Teljesen betiltaná a szerencsejáték-hirdetéseket az ausztrál parlament

-


Vendégbejegyzés


Már hosszú hónapok óta kering a levegőben, hogy vajon milyen jövőre számíthatnak Ausztráliában a szerencsejátékok.

Nemrégiben megjelent a parlament által publikált jelentés, ami többek között azt javasolja, hogy teljes tiltást kapjanak a szerencsejátékok hirdetései.

Megérzik-e ezt a konklúziót az online kaszinók Magyarországon, vagy hazánk kimarad az eseményekből? Történhetnek olyan fejlemények, amely világszerte kibillentik a szerencsejátékokat a jelenlegi biztos pozíciójukról?

A téma rendkívül érdekes, hiszen korábban is megosztottunk olyan statisztikai adatokat, amelyekre, valljuk be őszintén, senki nem számított… Vagyis minket enyhén fogalmazva meglepett, hogy az afrikai kripto felhasználók száma napjainkban elérte már az 55 milliót.

Ha ilyen adatokkal találkozunk nap min tnap, akkor valószínűleg a szerencsejáték kérdésében is jelentkezhetnek váratlan fordulatok, főleg, ha ilyen gyors tempóban haladunk.

Az ausztrál parlament kriminalizálja a szerencsejáték-hirdetéseket – mit is jelent ez a gyakorlatban?

Az ausztrál parlament kijelentette, hogy illegálisnak tekinti a szerencsejátékokról szóló hirdetéseket.

Ami azonban leginkább felkeltette a nagyközönség figyelmét, hogy várhatóan az online szerencsejáték-hirdetések minden formáját három éven belül teljes mértékben kriminalizálni fogják.

A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a szerencsejáték-hirdetéseknek messzemenő (és valószínűleg nem pozitív) következményei vannak Ausztráliában, ezért a parlament több mint 30 pontból álló megoldást készített el az ügy megoldására.

A parlament célja, hogy törvényesen is védelem alá kerüljön a társadalom azt a része, amely hajlamos a szerencsejátékok hatalma alá kerülni.

Ez az ajánlás a szerencsejáték-promóciókról szóló több hónapos intenzív vita után született meg, miközben Anthony Albanese miniszterelnök szó szerint „irritálónak” titulálta ezeket a hirdetéseket. Ehhez képest az online kaszinók Magyarországon fénykorukat élik.

A jelentésben a tilalom végrehajtására négy szakaszt javasolnak betartani:

  • A kezdeményezők, a közösségi médiában történő reklámozás és a hirdetések tiltása az átmeneti iskolai időkben.
  • Minden szerencsejátékkal kapcsolatos hirdetés és odds kommentár letiltása bármilyen sportközvetítés alatt, valamint egy órával előtte és után.
  • A fogadási közvetítések hirdetéseinek letiltása reggel 6:00 és 22:00 óra között.
  • Az online szerencsejáték-hirdetéseket betiltása és a szponzorálás teljes leállítása 3 éven belül.

Peta Murphy, a Képviselőház szociálpolitikai és jogi bizottságának elnöke szerint a 3 éves időszak elegendő időt biztosít az üzemeltetőknek arra, hogy alternatív hirdetési felületeket és szponzorokat találjanak.

A bizottság elnöke hozzátette, hogy a szerencsejáték-hirdetések és a videojátékokon keresztül szimulált szerencsejátékok később valódi szerencsejátékra serkentik a gyerekeket és fiatalokat.

Szerinte ezt a reklám-hullámot lehetetlen kikerülni ilyen formában, ezért drasztikusabb lépéseket kell tenni.

Michelle Rowland, Ausztrália kommunikációs minisztere már a kezdetekben felhívta a figyelmet arra, hogy a szerencsejáték-hirdetések jelenlegi rendszere nem megfelelő. s kormány azonban még nem erősítette meg, hogy a javaslatban szereplő minden pontot végrehajtanak vagy sem.

A javaslat vegyes reakciókat vált ki

Ahogy az várható volt, az internetes szerencsejáték-hirdetések betiltására irányuló lépésnek vannak támogatói és ellenzői egyaránt.

Több zöldpárti és független képviselő kérte az ausztrál kormányt, hogy 12 hónapon belül hajtsa végre a tilalmat.

Sarah Hanson Young szenátor mindeközben aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a kormány továbbra sem elkötelezett az ajánlások teljes körű támogatása mellett:

„A szerencsejáték-hirdetéseket be kell tiltani a futamdöntők idejére is. Három év túl hosszú idő. Ez további három évig tartó szerencsejáték-hirdetéseket jelent, amelyek függőséget okoznak, életeket tesznek tönkre, és hatással vannak a gyerekekre.”

A Free TV Australia vezérigazgatóján, Bridget Fairen keresztül arra figyelmezteti a kormányt, ha a sportfogadások és kaszinójátékok hirdetéseinek betiltása valóban megtörténik, teljesen leállítják majd az ingyenes sportközvetítéseket.

Hozzátette, hogy ez a cselekedet ártana a nézőknek, hiszen megakadályozza őket a szabad hozzáférésben kedvenc televíziós műsoraikhoz.

A Sportsbet, az ország egyik legnagyobb szerencsejáték-oldala támogatott néhány kormány általi ajánlást, de közben felhívta a figyelmet, hogy a teljes tilalom nem megfelelő.

Barni Evans, a cég vezérigazgatója a következő állásponton van:

„Fontos, hogy a szabályozás minden változata elismerje, hogy a szerencsejáték a szórakozás egyik legális formája, amelyet ausztrálok milliói élveznek felelősséggel”.

Valójában csak a jövő zenéje, hogy milyen lépéseket valósít meg az ausztrál kormány, és mit éreznek meg ebből az online kaszinók Magyarországon.

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Történelmi bukáshoz közelíthet az amerikai dollár

Peter Schiff, az ismert közgazdász a közösségi médiában osztotta meg a gondolatait az USA pénzrendszeréről, és a felvázolt kép távol van az idillitől. Hogy mennyire...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!