezni a Bitcoin betiltásának, amikor gyakorlatilag bárki hozzáférhet a Bitcoin blokkláncához a Blockstream műholdon keresztül egy viszonylag olcsó szoftveresen definiált rádiós (SDR) dongle és egy antenna segítségével.

„Az USA szigorúbb korlátozásokat vezethetne be a BTC vásárlására és eladására vonatkozóan, de egy teljes tiltást lehetetlen lenne betartatni” – mondta Hayner.

Felmerül az a kérdés is, hogy a Bitcoin betiltásának bevezetése nem ösztönözné-e egyszerűen az embereket a Bitcoin megszerzésére, ezt az érvet Saifedean Ammous közgazdász, a The Bitcoin Standard című könyv szerzője hozta fel.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Érvelése szerint a Bitcoin elleni kormányzati szigorítás azt illusztrálná, hogy az adott kormányzat korlátozni kívánja az emberek pénzügyi szabadságát, és ezzel a kriptovaluta hasznosságára hívná fel a figyelmet.

„Ha a bankod azt mondja neked: nem vásárolhatsz Bitcoint a bankszámláddal, az valójában csak egy reklám a Bitcoin számára” – mondta.

Ehelyett – érvelt – a kormányok megpróbálhatnák aláásni a Bitcoin iránti keresletet azáltal, hogy csökkentik a használatára való gazdasági ösztönzést – egy jobb alternatíva létrehozásával.

Mivel azonban Salvadorban a Bitcoin már törvényes fizetőeszköz, és látszólag Ukrajna is követni fogja a példáját, úgy tűnik, hogy a Bitcoin egyre nagyobb elfogadottságra tesz szert a kormányok körében – és minden egyes új országgal, amely elfogadja, csökken annak a valószínűsége, hogy más országok betiltják.

Olvastad már? A 40.000-rel flörtöl a bitcoin, de a származékos adatok még mindig bullishak

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.