Paul Krugman szerint Argentínának az eurót kellene használnia a dollár helyett

-

Az amerikai közgazdász szerint Argentína nagy eséllyel átáll az USD használatára még az idén, de elmondása alapján az argentin peso számára nem az a legmegfelelőbb helyettesítő valuta.

Krugman 2008-ban nyert Nobel-díjat a közgazdasági munkájáért, emellett pedig arról híres, hogy annak idején az internetet múló hóbortnak tartotta, amely ugyanúgy el fog tűnni, mint a faxgépek.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Krugman szerint Argentína sokkal nagyobb arányban kereskedik Európával, mint az USA-val, így a dollár helyett az euróra kellene áttérnie.

Az USA Államkincstárának az egyik közgazdásza, Brad Setzer úgy nyilatkozott, hogy a Dél-amerikai országok legnagyobb kereskedelmi partnere Kína, az exportjuk legnagyobb része nem az USA-ba irányul, így a dollár nem számít kereskedelmi valutának az országban. Krugman szerint viszont inkább Európához kellene közeledni.

„Argentína esetében az EU kétszer akkora kereskedelmi partnernek számít, mint az USA, így sokkal logikusabb lenne, ha a dollár helyett inkább az eurót kezdenék el használni.”

A közbeszédben egyre gyakrabban tűnik fel a dollár Dél-amerikai terjedésének a témaköre, és számos szakértő szerint egész Latin-Amerika jól járna, ha egy egységes valutát használnának, például a dollárt.

Ezzel a lépéssel lényegesen leegyszerűsödne az országok közötti kereskedelem.

A dollár, mint mentőöv

Argentínában augusztus 13. után újra fellángoltak a dollár körüli viták, mivel az egyik elnökjelölt, a libertariánus Javier Milei az előválasztáson a voksok 30%-át meg tudta szerezni.

Milei kampányában előkelő helyen szerepel a pénzügyi reform, amely részeként csökkentené az állami bürokráciát, minisztériumokat záratna be, és az inflációnak is gátat vetne a dollár bevezetésével, mint hivatalos valuta.

A múlt héten az argentin kormány ismét leértékelte a pesot, és 350 peso/dollár árfolyamon határozta meg a hivatalos átváltási arányt.

Ez persze köszönőviszonyban sincs a valósággal, az utcai váltók és brókerek esetében, az úgynevezett „kék dollár”, tehát az igazi fizikai bankjegyek ára 800 peso.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Ez az eltérés rendkívül megnehezíti a fogyasztói árak meghatározását, és ez az egyik lehetséges oka annak is, hogy rengeteg lakos kezdett el áttérni a dollár stablecoinok, például az USDT használatára a mindennapi pénzügyei során.

Milei a kampánya során elmondta, az országnak minden erőforrás a rendelkezésére áll, hogy áttérjenek a dollár használatára.


Olvastad már? Mi várható a BTC piacán?

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: Images Money

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért téved a SEC a kriptovaluták értékpapírként való osztályozásában?

Charles Hoskinson, a Cardano (ADA) társalapítója azzal érvelt, hogy a szabályozókat nem szabad megvakítani a maximalista állításokkal, miszerint a Bitcoin és az Ethereum nem értékpapírok. Az...

Vitalik Buterin: A mesterséges intelligencia komoly fenyegetést jelent

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin figyelmeztetést adott ki az emberi intelligenciát felülmúló és a földön uralkodó fajjá váló szuperfejlett mesterséges intelligencia (AI) lehetséges veszélyeire. Az Ethereum...

Az FTX népszerűsítéséért beperelik a sportligákat

Most egész sportligák néznek szembe perrel, amiért a szurkolóik számára látható FTX promóciókat mutattak be. Mindez azután történt, hogy az FTX befektetői a tőzsde összeomlását...

Cardano (ADA) technikai elemzés 11.28.

Prémium Cardano (ADA) A Cardano (ADA) 0,40 dollár felett kell zárnia ahhoz, hogy tartósan 0,46 dollárig emelkedjen. A Cardano (ADA) jelenleg egy nagyon fontos keresleti zónán belül mozog,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!