A Spanyol Központi Bank nemrég megjelent beszámolója szerint a bitcoin a megoldás egy cenzúra nélküli rendszer megalkotására.

Olvastad már?  Elon Musk szerint a Bitcoin „egyszerűen briliáns” és a papírpénz eltűnik

Ez a kijelentés élesen szembemegy egyéb központi bankárok álláspontjával, akik általában támadni szokták a kriptopénzeket, bele sem gondolva esetleges felhasználhatóságukra.

A Banco de España a Spanyol Központi Bank és egyben felelős a spanyol bankrendszer felügyelésért. Nemrég kiadtak egy beszámolót, aminek a célja elmagyarázni, hogyan is működik a bitcoin.

A dokumentum szerint, hogy milyen funkciókkal bír a kriptopénz és kielemzi, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a kialakult üzleti rendszer szemszögéből.

Azt is elmondja, hogy mik az új rendszer céljai, mindezt Satoshi Nakatomo bitcoin fehérkönyvén keresztül.

A beszámoló megemlíti, hogy Nakamoto szerint a világnak szüksége van:

„egy elektronikus fizetési rendszerre, ami a kriptográfiai bizonyosságára épít a bizalom helyett, és ami lehetővé tesz bármilyen két félt arra, hogy egymást közt közvetlenül tudjanak tranzakciókat lebonyolítani harmadik fél nélkül.”

Ebből látszik, hogy a cél egy készpénzszerű elektronikus fizetési rendszer megalkotása, mely lehetővé teszi a kifizetések lebonyolítását olyan közvetítők nélkül, mint a bankok.

Ez megmásíthatatlan kifizetéseket tenne lehetővé a közvetítői díjak nélkül.

Egy cenzúra nélküli rendszer

A beszámoló megállapítja, hogy a kriptopénzeket azzal a céllal hozták létre, hogy lehetővé tegye a tranzakciókat úgy, hogy semmilyen hatalom ne tudja cenzúrázni vagy megakadályozni azokat.

Elmondja, hogy „a bitcoin egy ötletes és elegáns megoldás erre a cenzúra nélküli rendszer problémára.”

Azt azonban a hagyományos fizetési rendszerek nem is akarják megoldani ezt a problémát, ezért a kriptopénz nem lehet alternatíva velük szemben.

A beszámoló nagyon sok központi bankhoz hasonló véleménnyel zár:

„Ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb fél számára nem jelent problémát a megbízható közvetítők jelenléte, és ha belegondolunk, mekkora költséggel járna e közvetítők kiiktatása, akkor azt láthatjuk, hogy jelen állás szerint a bitcoin nem lesz jelentős hatással az üzleti szektorra, mint alternatív fizetési rendszer.”

Forrás: news.bitcoin.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon. Legyen szép estéd!