Svájc tokenizációs keretrendszere – mit kell tudni róla

-

A helyi, kriptotámogató környezet miatt sok blokklánc-fókuszú vállalkozás dönt úgy, hogy svájci helyszínt választ székhelyül. A Svájci Kriptovölgy Társaság nemrégiben adott ki egy összegzést egy keretrendszerről, amely alapján vagyoneszközök tokenizálhatók, a svájci törvényeknek megfelelő módon. Nézzük meg ezt közelebbről!
A kiadvány jogi és technológiai kérdésekkel járja körül a tokenizáció témákörét, hogy a vállalkozások milyen módon bocsáthatnak ki digitális tokeneket az alpesi országban.
Ezt nézzük meg most közelebbről, hogy lássuk, nehéz vagy könnyű dolog-e egy svájci startupnak tokenizált vagyontárgyat vagy értékpapírt piacra dobni.

Az eszköz tokenizáció meghatározás

A jelenlegi Egyesült államokbeli szabályozói hercehurca miatt sok blokklánccal foglalkozó cég döntött a Svájcba költözés mellett. Zug város, vagy ismertebb nevén „Kriptovölgyjelenleg 800 bejegyzett vállalkozásnak ad otthont a szektorból, köztük olyan neveket találunk, mint a Libra Társaság, az Ethereum Alapítvány, vagy a Bitmain.
A helyi pénzügyi felügyelet, a FINMA gyakorlatiasan áll a dologhoz, „ugyanaz a funkció, ugyanaz a szabály” megközelítést alkalmaznak. Így a kriptopénzekre, kriptoeszközökre a jelenleg is létező pénzügyi- és értékpapír-törvényeket tekintik irányadónak. Ezzel párhuzamosan természetesen igyekeznek lépést tartani a terület fejlődésével is, és reagálni az iparág változásaira.
A tavalyi év egyik legfontosabb fejleménye az ICO kérdéskör letisztázása volt. A FINMA állásfoglalása alapján három kategóriába, fizetési, használati, és eszköztoken osztályokba sorolták a kriptoeszközöket.
Ezek nem zárják ki egymást, azaz egy token több kategóriában is helyet kaphat, ha pedig eszközként van elismerve, gyakorlatilag értékpapírnak tekinthető.
Mióta az állásfoglalás első verziója napvilágot látott, történt néhány fejlesztés, változtatás. A tokenizáció egy szélesebb jelentéstartalmat kapott, így eszköz alatt mostantól bármilyen token érthető. Mögötte tulajdonképpen bármi lehet, részvény, derivatíva, vagy akár fizikai objektum is.
Ezentúl a Szövetségi Tanács még néhány törvénymódosítást is beadott, hogy a jelenlegi jogszabályokat a blokkláncok karakterisztikájához tudják igazítani.
Ezek alapján a mostani kiadvány világos, egyértelmű állásfoglalás az ország részéről a tokenizáció kapcsán. Szóval akkor most tényleg olyan könnyű bárkinek kibocsátani a saját tokenjét Svájcban?
A dokumentum 52 oldalas, szóval még a blokklánc-barát svájci törvénykezés is rengeteg jogi, szabályozási kérdést jár körül a tokenizáció kapcsán. A különböző tokenizálható eszközosztályok is meg vannak határozva, sőt, a tokenek piacra bocsátásának a módja is.

Az eszköztokenizáció típusai

Jelenleg hat különböző tokenizálható eszközt ismernek el. Ezek a részvények, részvételi igazolások, szövetkezeti tagság, kötvények, befektetési alapok, derivatívák, és a vagyontárgyak tulajdonjoga.

