SEC: Veszélyesek a kripto alapú nyugdíjbefektetések

-

Egyre több egyéni befektető helyezi befektetéseit alternatív magánnyugdíjpénztárakba, annak reményében, hogy az „eldugott pénz” hatékonyabb megoldás az időskori pénzügyi függetlenség eléréséhez.

Így azonban nem kis veszélynek teszik ki alapjaikat – állítja egy augusztus 13-i SEC jelentés.

A magánnyugdíjpénztárak iparának robbanása

Mary Mohr, a Retirement Industry Trust Association vezetője szerint az alternatív magánnyugdíjpénztárak nem újkeletű dolgok: még 1974-ben jelentek meg, amikor életbe lépett egy az alkalmazottak nyugdíjainak biztosítását célzó rendelet.

A magánnyugdíjpénztárak főként azon befektetők számára lehet vonzó, akik ezek segítségével is szeretnék színesebbé tenni befektetéseiket.

Ez a fajta befektetés azonban nem igényel felügyeletet, a befektetők pedig néha azt gondolják, hogy befektetésükért letétjük felel, ez azonban nem igaz. Mindazonáltal, a porfólió sokszínűsége érdekében sokan helyezik bevételüket az egyre terjeszkedő MNyP iparba.

A szektor egyébként létrejötte óta virágzik, mára pedig egy százmilliárdos piacot képvisel. Az alternatív MNyP lehetővé teszi az emberek számára, hogy befektetéseiket a részvény- és kötvénypiacokon kívül kezelhessék. Az alapok általában nemesfémeket, vállalati magánrészvényeket, ingatlanokat és magánjelzálogokat tartalmaznak.

Mára azonban új eszközöket is szeretnének integrálni: ilyenek a kriptopénzek és más digitális eszközök, amelyek jóval kockázatosabbak, mint a hagyományos „eldugott pénz” féle befektetések.

Ahogy az új eszközosztályok egyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy megduplázzák a befektetést, sokan úgy vélik, hogy a MNyP-ak összeomolhatnak, vagy nem várt adózási követelményeket kell majd teljesíteniük.

A SEC azt mondta, hogy nem volt semmilyen különös oka, hogy az ügynökség kiadta új figyelmeztetését, ugyanakkor, ahogy a hatóság egyre inkább érdekelt lesz az új eszközök, és az abba fektető emberek számának megemelkedésében, elhatározták, hogy kiadnak egy új figyelmeztetést a félrevezető befektetésekről és a lehetséges magánnyugdíjpénztárakról

2017.augusztus 8-án a SEC először figyelmeztetett, hogy a hagyományos MNyP általában részvényekből, kötvényekből és közös alapokból állnak a hatóság felügyelete alatt. Az ügynökség azonban kiemelte, hogy az alternatív nyugdíjpénztáraknál nem ez a helyzet. Mivel ezek teljesen egy felügyelet fennhatósága nélkül működnek, könnyen átvághatnak a szabályozásokon és hatással lehetnek az elővigyázatlan befektetőkre.

Lori Schock, a SEC befektetők oktatásáért felelős hivatalának vezetője a CNBC-nek adott interjújában elmondta:

„Most, hogy ezek az alternatív magánnyugdíjpénztárak lehetővé teszik a digitális eszközök – úgy mint kriptopénzek, érmék, és ICO-k befektetését – fontosnak tartjuk, hogy figyelmeztessük a befektetőket a lehetséges veszélyekről és csalásokról, beleértve azokat a befektetéseket is, amelyek valószínűleg nincsenek bejegyezve”

A csalók lehetséges menedékhelye

Ráadásul úgy tűnik, nemcsak a SEC figyelmeztetett a MNyP-ak csalásaira, de az Association of International Certified Professional Accountants (AICPA) tanúsított nemzetközi szakmai számvitelekkel foglalkozó szövetség szintén megjelentetett egy jelentést, melyben rámutatnak, hogy az ilyen fajta MNyP-ak egyedi veszélyeket rejtenek „beleértve a közlések és likviditás hiányát és a csalások kockázatát.”

A jelentés szerint az „alternatív MNyP-ben ilyen fajta befektetések táptalajt adhatnak az idősekkel szembeni átveréseknek.”

Még ha a MNyP-ak szükségeltetik is egy engedéllyel rendelkező letétkezelő meglétét, a letétkezelő maga nem fogja kezelni az eszközöket, ez pedig teret ad a csalásoknak.

Ez nagy probléma, hiszen ahogy egyre több és több ember fektet jelentős összegeket a MNyP-akba, a csalók számára szolgáló tér is annál nagyobb lesz.

A csalásokkal kapcsolatban, a befektetőknek szintén tisztában kell lenniük a nyugdíjpénztárakat érintő szövetségi törvényekkel. Természetesen egy befektetés sem kockázatmentes, és számos eszköznek meg van a lehetősége, hogy magas hozamot hozzon birtokosa számára, ettől függetlenül minden befektetőnek először el kell végeznie a „házi feladatot”, és csak aztán fogjon bele hasonló tevékenységekbe.

Forrás: btcmanager.com

Legfrissebb bejegyzéseink

Hitelrontási pert indít a Tether a Wall Street Journal ellen

A Wall Street Journal egy cikkében összefüggésbe hozta az USDT stablecoin kibocsátóját, a Tethert, és a Bitfinex tőzsdét számos illegális tevékenységgel köztük csalással, pénzmosással, és...

A Dogecoin felült az 1 dollár felé tartó rakétára

Vendégbejegyzés A Twitter és a YouTube közösségi oldalainak kripto szakértői szaftos, bullish Dogecoin árfolyam előrejelzéseket osztottak meg velünk ezen a héten. Ráadásul Elon Musk is több...

Kifogyóban a kriptopiac a Bitcoinból? Mit kell tudni

A központi tőzsdékről február folyamán közel 50.000 Bitcoint (BTC) vontak ki, ami a világ legnagyobb kriptopénzének „megvásárolható" kínálatában meredek visszaesést okozott. A CryptoQuant adatainak felhasználásával elemezve,...

Új Solana-t keres? Tekintsd át ezt a kripto választékot

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán jelenleg jelentős fellendülés tapasztalható, amelyet a Solana (SOL) vezet, amely erős bikás mintát mutatott, meghaladta a 130 dolláros határt, és erőteljes piaci...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!