SBF megvádolták a kínai tisztviselők megvesztegetésével

-

Az amerikai ügyészek által kedden közzétett új vádirat szerint Sam Bankman-Fried (SBF)a mára csődbe ment FTX kriptotőzsde alapítója 40 millió dollár kenőpénzt fizetett a kínai hatóságoknak, hogy azok feloldják a fedezeti alapjának számlái befagyasztását.

SBF-et várhatóan csütörtökön állítják vád alá Lewis Kaplan amerikai kerületi bíró előtt a manhattani szövetségi bíróságon.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Bankman-Friedet korábban azzal vádolták az ügyészek, hogy törvénytelen kampányadományozási rendszert szervezett, hogy befolyást vásároljon Washingtonban, valamint hogy több milliárd dollárnyi ügyfélkészpénzt vett fel, hogy befoltozza az Alameda Research fedezeti alapjának veszteségeit.

Miután decemberben őrizetbe vették a Bahamákon, majd nem sokkal később átszállították az Egyesült Államokba, Bankman-Friedet most összesen 13 váddal kell szembenéznie, köztük a külföldi korrupciós gyakorlatokról szóló törvény vesztegetés elleni rendelkezéseinek megszegésére irányuló összeesküvéssel.

Egy ötödik letartóztatásra is sor került volna a vádirat megfogalmazása szerint Damian Williams amerikai ügyész által többször is folyamatos nyomozásnak nevezett ügyben.

A vádirat azt állítja, hogy van egy meg nem nevezett személy, aki együttműködött Bankman-Frieddel a vesztegetési ügyben, és „New York déli körzetében fogják elfogni”.

Lewis A. Kaplan amerikai kerületi bíró kedden megtiltotta Bankman-Friednek, hogy kapcsolatba lépjen az FTX vagy az Alameda Research, a céggel kapcsolatban álló kriptopénz fedezeti alapokkal kereskedő cég jelenlegi vagy korábbi dolgozóival.

A végzés továbbá megtiltja Bankman-Friednek, hogy bármilyen más mobiltelefont, laptopot vagy „okos” eszközt használjon, amely internet-hozzáféréssel rendelkezik, valamint korlátozza, hogy csak egy laptopot és egy telefont használjon.

Az SBF terve a számlák befagyasztásának feloldása

Az állítólagos kenőpénzek az Alameda Research vezetése során történtek.

A vád szerint Kína két vezető kriptopénz tőzsdéjén nagyjából 1 milliárd dollárnyi kriptopénz volt bizonyos Alameda kereskedési számlákon, amelyeket a kínai bűnüldöző szervek 2021 elején befagyasztottak.

A vád szerint SBF-nek tudomása volt arról, hogy a számlákat a kínai hatóságok egy konkrét Alameda-i kereskedési partnerrel szemben folyamatban lévő vizsgálat részeként zárolták.

A vád szerint a Bankman-Fried végül beleegyezett abba, hogy több millió dolláros kenőpénzt utaljon, hogy megpróbálja feloldani a számlák befagyasztását, miután több hónapon keresztül számos kísérletet tett, többek között ügyvédek segítségével is nyomást gyakorolt, de eredménytelenül.

A befagyasztási parancsok megkerülésére és a kriptopénznek a befagyasztott számlákról a csalárd számlákra történő átutalására tett kísérlet során a vádirat szerint SBF és az irányítása alatt álló személyek új csalárd számlákat nyitottak kínai tőzsdéken több olyan ember személyes adatait felhasználva, akik nem álltak kapcsolatban az FTX-szel vagy az Alamedával.

A vádirat szerint 2021 novemberében a 40 millió dolláros kriptopénz vesztegetési pénz egy részét Alameda elsődleges kereskedési számlájáról egy személyes kriptopénz tárcára utalták, és a befagyasztott számlákat ezzel egy időben feloldották.

A vádirat továbbá hozzátette, hogy az SBF további több tízmillió dollárnyi kriptopénz átutalását engedélyezte a kenőpénz befejezése érdekében, miután értesült arról, hogy a számlákat feloldották.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Az Alameda korábbi vezérigazgatója, Carolyn Ellison egyike a perben már megvádolt személyeknek.

Ő, valamint az FTX két korábbi vezetője, akik együttműködési megállapodást kötöttek a hatóságokkal és bűnösnek vallották magukat, hozzájárultak ahhoz, hogy tanúvallomást tegyenek az SBF ellen.

Az FTX november 11.-én jelentett csődöt, amikor kifogyott a pénzéből, miután a globális kriptovaluta-tőzsdén egy banki razzia megfelelője volt.

SBF 250 millió dolláros személyes óvadék ellenében maradt szabadlábon, amely lehetővé teszi, hogy a szüleinél lakjon a kaliforniai Palo Altóban.

Ártatlannak vallotta magát a vádakban, amelyek szerint több milliárd dollárt csalt ki a befektetőktől, mielőtt az üzlete összeomlott.

zeta

Olvastad már? Az Ethereum az 1.700 dolláros szint felett kereskedik

Kiemelt kép: Bybit

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Polkadot NFT-k veszítenek népszerűségükből

A Polkadot (DOT) NFT-aktivitásának csökkenését tapasztalta az elmúlt héten, ami aggodalomra adott okot. A Polkadotnak azonban van pár projektje, vajon a hálózat meg tudja-e fordítani a...

Nagyot ment a Wall Street Memes, már 120 millió dollár a piaci kapitalizáció

Vendégbejegyzés A csak nemrégiben jegyzett Wall Street Memes ($WSM) mém érme kirobbanó formában van.  A WSM token árfolyamértékeire ránézve pénteken azt láthattuk, hogy 40% körüli emelkedésnél jár:...

A Bitcoin augusztusa óta először emelkedik 28.000 dollár fölé

A Bitcoin (BTC) több mint hat hét óta először törte át a 28.000 dolláros határt, és a befektetők azt remélik, hogy a kitörés megnyitja az...

Ethereum Classic (ETC) technikai elemzés 10.02.

Prémium Ethereum Classic (ETC) Az Ethereum Classic (ETC) örömmel terjesztette ki a szeptemberi fellendülést októberre. Szeptember 26-tól +10%-kal emelkedett, és a szerkesztés idején 16,80 dolláron kereskedtek vele. A rally...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!