Részvények, részvételi igazolások

Idén szeptemberben a Seychelles szigeteki részvénytőzsde hajtotta végre a világ első tokenizált részvénykibocsátását. A Kriptovölgy állásfoglalása alapján a svájci cégek ugyanezen a módon tudnak majd hagyományos részvényeket tokenizálva kibocsátani.
FINMA engedélyhez lesz kötve, és ahogy eddig is, az ügyfélazonosításnak meg kell felelni a pénzmosás elleni törvényeknek. Emellett a kibocsátó cégeknek le kell tisztáznia, vonatkoznak-e különleges rendelkezések a tokenizált eszközökre, például mi történik akkor, ha veszteség keletkezik rajtuk.
A részvételi igazolások szinte mindenben úgy működnek, mint a részvények, viszont nem adnak szavazati jogot.
Egyedül az alapító okiratban kell szerepelnie, hogy a cég kibocsáthat, vagy kibocsátott ilyent.
Érdekesség, hogy bár ez a típusú eszköz a jog szempontjából értékpapírnak minősül, a kibocsátójának nincs jogi kötelezettsége arra, hogy FINMA jóváhagyást kérjen hozzá. Így inkább akkor jók, ha a kibocsátó vállalat el szeretné kerülni az engedélyeztetéssel kapcsolatos hosszadalmas ügyintézést.
Mindenesetre az állásfoglalás kiemeli, hogy bár a teljes körű engedélyeztetés nem kötelező, ettől függetlenül nem javasolt egy ilyen fajta befektetést, tőkebevonást egy egyszerű memorandumban rögzíteni.

Szövetkezeti tagság

A svájci törvények alapján a szövetkezet „olyan jogi személyiség, amely a tagjai gazdasági érdekeit igyekszik képviselni, illetve azt védi”. A tagságot igazoló okirat nem szükségszerűen számít értékpapírnak, így az, hogy mégis tokenizálható, egyfajta szerep-bővülést jelent.
Miközben szükség van arra, hogy engedélyezési eljáráson menjen keresztül, használati tokenként is értékelhető, amennyiben egy svájci szövetkezetben például ehhez kötik a szavazati jogot.
Lényegét tekintve így egy szövetkezet működhet DAO-ként, ahol a tagság semmilyen vagyoni részesedést nem jelent, kizárólag szavazati jogot ad a token.

Tokenizált kötvények

Mint értékpapír-tokenek, ezek a FINMA felügyelete alá tartoznak. A kibocsátóknak végig kell menniük az ellenőrzésen, ezzel együtt viszont számos előnnyel is jár a blokklánc-alapú kötvénykibocsátás.
Például okosszerződés szabályozhatja és intézheti a lejáratkori kamatok kifizetését, automatikusan.

Befektetési alapok

A kiadvány meghatározza a jogi alapjait egy ilyen befektetési társaságnak, ahol a token egy bizonyos mértékű befektetési egységet reprezentál. Svájcban több különböző típusú alap is létrehozható, de mindegyiknél szigorú szabályoknak kell megfelelni.
Ahogy megfogalmazzák:

„A FINMA jelenleg nem tudja megítélni, hogy a befektetési egységek, részesedések elfogadhatók-e tokenként.”

Ennek gyakorlati okai vannak. Arra kell itt gondolni, hogy egy bank, amely a befektetési alap számára kibocsátja, illetve kezeli, megőrzi a vagyoneszközöket, jogi felelősséggel tartozik azokért.
Ezt egyelőre nem lehet egy blokklánccal helyettesíteni. Szóval jelenleg a tokenizált befektetési alapok nincsenek szabályozva Svájcban sem.

Derivatívák

Ahogy várható is volt, a derivatívák szintén értékpapírnak számítanak. Így mind a kibocsátáshoz, mind azok kereskedelméhez a FINMA engedélye és felügyelete szükséges.

