A Bitcoin a 40.000 dolláros szint felé hajlik, de a származtatott piacok adatai azt mutatják, hogy a kereskedők semleges vagy bullish álláspontot képviselnek.

A Bitcoin (BTC) árfolyama intenzív volatilitási időszaknak néz elébe, mióta a szeptember 7-i 52.950 dolláros csúcsról alig két órával később 42.800 dolláros mélypontra került.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Legutóbb a 45.000 dolláros támasz pár napig annak ellenére tartotta magát, hogy erősen tesztelték, és ez egy 3400 dolláros fel- és lefelé ingadozást váltott ki szeptember 13-án.

Aligha kétséges, hogy a shortok – az árcsökkenésre fogadó kereskedők – kerültek fölénybe a 3,54 milliárd dollár értékű long (vevő) határidős kontraktusok szeptember 7-i likvidálása óta.

A MicroStrategy szeptember 13-i bejelentése, miszerint több mint 5050 bitcoint vásárolt 48.099 dolláros átlagáron, nem volt elég a bizalom helyreállításához, és a kriptopénz árfolyama változatlanul 44.200 dollár közelében maradt.

Bár a shortolás hatása érezhető, valószínűbb, hogy a szabályozási aggályok továbbra is elnyomják a piacokat, mivel az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma állítólag a Reuters szeptember 10-i jelentése szerint megvitatta a privát stabilcoinok lehetséges szabályozását.

A szabályozóhatóságok növekvő érdeklődésére akkor kerül sor, amikor a stabilcoinok piaci kapitalizációja a januári 37 milliárd dollárról a jelenlegi 125 milliárd dollárra nőtt.

Továbbá a Visa és a Mastercard is megerősítette érdeklődését a stablecoinhoz kapcsolódó megoldások iránt.

Függetlenül attól, hogy mi az oka a jelenlegi árfolyamgyengülésnek, a származtatott ügyletek augusztus 7. óta bullish hangulatot mutatnak.

A professzionális kereskedők az elmúlt öt hétben bullishak voltak

A bitcoinalapú negyedéves határidős ügyletek a bálnák és az arbitrázs pultok kedvelt eszközei, mivel jelentős előnyük, hogy nincs ingadozó finanszírozási ráta.

Ezek azonban a lakossági kereskedők számára bonyolultnak tűnhetnek az elszámolási időpontjuk és az azonnali piacoktól való árkülönbségük miatt.

Amikor a kereskedők az örökös kontraktusokat (inverz swapok) választják, a származtatott ügyletek tőzsdéi nyolcóránként díjat számítanak fel attól függően, hogy melyik oldal igényel nagyobb tőkeáttételt.

Eközben a fix lejáratú kontraktusokkal jellemzően felárral kereskednek a spot piaci tőzsdékhez képest, hogy kompenzálják a késleltetett elszámolást.

Bitcoin három hónapos határidős éves prémium. Forrás: Laevitas

Az egészséges piacokon éves szinten 5%-15%-os felár várható, mivel az ilyen kontraktusokban lekötött pénzt egyébként hitelezési lehetőségekre lehetne fordítani.

Ezt a helyzetet contango néven ismerjük, és szinte minden származtatott eszköz esetében előfordul.

Ez a mutató azonban elhalványul vagy negatívvá válik a csökkenő piacok idején, ami a „backwardation” néven ismert vörös zászlót okozza.

A fenti grafikon azt mutatja, hogy a prémium (bázisráta) augusztus 7-én 8% fölé emelkedett, és azóta is tartja ezt a mérsékelt bullishnesst.

Az adatok tehát kivételesen egészségesek, és alig ábrázolják a meggyőződés hiányát, még akkor is, ha a Bitcoin az elmúlt 15 napban kétszer tesztelte a 44.000 dollár alatti szintet.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A határidős open interest továbbra is egészséges

A szeptember 7-i 3,54 milliárd dolláros likvidáció a származtatott piacokon határozottan fájdalmat okozott a túlvállalt kereskedőknek, de a Bitcoin-alapú határidős ügyletek open interestje még mindig egészséges a dolgok nagy összefüggésében.

A Bitcoin határidős ügyletek összesített nyitott kamatot jelentenek dollárban. Forrás: Bybt

Az ábrán látható, hogy a jelenlegi 14,8 milliárd dolláros érték 23%-kal haladja meg a júniusi és a júliusi 12 milliárd dolláros átlagot.

Ez ellentmond azoknak a spekulációknak, amelyek szerint a kereskedők súlyosan érintettek, és a Bitcoin volatilitása miatt, vagy valamilyen módon egy közelgő medvés eseménytől tartva haboznak pozíciókat létrehozni.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Nem lehet kétséges, legalábbis a határidős piacok szerint, hogy a befektetők a közelmúltbeli árkorrekció ellenére semlegesek vagy bullisak.

Természetesen a kereskedőknek figyelniük kell a fontos ellenállási szinteket, de eddig a 44.000 dollár szilárdan tartotta magát.

Olvastad már? Medvés hangulat megerősítve? 5 dolog, amire a héten figyelni kell a Bitcoint illetően

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.