Sorra hagyják el a bálnák a Bitcoint, inkább a mesterséges intelligencia felé fordulnak

-

A hosszú távú bitcoin-tulajdonosok és a bányászok az elmúlt két hétben az eszköz legnagyobb eladói közé tartoztak. Úgy néz ki, most inkább a mesterséges intelligenciát részesítik előnyben. 

A bálnák jelét mutatják a további vásárlásoknak a CryptoQuant on-chain elemző cég szerint a CoinDesk-kel megosztott szerdai jelentésében.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A CryptoQuant által nyomon követett tárcák alapján a bálnák a köznyelvi kifejezés a nagy mennyiségű eszközt birtoklókra, az elmúlt két hétben több mint 1,2 milliárd dollár értékben adtak el BTC-t, valószínűleg brókereket használva a nyílt piac helyett.

„A kereskedők továbbra sem növelik Bitcoin-állományukat, és a nagy tulajdonosok (bálnák) keresletnövekedése továbbra is erőtlen” – írták az elemzők. „A stabilcoin likviditás tovább lassult, 2023 novembere óta a leglassabb ütemben növekszik”.

Ezek a kereskedők azóta csökkentették állományukat, hogy a BTC ára május végén 70.000 dollár fölé emelkedett, a CryptoQuant által nyomon követett UTXO korszakos sávok csökkenése szerint.

A bitcoin tranzakciókból származó, el nem költött kimenetet, vagyis UTXO-t, minden Bitcoin tranzakcióban létrehozzák a kereskedők, hogy nyomon kövessék a vételi és eladási mintákat az előző, a jelenlegi és a következő piaci ciklusokban.

Az UTXO-k átlagos korának csökkenése általában a Bitcoin-aktivitás, és így az eladás növekedését jelzi.

bitcoin
Az UTXO-k átlagos korának csökkenése az alacsonyabb keresletre utal. Forrás: CryptoQuant.

Piaci megfigyelők szerint a bányászok a bitcoin helyett egyre inkább a virágzó mesterséges intelligencia (AI) ágazat felé fordulnak, és a kereskedésre összpontosítanak.

Mindkét ágazat nagymértékben támaszkodik a nagy teljesítményű számítóchipekre az adatok létrehozásához és karbantartásához – egy olyan erőforrásra, amellyel a bányászok már rendelkeznek.

„Az egyik legnagyobb trend a Bitcoin idei feleződése óta az, hogy a bányászok egyre inkább átállnak az AI-üzletágra” – osztotta meg Lucy Hu, a Metalpha kriptopénzkezelő cég vezető elemzője egy Telegram-üzenetben.

„A bányászati jutalmak csökkenése arra késztette a bányászokat, hogy más csatornákat keressenek a bevételek növelésére. Mivel az AI cégek energiaigényes adatközpontokat igényelnek, a Bitcoin-bányászok fokozatosan növelik az AI cégekkel való értékesítésből származó bevételeiket.”

Június 5. óta a BTC ára 71.000 dollárról szerdára alig több mint 65 000 dollárra esett az erős dollár, a kockázatosabb eszközökből való menekülés és a hagyományos részvényindexek növekedése miatt.

Eközben az eszközt követő, amerikai tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) a múlt héten több mint 600 millió dolláros nettó kiáramlást regisztráltak – április vége óta a legrosszabb teljesítményüket.

Egyes kereskedők a 60.000 dollárig való elmozdulásra figyelmeztettek, ha nem érkeznek növekedési katalizátorok.

A BTC 0,6%-ot esett az elmúlt 24 órában, a CoinDesk adatai szerint. A széles körű CoinDesk 20 (CD20), a legnagyobb tokeneket tartalmazó index ennek ellenére 1,2%-kal emelkedett.

Olvastad már? Bajban a Trump token – eladásba kezdtek a bálnák

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Polygon, Mantle árfolyam elemzés 07.23.

Prémium Polygon, Mantle A kriptopénzek piacán továbbra is jelentős árfolyam-ingadozás tapasztalható, az Ethereum ETF tőzsdei bevezetése órákra van. Figyelemre méltó, hogy az ETH árfolyama 3520 dolláron jegyzik, 20,871...

Jupiter (JUP) árfolyam elemzés 07.23.

Prémium Jupiter (JUP) A Jupiter (JUP) pénteken az 1 dolláros ellenállás felett zárt, és a június 2. hetében elvesztett terület felett. A mai napon a JUP volumen zavart...

1 milliárd dollárnyi BNB tokent égetett el a Binance

Majdnem egy milliárd dollárnyi Binance Coin égett el, amikor a BNB Alapítvány végrehajtotta legújabb, minden eddiginél nagyobb égetését. A BNB Alapítvány nemrég jelentette be a...

A Ethereum ETF bevezetése a horizonton, Dymension és Bittensor tömeges nyereségre törekszik, míg a DTX Exchange ellopja a reflektorfényt

Vendégbejegyzés A jelenlegi piaci helyzet masszív fejlemények küszöbén áll. A sok közül a spot Ethereum ETF indítása van a csúcsponton. A Dymension (DYM), a Bittensor (TAO) és...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!