Problémákat találta a Deutsche Bank a stablecoinok esetében

-

A Deutsche Bank Research nemrégiben alapos vizsgálatot végzett a stablecoinokról, különös tekintettel a Tether által kibocsátott USDT-re, a nyilvánosságra hozott eredmények pedig jelentős vitát váltottak ki a pénzügyi szektorban.

Meddig stabil egy stablecoin?

A közelmúltban többször is problémák merültek fel a stablecoinokkal, és a DB vizsgálata sem enyhít a helyzeten.

A bank szakértői egészen az 1800-as évekig visszamenőleg vizsgálták meg a fiat valutákat, és megállapították, hogy csak 14% maradt stabil az idő múlásával.

Ez aggályokat vet fel a USDT-hez hasonló stablecoinok jövőbeli megbízhatóságával kapcsolatban, amelyek célja a hagyományos valuták, például az amerikai dollár értékének a lekövetése.

Még ha az árfolyam stabilan követi is a dollárt, ha a dollár elértéktelenedik, akkor a stablecoin is.

A USDT-hez hasonló stablecoinok létfontosságúak a kriptopiacon, mivel stabil értéket tartanak fenn, így pufferként szolgálnak a kereskedők számára a tipikus piaci ingadozások ellen.

A USDT piaci kapitalizációja meghaladja a 100 milliárd dollárt, és gyakran felülmúlja a Bitcoin napi kereskedési volumenét, ez a tény pedig kiemeli az alapvető szerepét.

Dollármilliós büntetések a Tethernek

A Deutsche Bank jelentése azonban megkérdőjelezi a Tether stabilitását és átláthatóságát. Utalnak a múltbeli szabályozási problémákra, amelyek már korábban is kétségbe vonták a Tether megbízhatóságát.

Például 2021-ben a Tethert 41 millió dollárra bírságolta az Árutőzsdei Kereskedelmi Bizottság (CFTC), és 18,5 millió dollárt fizetett a New York-i főügyésznek a tartalékai pontos mértékével kapcsolatos félrevezetések miatt.

Ezek az események rávilágítanak a Tether anyagi hátterének szilárdságával és integritásával kapcsolatos kételyekre.

A bank elemzői megjegyzik, hogy a történelmileg a stabil valuták azok voltak, amelyek robusztus tartalékokkal, hitelességgel és szigorú szabályozással rendelkeztek – ezek a tulajdonságok sok vezető stablecoinból hiányoznak.

Nagy kereslet, nagy pénzforgalom, nagy kockázat

A jelentés a Terraform Labs által kibocsátott TerraUSD és Luna drámai bukását is tárgyalja, amely 40 milliárd dollárt radírozott ki a piacról, bemutatva a lehetséges kockázatokat.

Emellett megjegyzi a Tether domináns piaci pozícióját, amely spekulatív tevékenységgel és átláthatósági problémákkal jár, és ez nagy kockázatot jelenthet a kriptopiacra nézve.

A Deutsche Bankhoz hasonlóan a JPMorgan februárban szintén aggodalmát fejezte ki a Tether USDT dominanciája miatt, mivel a USDT a stablecoin piaci részesedésének több mint 69%-át birtokolja.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Ami jelentős befolyást és ugyanilyen jelentős mértékű kockázatokat jelez. A kritikák és a lehetséges szabályozási fenyegetések ellenére a Tether vezérigazgatója határozottan megvédte a cég működését, kijelentve, hogy az USDT a piaci szerepét a kihívások ellenére is megbízhatóan betölti.

Ez a folyamatban lévő vita rávilágít a kriptovaluták szektorában zajló számos összetett kölcsönhatásra, amely a hagyományos pénzügyi elveket próbálja az új, digitális rendszerek esetén is alkalmazni.

A Tether működése és a piaci szerepe valószínűleg továbbra is a fókuszban maradnak az iparági szereplők számára.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? BTC bányászat vagy MI-asszisztált kereskedés: Melyik a jobb módja egy kriptoportfólió felépítésének?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért emelkedett ma a Bitcoin ára?

A Bitcoin piacán ma gyors fellendülés következett be a 65.000 dollár közeli medvés kereskedési időszakot követően. A piaci tőke 1,3 billió dollárra ugrott, ami egy figyelemre...

Az ETH ETF lehetséges júliusi bevezetése, hogyan fogja újraértelmezni az altcoin piacot

Vendégbejegyzés Az ETH ETF júliusban tervezett elindítása jelentős változásokat hozhat az altcoinok piacán. Elemzők szerint ez a lépés hatással lehet a kereskedési stratégiákra és a piaci értékelésekre. A...

Sorra hagyják el a bálnák a Bitcoint, inkább a mesterséges intelligencia felé fordulnak

A hosszú távú bitcoin-tulajdonosok és a bányászok az elmúlt két hétben az eszköz legnagyobb eladói közé tartoztak. Úgy néz ki, most inkább a mesterséges intelligenciát...

Miért nem emelkedik az altcoinok árfolyama?

Egy ismert kriptoelemző, Miles Deutscher rámutatott egy alapvető problémára, amely miatt az altcoinok lemaradnak a növekedésben a jelenlegi piaci ciklusban. Minden nap ezer új versenyző lép...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!