Portugália jövőre 28%-os adót javasol az éves kriptokereskedési nyereségre

-

A kriptopénzek adóparadicsomában adót vethetnének ki a kriptopénz kereskedésből származó nyereségre vagy tőkenyereségre a megszerzésüket követő egy éven belül.

A régóta kriptopénz-adóparadicsomnak számító Portugália kormánya 28%-os adót javasolt az egy évnél rövidebb ideig tartott kriptopénzekből származó tőkenyereségre.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az október 10-én közzétett 2023-as állami költségvetési dokumentumban egy rövid szakasz foglalkozott a kriptovaluták megadóztatásával, amelyeket eddig nem érintettek a portugál adóhatóságok, mivel a digitális eszközöket nem ismerték el törvényes fizetőeszközként.

A szakasz megjegyzi, hogy a portugál kormány „széleskörű és megfelelő” adózási keretet kíván létrehozni, amely a kriptovalutákra irányul azok adózása és besorolása tekintetében.

A 444 oldalas dokumentumban javasolták a kriptovalutákkal kapcsolatos műveletekből származó jövedelemadó kivetését olyan tevékenységek révén, mint a bányászat vagy a kereskedés, valamint a tőkenyereség:

„Az egy évnél rövidebb ideig tartott kriptoeszközökre vonatkozó tőkenyereségre 28%-os adókulcs vonatkozik (az összevonási lehetőség sérelme nélkül), a 365 napnál hosszabb ideig tartott kriptoeszközökre vonatkozó tőkenyereség pedig adómentes.”

Az állami költségvetés javasolja továbbá a kriptovaluták ingyenes átruházásának 4%-os adóztatási illetékét öröklés esetén, valamint a kriptovaluta-ágazatban tevékenykedő közvetítők által felszámított jutalékok után fizetendő bélyegilletéket.

A szakasz azzal zárul, hogy a kriptogazdaság ösztönzése érdekében a javasolt adórendszer kialakítása biztonságot és jogbiztonságot nyújt.

A végső szót a portugál parlament mondja majd ki, hogy a kriptopénzre vonatkozó javasolt adóváltoztatásokat érvényesítik-e.

A gondolat ugyanakkor nem teljesen új. 2022 márciusában António Mendonça Mendes adóügyi államtitkár egy parlamenti munkaülésen kifejtette a kriptovaluták megadóztatásának indoklását, tekintettel arra, hogy a felhasználók tőkenyereséget realizálnak.

Németország nemrégiben hasonló álláspontot foglalt el a kriptovaluták adóztatásával kapcsolatban.

2022 májusában új iránymutatásokat adott ki, amelyek egyértelmű jövedelemadó-szabályokat vázoltak fel a kriptovalutákra és a virtuális eszközökre vonatkozóan.

Azok a magánszemélyek, akik a BTC-t vagy ETH-t a megszerzés után több mint egy évvel eladják, nem lesznek adókötelesek az eladás után, ha nyereséget realizálnak.

Olvastad már? Changpeng Zhao úgy véli, hogy a decentralizáció egy „fokozatos skála” része

Forrás:

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!