Vagyontárgyak tulajdonjoga

Ebben az esetben a token egy fizikailag létező tárgy, vagyontárgy fölötti tulajdonjogot jelképezi. Az egyik legizgalmasabb része a tokenizációnak pont ez, a „bármi tokenizációja”, legyen az műalkotás, ingatlan, vagy egy focicsapat.
Ez potenciálisan azt jelenti, hogy a tokenizáció segítségével áruba bocsátható a tulajdonjog töredéke is. Ezzel új befektetők tömegei előtt nyílnak meg a kapuk, nagyobb likviditást hozva a piacra. Mindenesetre a svájci jogszabályok alapján ez a tokenizáció még a távoli jövő zenéje.
Megkülönböztetnek ingatlant és ingóságot is, és a jogi kihívások főleg a gyakorlatból származnak. Ha például egy ingatlanvásárlást veszünk alapul, a tulajdonjog változását a világon mindenhol be kell jegyeztetni a helyi földnyilvántartásba.
Ez alapján egy töredék-tulajdonjogot jelképező token megvásárlása vagy eladása jogilag nem változtatja meg a tulajdonviszonyokat.
A befektetőknek persze nem lehet megtiltani, hogy ilyen tokeneket vásároljanak, lehet, hogy befektetési alapként jobban megoldható egy ilyen megszervezése, a hozzá tartozó szükséges engedélyeztetéssel együtt.

Szabályozói álláspont a tokenizációval kapcsolatban

Amellett, hogy a tokenkibocsátások egy része nem igényli a FINMA részvételét a folyamatban, az állásfoglalás figyelemre int. Értékpapír-tokeneknél minden esetben érdemes kikérni a hatóság véleményét, akkor is, ha a cég rendelkezik szakértő jogi tanácsadóval.
A FINMA a rövidebb kérdéseket emailben is megválaszolja. Mindazonáltal egy komolyabb, részletesebb jogi ügyintézés a FINMA részéről díjfizetést igényelhet, az időigényével arányban.

Összegzés

A Svájci Kriptovölgy Társaság kiadványa valószínűleg a most létező legteljesebb dokumentáció, amely a jelenlegi jogszabályok alapján történő tokenizáció témájával foglalkozik. Amellett, hogy szinte lehetetlen kikerülni a szabályozási problémákat, sok más ország részére is követendő példával szolgálhat, ahogy a kriptoipar fejlődik.
Svájc fényévekkel az USA előtt jár a blokkláncos startupok támogatása terén, átlátható szabályozással, és követhető, kezelhető folyamatokkal.
Amíg az USA törvényhozói nem kezdenek el hasonlóan gyakorlatiasan hozzáállni a dolgokhoz, a fintech vállalkozók, cégek kivándorlása továbbra is folytatódni fog a sajtok, csokik, és a blokkláncos vagyoneszközök országába.

Olvastad már? A hashrátát elnézve korai a bányászok kapitulációjáról beszélni

Forrás: cryptobriefing.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin 150.000 dollárig 2024-ben? Miért mondja a vezető ezt az árjóslatot?

A Bitcoin küzd a visszautasítás után, amely azt követően következett be, hogy az árfolyam 53.000 dollárt tesztelt az árfolyamgrafikonon. Az árfolyam február 20-án 51.774 dollárról néhány...

Digitális aranyláz: Hogyan alakítja át a kriptovaluta a sportfogadási piacot?

Vendégbejegyzés A kriptovaluta, amely egykor még csak egyszerű érdeklődést kapott a technológia rajongóitól, ma már rengeteg különböző iparágban, köztük a sportfogadásban is előszeretettel alkalmazzák. Ez a...

Az Ethereum Alapítvány fontos bejelentést tesz közzé

Az Ethereum Alapítvány kulcsfontosságú bejelentést tett, amely inspirálni fogja a kutatást és fejlesztést a Zero-Knowledge proof-ok és a ZK L2 szabványok területén. A ZK finanszírozás első...

Miért lesz beleszólása az intézményeknek a BTC jövőjébe?

A CryptoQuant adatai szerint február eleje óta megugrott az 1000 és 10.000 Bitcoint (BTC) tartalmazó Unspent Transaction Outputs (UTXOs) száma. A BTC UTXO egy olyan mérőszám,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!