Staking nélkül nincs menekvés az infláció elől

-

Ha az intézményi befektetések a PoS-tokenek piacának növekedését fogják ösztönözni, akkor a tulajdonlás mellett a hálózatok fenntartásában is részt kell venniük.
2021-re a proof-of-stake (PoS) lehorgonyzott mint az új és innovatív blokkláncok által választott konszenzusmechanizmus.
Ethereum 2.0, Cardano, Solana, Polkadot, Terra Luna – a top 10 alapszintű blokklánc közül öt PoS-en fut. Könnyű belátni, hogy miért népszerűek a PoS-blokkláncok

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A tokenek munkába állításának képessége – a tranzakciók ellenőrzése és a folyamat során a jutalom megszerzése – lehetővé teszi a befektetők számára, hogy passzív hozamot érjenek el, miközben javítják a blokklánchálózat biztonságát, amelybe befektettek.
Miközben a blokkláncok hihetetlen fejlődést mutatnak, az intézményi befektetők számára elérhető pénzügyi termékek és szolgáltatások nehezen tartanak lépést.
A piacon lévő 70, tőzsdén kereskedett kriptotermék (ETP) közül például 24 stake-elhető, de csak három termel valódi hozamot a stakingből Az ETP-tulajdonosok így nemcsak a stake hozamáról maradnak le, hanem átlagosan 1,8% és 2,3% közötti kezelési díjat is fizetnek.
Az ETP-knél a stake-elés hiánya azonban érthető, mivel a staking mechanizmusa megköveteli, hogy a tokeneket napoktól hetekig terjedő időszakokra zárolják, ami bonyolultabbá teszi a tőzsdéken könnyen kereskedhetővé tett termékek kezelését.

A stake hozamának elmaradása egy inflációs eszköz tartását jelenti

A PoS-tokenbefektetők számára a stake-elés hozamának elmaradása több mint egy elszalasztott lehetőség – egy erősen inflációs eszköz birtoklását jelenti. Mivel a stakereknek fizetett hozam elsősorban új tokenekből áll, a még nem stakelt tokenek részesedése folyamatosan csökken a teljes kínálathoz képest.
Amint azt a Messari egyik cikkében kifejtette, a stakingre helyezett jutalmak nem vagyonteremtést, hanem inkább vagyonelosztást jelentenek – a passzív tulajdonosoktól a stake-elők felé.

Az irónia itt az, hogy sok intézményi befektető, aki passzívan tartja a PoS-tokeneket, eredetileg azért kezdett el befektetni a digitális eszközökbe, hogy fedezze a való világbeli eszközök inflációját – lépésükkel azonban még magasabb inflációs rátát tapasztalhatnak a PoS-tokenjeiken.
A Staked szerint a 25 legnagyobb PoS-token esetében a kínálat átlagos inflációs rátája 8% körül van, ami messze meghaladja a való világbeli számokat. Eközben a token stake-elői az inflációs rátát meghaladó hozamot keresnek, mivel a jutalmak nemcsak az újonnan létrehozott tokenekből, hanem a tranzakciós díjakból is állnak. A stakerek átlagosan évi 6,4%-os reálhozamot keresnek.
A kontraszt egyértelmű: a passzív tulajdonosok 8,2%-os inflációt szenvednek el a befektetésükön, és potenciálisan további 1,8%-2,3%-ot fizetnek menedzsmentdíjként, ha ETP-n keresztül fektetnek be, míg a stakerek 6,4%-os reálhozamot keresnek.

A befektetőknek a birtoklás mellett a blokkláncokban is részt kell venniük

A blokklánchálózat értéke abból ered, hogy képes elszámolási rétegként működni, és biztonságosan új tranzakciókat ad hozzá a decentralizált főkönyvhöz.
Ez a képesség a széles körű és decentralizált hálózati részvételtől függ – ezért egy PoS-blokklánc csak annyira biztonságos, mint ahány tokent lekötnek a hálózatban, vagyis amennyit lényegében a tranzakciók ellenőrzésére „vetnek be”. A PoS-tokenek passzív birtoklása csökkenti a hálózat értékét, ami nem felel meg a befektetők érdekeinek.
Sajnos ez azt jelenti, hogy a PoS ETP-k tulajdonában lévő eszközök számának növekedése a stake-elt tokenek csökkenő arányát fogja eredményezni, vagyis csökkenti a hálózat biztonságosságát.
Ahogy az intézményi tőke a passzív PoS ETP-kbe áramlik, a teljes kínálatban a stakingbe helyezett rész csökken, ami a stake-be helyezési ösztönzők növekedését okozza, és csökkenti a passzív tulajdonosokra ható inflációt.
Ha az intézményi befektetések a PoS-tokenek piacának növekedését fogják ösztönözni, akkor a tulajdonlás mellett a hálózatokban is részt kell venniük.

A blokklánc komplexitásának elvonatkoztatása nehéz, de lehetséges.

Kétségtelen, hogy egy stake-csomópont üzemeltetése nem egyszerű feladat. Biztonságos, állandó üzemidejű infrastruktúrát kell működtetni, nagyon kevés hibalehetőséggel, ügyelve a blokklánchálózat szabályainak betartására.
Szerencsére ma már számos hozzáértő, kiváló tapasztalatokkal rendelkező validátor létezik, akik a jutalomból való részesedésért cserébe elvégzik az ilyen jellegű munkákat.
Döntő fontosságú, hogy a validátorok a tokenek letétbe helyezését anélkül tudják elvégezni, hogy azok a birtokukba kerülnének, és mint ilyen, egy intézményi befektető számára ez a legjobb módja annak, hogy a vagyonát biztonságos módon vonja ki az hagyományos intézményi pénzügyi rendszerből.

Végső soron a PoS-tokenek megvásárlása, de a stake-elés nélkül való letétbe helyezés a készpénz matrac alá dugásával egyenértékű. Hosszú távon nincs gazdasági értelme.
A stake-elésben való részvétel lehetővé teszi az intézményi befektetők számára, hogy a PoS-tokeneket az infláció hatásainak elszenvedése nélkül adják hozzá a portfóliójukhoz, miközben profitálhatnak a kripto mögöttes blokkláncának biztonságából és értékéből.

Olvastad már?  Salvador további 150 bitcoint vásárolt a legutóbbi zuhanás

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


2 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

Liquity technikai elemzés 05.29.

Prémium Liquity A Liquity árfolyamelemzése azt bizonyítja, hogy az árfolyam ismét felfelé irányuló mozgást végez, hiszen ma is a bikák voltak előnyben. Az elmúlt nap rendkívül kedvező...

Változások jönnek a Tornado Cash irányításában

Május 26-án tartottak egy szavazást a TORN token tulajdonosai, amely alapján az eredeti tokentulajdonosok minden téren visszakapják a projekt irányítását. Összességében 517 ezer tokenmennyiség gyűlt...

Több, mint 6 milliárd dollárnyi ethert égettek már el

2021 augusztusában aktiválták az Ethereum hálózatán a London néven futó hard forkot, amely bevezette azt az újítást, hogy a tranzakciós díjakat nem a munkát végző...

A Bitcoin miért nem képes 28 ezer dollár fölé emelkedni

A Glassnode elemzéséből kiderül, hogy a hosszú távú bitcoin tulajdonosok profitban lévő átutalási volumene emelkedik. Más szóval, az elmúlt hónapokban nyereséges Bitcoin tulajdonosok részéről megnőtt...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!